KOMIKS: Mike Carey, Peter Gross, Mezi řádky: Tommy Taylor a falešná identita

Článek od: Tereza Kadečková - 13.10.2015

Příběhy jsou to jediné, pro co stojí za to zemřít. Tom Taylor to brzy pocítí na vlastní kůži.

Tom Taylor je synem spisovatele, který z něj udělal literární hvězdu. Neprotlačil ho do divočiny psaní, ale vytvořil podle něj postavu ve své knize – Tommyho Taylora. Tom je tak uctívaný fanoušky příběhu a ke své nelibosti se po zmizení otce musí účastnit všech literárních akcí a autogramiád. Je z takového života unavený a nejradši by s ním seknul.

To se mu povede ve chvíli, kdy mladá dívka na festivalu před davem fanoušků vznese teorii, že je Tom Taylor podvodník a nikdy nebyl synem Wilsona Taylora. Nejen fanoušci jsou z takového odhalení šokovaní, živit se na něm začnou i média a Tom má co dělat s davem naštvaných fandů. To je však to nejmenší nebezpečí, někdo usiluje Tomovi o život a nebojí se jít přes mrtvoly.

Co by se stalo, kdyby příběhy byly skutečné? Kdyby mohly ovlivňovat realitu a každého, kdo si je přečte? A nedělají to už? Není to právě psané slovo, které řídí masy? A co když je tu někdo, kdo rozhoduje, co bude napsáno a který spisovatel se jim hodí? Tom Taylor nedobrovolně poznává tyhle lidi, stejně jako je kdysi poznali Oscar Wilde, Rudyard Kipling nebo Mark Twain.

Mezi řádky: Tommy Taylor a falešná identita je komiks, který je ověnčený superlativy. Nad anotací se vlní spousta doporučení od spisovatelů, recenzentů a všech možných komiksových autorů. A mají pravdu, Mezi řádky je opravdu skvělý komiks. Má ponurou atmosféru, zajímavý nápad a hlavního hrdinu, který ví asi tolik, co čtenář.

Vyprávění dobře plyne, střídají se klidné scény s akčními, napínavými, dokonce i hororovými. Není zde hluché místo a ani nic, co by rušilo při čtení. Mike Carey ví, jak napsat dobrý příběh. Kombinuje zde prvky románu s komiksem. Kniha Tommyho Taylora je představena v rámci několika odstavců vestavěných do komiksu, než se přejde na typickou formu, na kterou jsou komiksoví čtenáři zvyklí. Trochu víc textu nenudí, naopak se jedná o příjemnou změnu a Mike Carey tak dobře buduje napětí.

Kresba Petera Grosse je oproti tajnůstkářskému ději pěkně jednoduchá – nezahltí čtenáře, je milá pro oko a doplňuje atmosféru. Vykreslenější detaily jsou na místech, kde je čtenář potřebuje a většinou zde slouží k podtržení důležité scény.

Mezi řádky je velmi dobrý příběh. Bohužel první kniha otevřela spoustu otázek, ale neuspokojila v jejich zodpovězení. Doplňková kapitola Jak to bylo s velrybou sice trochu osvětlí, kdo proti Tomovi stojí, ale i tak komiks zanechá jen potřebu zjistit, co bude dál. Přesto se jedná o dílo, které donutí člověka přemýšlet a vžít se do děje. Vždyť který čtenář si někdy nepřál, aby se příběhy staly skutečností?

Galerii si prohléněte zde 

Hodnocení: 85%

 

Mezi řádky: Tommy Taylor a falešná identita

Scénář: Mike Carey

Kresba: Peter Gross

Nakladatelství: Crew

Počet stran: 144

Vazba: Brož.

Rozměry: 168x260 mm

Rok vydání: 2015

Cena: 399 Kč

Přidat komentář