RECENZE: Claire Northová Prvních patnáct životů Harryho Augusta

Článek od: Hanina - 15.09.2015

Narodí se 1. ledna 1919, pamatuje si na bitvu Somně, někdy bojuje ve druhé světové válce a nejméně jednou zabíjí posádku tanku ručním granátem, zkouší být světcem, je univerzitním profesorem matematiky, kontroverzním lékařem, právníkem, novinářem… Páchá zoufalé sebevraždy a navštěvuje Rusko v době totality. Jezdí se dívat na „velké Buddhy“, než je zničí Taliban, pravidelně zabíjí Richarda Lisle, experimentuje s heroinem a na sklonku života umírá na zhoubnou chorobu. To všechno jsou jen střípky z patnácti životů Harryho Augusta, s nimiž je čtenář seznámen. A po celou tu dobu si náš hrdina klade odvěkou otázku historiků: Jak se to vlastně stalo?

Harry August jekálačakra neboli pamatující si znovuzrozený. Jeho existence se skládá z koloběhu životů, které se neustále opakují. Vše začíná vždy na stejném místě – na dámských záchodcích zapadlého nádraží, kde se jedné zimy na začátku roku 1919 narodil. Je vypravěčem příběhu a je opravdu těžké jeho jemný smysl pro humor si nezamilovat. 

I když se to ze začátku zdá neuvěřitelné, Northová opravdu provede čtenáře všemi prvními patnácti životy svého hrdiny, a aby to nebylo příliš snadné, neudělá to chronologicky, ale na přeskáčku. Přitom rozvrtává Harryho psychiku a opět ji slepuje a já se nemohu ubránit dojmu, že jí nešlo o zápletku jako takovou, ale o to, jak se s ní hlavní hrdina popasuje.   

Ačkoliv české vydání působí jako několikaset stránkový špalek, po prolistování zjistíme, že Harryho opakovaný trip dvacátým stoletím má jen něco přes tři sta padesát stran. Bichli z průměrně dlouhé knihy dělá kvalitní tlustý papír.

Po poutavém rozjezdu („Svět končí a my tomu nemůžeme zabránit. Takže teď je to na vás.“) se stáváme svědky prvního Harryho života, který je zajímavým pouze tím, že Harry ještě neví, kým je. Následuje bolestné vyrovnávání se skutečností, několik napínavých sekvencí a pak… Pak se konečně bude něco dít a čtenář si přestane pozoruhodně zručně napsaný text vychutnávat, ale začne ho hltat. To trvá několik desítek stran, načež Harry zabředá opět do své celoživotní rutiny a nudí se. A čtenář se nudí s ním. To je asi největší úskalí knihy. Když tápe Harry, tápe i čtenář. Když se Harrymu čas vleče, vleče se i čtenáři. Text je převážně retrospektivním vyprávěním hlavního hrdiny, jen tu a tam okořeněný dialogem. Vedlejší postavy jsou zajímavé, ale bohužel nemají příliš prostoru se projevit. Harryho rival je důstojným, ne-li ďábelským protihráčem, ale neužijete si ho tolik, kolik byste možná chtěli. Některé scény jsou tak únavné, že je ani brilantní styl mladé autorky nezachrání. A poté… Poté se dějí věci. Věci strhující a šokující. O některých byste možná ani nechtěli vědět, ale rozhodně rázem zapomenete na všechny nudné momenty. Najednou jste rádi, že čtete právě tuto knihu a chcete ji dočíst.

Pokud čekáte grandiózní finále, nebudete zklamáni. Na věrné retro reálie a setkání s historickými osobnostmi ale zapomeňte. V rozsáhlých popisných pasážích věnujících se Harryho životu na ně nezbylo místo. Text také až na drobné minimum postrádá vtip, který by nejčernějším scénám odlehčil. Škoda. Možná, kdyby autorka ubrala ze svého smělého plánu a místo patnácti Harryho životů popsala jen poslední tři, které jsou nejzajímavější, kniha by získala ztracený spád.

Můj verdikt: 60%

(Pokud ale máte rádi mysteriózní thrillery a main stream, přidejte dalších deset procent. Pokud máte rádi časovky, „mozkování hlavních hrdinů, případně i jejich vymozkování“ a „vztahovky“ přidejte ještě dalších pět procent. Příznivec oddechové, akcí a vtipnými dialogy nabité literatury nechť ještě deset procent ubere.)         

 

Prvních patnáct životů Harryho Augusta

Autor: Claire Northová

Překlad: Zuzana Dejmková

Nakladatelství: Argo

Vazba: Vázaná

Počet stran: 358

Cena: 398 Kč

Rok vydání: 2015

Přidat komentář