FILM: Star Wars: Síla se probouzí

Článek od: Matyáš Pařátek - 17.12.2015

A je to tu. Po třech dlouhých letech od chvíle, kdy studio Disney koupilo od George Lucase jeho kompletní univerzum Star Wars, přichází do kin dlouho očekávaná sedmá epizoda s podtitulem Síla se probouzí.

Úloha vrátit po dlouhých deseti letech univerzum do kin dopadla na bedra J. J. Abramse. Abrams sám se nikdy netajil tím, že je velkým fandou Star Wars – ostatně o jeho restartu Star Treku mnozí prohlašují, že víc, než ST se jedná o SW. Buď jak buď, jeho láska k Lucasovu univerzu z plátna dýchá od první do poslední minuty. Kromě lásky ke světu Jediů (především k původní trilogii) a filmařských schopností, obohatil film o svou schopnost mlžit. To znamená, že jsme vlastně do poslední chvíle netušili, co se na nás v průběhu filmu chystá. To dává Abramsovi během snímku prostor k vytahování trumfových es a několika dějových twistů.

I přesto si ale pokusme alespoň lehce naznačit příběh. Všechno začíná třicet let po konci Návratu Jediho – nekoná se žádné omlazování původních hrdinů, kteří na stará kolena musí vyrazit znovu do akce. Během těch třiceti let se stalo několik ne moc pěkných věcí a z hlubin temnot se vyrojila organizace První řád, která by moc ráda s pomocí věrných souputníků navázala tam, kde Impérium kdysi skončilo. Jenže i strana dobra má svoje lidi a tak sedmá epizoda představuje hned tři nové hrdiny. Konkrétně Finna, Poea a Rey. Myslím, že vám nebude dělat problém si k nim během několika minut vybudovat vztah a oblíbit si je. Scénáristé jim do vínku dali několik nezapomenutelných scén a především z nich udělali plnohodnotné postavy z masa a krve. Skoro až obyčejné lidi, nikoliv nabouchané geroje. Čímž si můžou získat vaše sympatie především.

Věc, kterou je ale nutno připomenout a zdůraznit, je to, čím vlastně Star Wars byly a jsou. A sice, že jsou pohádkou, až mytologickou vyprávěnkou o věčném zápasu dobra a zla a cestě hrdiny. A možná právě u Síly se probouzí, je to vidět nejzřetelněji. V některých momentech to totiž tluče do očí, zejména tehdy, kdy hrdinové na své cestě dostanou nečekané dary, které jim mají jejich konání – když ne usnadnit, tak jim pomoci posunout se o krok dál. Toto je opravdu nutné mít na paměti, protože jsou to chvíle, kdy se nejspíš budete nechápavě mlátit do hlavy a říkat si, že jim to scénáristé až moc usnadňují. Další věc, která bude určitě hrát roli ve vašem vnímání a hodnocení nových Star Wars, je to, zda v sobě na dobu 136 minut dokážete probudit malé dítě, které kdysi tohle univerzum milovalo.

Pokud má ale film nějakou slabinu, pak tu, že se jedná o první díl. Síla se probouzí sice má číslovku sedm a navazuje na Návrat Jediho a původní trilogii především, ale jinak se takřka začíná znovu. J. J. Abrams ve svém filmu odpálí první míč, nastíní situaci, přestaví hrdiny, provede je několika bitkami a dovede je do určitého momentu. Zodpoví sice některé otázky, ale zároveň některé prozatím nechá bez odpovědi anebo vyvolá další. Což znamená, že čekání na epizodu osm a odpovědi bude zatraceně dlouhé.

To ale nemění nic na tom, že se Síla se probouzí povedla. Najdete tu všechno, co máme na Star Wars rádi. Proradné padouchy, statečné hrdiny, vesmírné bitvy, další úžasnou hudbu Johna Williamse a hlavně báječné dobrodružství v jedné předaleké galaxii. Myslím, že jsme letos nemohli dostat od Hollywoodu lepší dárek pod stromeček.

Star Wars: Síla se probouzí 
Režie: J. J. Abrams
Scénář: Lawrence Kasdan 
Hudba: John Williams
Hrají: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Daisy Ridley

 

Přidat komentář