KOMIKS + UKÁZKA: Kolosální Conan

Článek od: Redakce - 15.04.2015

Kolosální Conan nabídne celou původní komiksovou sérii nakladatelství Dark Horse na 1264 barevných velkoformátových stranách. Kniha byla vytvořena jako pocta dvěma velikánům: tvůrci Conana, spisovateli Robertu Ervinu Howardovi,a geniálnímu malíři, který vizuálně redefinoval žánr „Meče a magie“,Franku Frazettovi.

Příběhy, nad kterými dohlížel skvělý scenárista Kurt Busiek, rozvádějí velmi citlivě původní Howardovy povídky. Podílela se na nich řadauznávanýchkomiksovýchautorů, mezi nimižnechybějí ani Mike Mignola (Hellboy, Ú.P.V.O.) a Eric Powel (Goon). Samotné kresby jsou podobné spíše rozmáchlým malbám než obvyklým komiksovým ilustracím a vycházejí z Frazettovýchspecifickýchkompozic. Celé dílo vznikalo ve spolupráci s Conan Properties International, která odkaz R. E. Howardaspravuje, a dostalo se mu tak detailní a citlivé péče, že dnes kniha slouží jako „manuál“ pro všechny další„Conanovské“tvůrce.

České vydání se navíc bude pyšnit vzácnou obálkou. Ta nepatří nikomu jinému než Franku Frazettovi a jeho slavnému obrazu Conan the Conqueror, který má dnes v originále hodnotu neuvěřitelných milion dolarů.Kolosální Conan sealestane ozdobou každé knihovnyi díky šité knižní vazbě s reliéfní zlatoražbou.

„U nás je tahle kniha také poctou jeho českému literárnímu objeviteli a překladateli Janu Kantůrkovi,“říká Václav Dort, šéfredaktor Comics Centra. „Kantůrek je v současnosti spojován především se Zeměplochou Terryho Prachetta a na Conana se často zapomíná. Sám si pamatuji to první dechberoucí setkání s Conanem, když se u nás, díky České speleologické společnosti a Klubu Juliuse Vernea, na sklonku totality objevil.“

Conan byl u nás známý nejprve z filmových zpracování s Arnoldem Schwarzenegerem (Conan Brabar 1982 a Conan ničitel 1984), která v osmdesátých letech kolovala mezi lidmi v mnoha nelegálních kopiích na videokazetách.Až dlouho po té jej začali jeho fanoušci objevovat ve formě literární a komiksu.

Kolosální Conan navazuje na velký úspěch předešlých dvou velkoformátových projektů nakladatelství Comics Centrum – Kurva velký Sin City a Hellboyova pekelná knižnice. Také on bude realizován pouze v případě, že si jej předem objedná a zaplatí alespoň 300 čtenářů. Akce trvá do 15. května, kniha pak vyjde na konci června 2015. Více informací na www.comicscentrum.cz

Přidat komentář