RECENZE: David Šenk, Srdce ledu

Článek od: Monika Slíva - 24.06.2015


 Pachatel se vrací na místo činu a spisovatel do nakladatelství, kde už mu nějaké to dílo vydali. Srdce ledu je v pořadí již třetí sbírka, která Davidu Šenkovi u Epochy vyšla. Najdete v ní deset povídek, všechny jsou nefalšovaně sci-fi a všechny jsou zajímavé. Některé více, některé méně. A našly se i takové, u kterých bych se docela ráda dozvěděla, jak to bylo dál.

Jednou z těch, které mi utkvěly v paměti, a u které bych se ráda seznámila blíže s celým univerzem, je Fáze fantómových končetin. Shodou okolností se mi povídka nejdříve dostala do ruky v povídkové antologii Tomáše Němce Tváře budoucnosti. A právě ona mě navnadila k přečtení této samostatné povídkové sbírky. A o čem že pojednává? Slavného detektiva, vychovaného mimozemšťany vyhledá dívka, aby jí pomohl najít bratra, který uvízl na cizí planetě. Že detektiv není obyčejný pozemšťan, a že vyřešit její problém nebude úplně jednoduché, je zcela nabíledni.

Je v Souhvězdí lva práce vesmírné vyslankyně nebezpečná? Možná je nebezpečnější být jejím manželem.

Znamení osudu se dá vyložit i na několika stranách a Bible svatá má někdy velmi zvrácený smysl pro humor.

Kořeny budoucnosti se špatně hledají, máte-li permanentní pocit, že se vám lidi proměňují před očima, a že vám vaše matka neustále něco zatajuje. Když se konečně dopátráte nějaké pravdy a holých faktů, možná si budete přát zůstat v blažené nevědomosti.

Kdo by se chtěl zúčastnit Posledního conu? Jen pár bláznů na zapadlé farmářské planetě. Nikdo už přece dávno na mimozemšťany nevěří!

A ze stejného důvodu nemůže dobře dopadnout ani Hledání jinoplanetníků, jak se jim v daleké budoucnosti bude přezdívat, protože mimo Zemi už žije kde kdo.

Proroctví Umáma se rozhodně nemělo brát na lehkou váhu. Žádná proroctví by se neměla brát na lehkou váhu, jenže to většinou všichni pochopí, až když už je pozdě.

Psychologie pionýrů patří mezi ty příběhy, u kterých bych opravdu ráda četla pokračování. Už v povídce je naznačeno, že žádný pokus nikdy nevyjde tak, jak si ho výzkumníci naplánovali. Lidský faktor je totiž zcela nevyzpytatelná veličina, která nejde zakomponovat do žádného vzorce.

A titulní Srdce ledu nakonec. Nečekejte nic menšího než krutou realitu neobydlené zmrzlé planety, nutná zásadní rozhodnutí a sci-fi povídku v tom nejklasičtějším hávu.

Všech deset povídek se příjemně čte a je dobře vypointováno. Sem tam vám zatrne, sem tam se zasmějete. Všechny jsou jsou stvořeny vypsanou rukou autora, který už má na kontě hezkou řádku povídek vydávaných převážně v žánrových magazínech. Vybranou část z nich najdete v této sbírce.

 

David Šenk: Srdce Ledu
Nakladatelství: Epocha
Edice: Pevnost
Obálka: Karel Zeman
Rok vydání: 2015
Vazba: brožovaná
Počet stran: 193
Cena: 169 ,- Kč

 

Přidat komentář