RECENZE: Jeff VanderMeer, Anihilace

Článek od: Tereza Kadečková - 03.11.2015

Oblast X je místo panenské přírody a smrti.

Oblast X je dlouhá léta nedotčená lidskou civilizací. Příroda si vzala zpátky, co je její. Jenomže by to nebyli lidé, kdyby takové panenské místo nechali na pokoji. A to i přesto, že jedenáct expedic, které vyslali, mnohokrát skončilo fiaskem. Na scénu nastupuje dvanáctá expedice.

Netrvá to ani týden, než se tato výprava tvořená čtyřmi ženami začne hroutit. Po nálezu Věže, jejíž stěny jsou popsány až prorockými větami, jde všechno z kopce. Skupina se hroutí, lidé umírají a přestávají si navzájem důvěřovat. Hlavní postava, bezejmenná bioložka, která nás příběhem provází, je ale stále odhodlaná zjistit, proč žádná z expedic nikdy nevydrží.

Bioložka je introvert každým coulem, nevychází s lidmi a zajímají ji jen ekosystémy. Její manžel se účastnil jedenácté expedice, a když se z ní vrátil, změnil se k nepoznání. Oblast X ji tak táhne kvůli spoustě nezodpovězených otázek a hlavní hrdinka je do týmu přijata, i přes svou nechuť k lidem.

Děj se točí kolem průzkumu v Oblasti X a pomalém zjišťování, že nejspíš velitelé misí neříkají svým zaměstnancům zdaleka tolik, kolik by měli. Vše je představeno pohledem bioložky, se kterou si čtenář naváže vztah a chce, aby toho odhalila co nejvíc. Na pivo by s ní ale nešel, protože bioložka je studený čumák, se kterým jen tak někdo sympatizovat nebude.

Oproti knihám, které obvykle čtu, byla Anihilace něco nového. Skoro se v ní nevyskytovaly dialogy, byla celá psaná v první osobě a o postavách se člověk nedozvěděl skoro nic. A přesto se četla jedním dechem a zaujala svým nápadem. Jenomže nápad je právě to, kde Anihilace může narazit – je výborný, ale…

Jeff VanderMeer odmítá odhalit všechna tajemství. Jelikož je celý příběh psaný z pohledu hlavní hrdinky, čtenář se nikdy nedozví víc, než ona. Až do konce bude tápat o tom, co se v Oblasti X děje, odpovědí dostane po málu a je jen a jen na jeho interpretaci, kam bude celý příběh pokračovat.

Anihilace se skvěle čte, vyprávění plyne, ale zanechá spoustu otázek. Naštěstí jde o první díl trilogie, na který navazují knihy Autorita a Akceptance, takže snad bude možnost dozvědět se hlouběji, jak to s Oblastí X vlastně je. Protože kdyby zůstalo jen u Anihilace, spousta lidí, kteří čtou jen pro odpočinek, a nechce se jim hluboce přemýšlet, by od ní dala ruce pryč.

 

Hodnocení: 85%

 

Anihilace

Autor: Jeff VanderMeer

Překlad: Petr Kotrle

Nakladatelství: Argo

Vazba: Vázaná

Počet stran: 180

Rozměry: 154 x 212 mm

Rok vydání: 2015

Cena: 238 Kč

 

Komentáře

Nejdřív jsem byla nadšená, hodně nadšená. Představovala jsem si něco ve stylu filmu Stalker Andreje Tarkovského. Ale pak mě zklamal konec - popis setkání s Lezounem se mi vůbec nelíbil - původce zvláštních nápisů ve věži měl být podle mne zahalen tajemstvím. Jeho odhalením se stejně nic nevysvětlilo. Přesto uvažuji o tom, že si přečtu i další díly. Podle hodnocení na databázi knih to s prvním dílem nebude mít moc společného, takže třeba tomu dojdu na chuť a možná se k Anihilaci i vrátím a při druhém čtení se mi to bude líbit víc než poprvé.

Přidat komentář