RECENZE: Ingela Korsellová - Äsa Larssonová, Pax - Dívka ze záhrobí

Článek od: Petr Simcik - 20.02.2016

Alrik a Vigo, dva adoptovaní a svým okolím ne příliš oblíbení hrdinové série Pax jsou zpět. A v nejlepší formě.
 
Blíží se Halloween, a to je období v roce, ve kterém se děje nejvíc hororových událostí. V Americe jsou pravidelně vyvražďovány party teenagerů, v Británii vstávají mrtví z hrobů a v České republice se pořádá hon na zájemce o o plastové či papírové oranžové cetky. Horor se ale nevyhne ani malému městečku kdesi ve Švédsku, Mariefredu a přitom to začíná jako ve výše zmíněných případech naprosto nevinně, halloweenskou párty.
 
Série Pax pokračuje v tempu nastoleném v Grim přízraku. Hrdinové se skoro nezastaví a hned je tu další problém, který potřebuje vyřešit. A ne ledajaký. Je tu dívka, se kterou očividně není něco v pořádku. Má až příliš dokonalý kostým, smrdí krchovem a na svůj odhadovaný věk pouští nečekanou hrůzu. Aby toho nebylo málo, ve městě se objevuje tajemná Iris, s níž se určitě do budoucna počítá, a vypadá to, že bude hrát zásadnější roli.  
 
Dívce ze záhrobí trochu ustupuje stranou zaměření na Alrika a Viga a jejich průšvihy ve škole, na sociální problémy vyplývající z jejich přítomnosti a z nepřátelského postoje několka obyvatel městečka a celá pozornost se zaměřuje na přízrak, což je dobře, protože je mistrně napsaný. 
Je to taková ta hororová klasika, kdy prostě nevíte, ale něco vám říká, že je něco špatně a že pokud byste ty dveře otevřeli, tak byste se také nemuseli dožít příštích několika minut. A když se přízrak přímo pokusí vraždit, je vymalováno. Naštěstí jsou tu oba Krkavčí bratři a také knihovna, která si vždycky ví rady, i když nikdo ani netuší, jak to vlastně funguje. 
 
Pozadu nezůstává ani Henrik Jonsson, který, i když je na obálce uveden menším písmem, odvádí minimálně stejný kus práce jako obě spisovatelky. Bez jeho polokomiksových ilustrací už si sérii nedokážu představit. Opět je na co koukat a opět se najdou klenoty, jež by si člověk klidně vylepil na zeď.  
 

Pax - Dívka ze záhrobí je zatím nejpovedenější díl série, nejděsivější a nejatmosferičtější. Krom toho také netrpí neduhy předchozích dílů, nezodpovězenými otázkami ani příliš otevřeným koncem. Pokud se bude série vyvíjet tímto způsobem, nejde než být spokojen.     
 
Pax - Dívka ze záhrobí 
Ingela Korsellová; Äsa Larssonová
Spolupracovali: ilustrace Henrik Jonsson
přeložila Marie Voslářová
Nakladatelství HOST
Rok vydání: 2015
Počet stran: 189
Rozměr: 217,0x159,0x21,0 mm
Vydání: 1. vyd.
ISBN: 978-80-7491-513-0
EAN: 9788074915130
Doporučená cena: 249 Kč

Přidat komentář