KOMIKS: Johns, Daniel, Pelletier - Liga spravedlnosti 3: Trůn Atlantidy

Článek od: David Hálek - 03.03.2016

Ligu spravedlnosti čeká nová výzva. Pojďte se podívat, do čeho se oblíbení superhrdinové zase namočili.

 

Během svého krátkého působení toho už Liga spravedlnosti stihla celkem dost. Bojovala s jednou z nejmocnějších bytostí ve vesmíru a pak si to rozdala s hrozbou ze světa nadpřirozena. Nyní ale Supermana, Batmana a spol. čeká boj s něčím mnohem nebezpečnějším. S rodinou.

Hlavním dějištěm Trůnu Atlantidy je, jak jste asi správně uhádli, spor s Atlantidou. Něco se totiž zvrtlo a Atlanťané si nyní myslí, že souš je jejich nepřítelem a je třeba se takové hrozby zbavit. V centru dění se nachází Aquaman, který musí balancovat mezi Atlantidou a světem na souši. A není to vůbec snadný úkol. Pokud se mu nepovede přemluvit nynějšího vládce Atlantidy o tom, že nadvodní svět není hrozba, vypukne válka.

I přesto, že je Aquaman jasným středobodem příběhu, ostatní členové Ligy nejsou vůbec zastrčeni někde v pozadí. Naopak, každý hrdina má nějaký problém, který je v knize zobrazen. Wonder Woman a Superman řeší otázku dvojí identity a občasného „vypnutí“, Cyborg se potýká se ztrátou své lidskosti a Batman je Batman. Je pravda, že se jedná o vcelku osobní a intimní problematiku, avšak její výsledky mají vliv na celý tým a tedy i na výsledek sporu s Atlantidou.

Nepřátelé to ale budou mít ještě složitější. Liga totiž není jen Superman a spol., nýbrž i spousta členů v záloze. Čtenáři se mohou těšit na pěknou plejádu nových osobností, které se vynasnaží Lize pomoci v hodině nejtemnější. Jestli se to povede, je sice příběh sám o sobě, ale přeci jenom je díky novým posilám vidět, jak dlouhou cestu Liga samotná ušla, aby se dostala tam, kde je.

Na celém týmu je totiž nádherně znát vývoj jednotlivých členů, kterým si za ty tři knihy všichni prošli. Z nedůvěřivých a cynických teenagerů se stala opravdová skupina, která si pomáhá a důvěřuje si (v rámci mezí). Je pravda, že mnoho problémů hodlají hrdinové stále řešit sami za sebe, protože nechtějí otravovat ostatní, ale už si mnohdy nechají nesobecky pomoci, neboť vědí, že jejich kolegové mají vlastní zkušenosti. Někteří jsou dokonce ochotní zajít ještě dál a přispět svou troškou do mlýna pořádnou obětí. Velký vliv na tom má zcela jistě i absence Green Lanterna, jehož charakter se mi skutečně nezamlouval. Z Ligy tak zmizel (pro mě) negativní prvek a hrdinové dostali možnost ubírat se novým, lepším směrem. Tento vývoj se mi moc líbí a těším se, jak bude pokračovat dál.

Trůn Atlantidy se zbavil pubertálních okovů z první knihy a vydal se na cestu dobrého vývoje charakterů, silných příběhů a uvěřitelných vztahů mezi hrdiny. Pokud takhle budou vypadat i další díly Ligy spravedlnosti, bude to jen dobře.

 

Liga spravedlnosti 3: Trůn Atlantidy (Justice League 3: Throne of Atlantis)

Scénář: Geoff Johns

Kresba: Tony S. Daniel, Paul Pelletier, Ivan Reis

Překlad: Ľudovít Plata

Nakladatelství: BB/Art

Datum vydání: 21.10.2015

Počet stran a vazba: 192, brožovaná

Cena: 499 kč

Přidat komentář