REPORTÁŽ ze křtu nového Kladiva

Článek od: Monika Slíva - 14.04.2015

V pátek 10. dubna se v knihkupectví Fantasya v Praze sešla hojná horda gratulantů. Nikoliv skoro, ale opravdu se do jinak útulného prostoru knihkupectví prostě všichni nevešli a někteří účastníci dobrovolně postávali v dokořán otevřených dveřích a nakukovali přes les hlav do centra událostí. I počasí tomu šlo naproti a venku bylo rozhodně dýchatelněji než uvnitř. Nicméně tam se odehrával křest nejnovějšího osmého dílu české série městské fantasy Kladivo na čaroděje, kterou vydává nakladatelství Epocha.

Naštěstí má Boris Hokr, který celou událost koordinoval a moderoval, vcelku zvučný hlas a bylo ho dobře slyšet. O JWP, který byl kmotrem Pekelné šlehy čili osmého přírůstku do rodiny kladivářů, ani nemluvě, protože o zvučnosti jeho hlasu se již vyprávějí legendy.

 Na slibovanou gigantickou autogramiádu se skutečně dostavili všichni dosavadní autoři: Ondřej S. Nečas, Jakub Mařík, virtuálně přes obrazovku notebooku Dušan D. Fabian (ten jediný bohužel nerozdával podpisy, nicméně vtipně promluvil k tématu) a povinně Martin D. Antonín, coby nejčerstvější člen do party jako původce Pekelné šlehy. Představen byl i Darek Šmíd alias autor devátého dílu. Nechyběl ani patron a vůdčí hlava celého projektu Jiří Pavlovský, který dorazil se svojí manželkou Janou Jůzlovou. Ten dále šířil novou pravdu (nebo mystifikaci) o restartu celé série, v níž by se v podobě nové ženské hrdinky měl objevit Felix (čili dosud hlavní mužská postava), a to díky blíže neurčené transsexuální transformaci. Tyto díly by právě/údajně měla psát Jana Jůzlová. (Pokud nevíte, odkud vítr fouká, mrkněte do dubnové Pevnosti, případně na FB, kde je to celé podáno jako aprílový žertík, ale kdo ví, kde je jaká pravda).

Slovo dostali alespoň krátce všichni sezvaní autoři a padaly i dotazy na další osudy hrdinů celé série i dalších případných sérií. Nakonec padlo i kladivo (nebo co to bylo za sekyru) skutečné na obálku knihy, neboť to si s sebou přinesl kmotr Jiří W. Procházka jako nástroj křtící. Proč znehodnocovat knihu sektem (či sekt knihou – jak kdo chce), když můžeme knižní obálku pořádně naklepat několika dobře mířenými ranami. Naštěstí se to celé odehrálo na zemi, nikoliv na obligátním křtícím kulatém stolku, protože ten by jistě pod tíhou kladiv nevydržel a šel by k zemi.

Lovci autogramů, z nichž někteří skutečně dorazili se všemi dosud vydanými Kladivy, si tedy přišli na své a vyplatilo se jim vážit cestu.

Celý křest i následná afterpárty v nedaleké Zvonařce stála rozhodně za vidění a slyšení a účastnění se. No a kdo tam nebyl… jeho chyba, protože o hodně přišel.

V odkazu naleznete spoustu akčních fotek a můžete si dát soukromý test, ke kolika obličejům dokážete přiřadit jména:-)

Fotil Martin Kibi Fort a kompletní fotoalbum naleznete zde.

Přidat komentář