SERIÁL: Daredevil: 2. série

Článek od: David Hálek - 28.03.2016

Dám si pár dílů a nebudu to přehánět… O třináct hodin později: Hotovo!

 

Přesně před rokem stanice Netflix vydala seriál Daredevil. Třináctidílná série o slepém právníkovi, který po nocích buší zlouny, působila jako rána z nebes. Vysloužila si vysoké hodnocení a pochvalu jak od diváků, tak i od kritiků – 98% na Rotten Tomatoes o něčem vypovídá. Nyní se rok s rokem sešel a je tu další série. Netflix se s tím nepáře a místo pravidelného týdenního čekání divákům naprosto zničil víkend, protože všechno vydal najednou. Jak to celé dopadlo? Vyrovná se druhá série té první? Stojí za to se kvůli tomu zavřít v pokoji a dva dny nevycházet?

Nebudu napínat. Odpovědi jsou: Výborně, ano a ano.

Uplynul rok od doby, co firma Nelson&Murdock odhalila plány Wilsona Fiska. Kingpin skončil ve vězení, Nelson&Murdock si vysloužila trochu reputace a Matthew Murdock (Charlie Cox) k nelibosti svého přítele Foggyho (Elden Henson) a nevědomosti Karen (Deborah Ann Woll) pokračuje ve své roli Daredevila, Ďábla z Hell Kitchen. Jeho metody přinášejí výsledky, zločinci znají jeho jméno. Zatímco se ale maskovaný mstitel prohání po střechách New Yorku a zbavuje ulice menších zločinců, čtvrť začínají plnit zvěsti o militantní družině, která systematicky vraždí celé skupiny mafie a drogových kartelů. Netrvá dlouho a na scénu naprosto suverénně vkráčí Frank Castle. Punisher.

Punisher na začátku série plní roli záporáka, se kterým se hrdinové musí vypořádat, ať už právnickou cestou v podobě soudního procesu století, nebo tou méně legální, tedy mlácení v kostýmech při měsíčku. Jeho metody jsou absolutně nekompromisní, co je zlé, to musí zemřít a je jedno, jestli mluvíte o mafiánském bossovi nebo o nepodstatném lichváři. Právě jeho řádění se nás drží celých třináct dílů a velmi ovlivňuje celkový děj. V průběhu celé druhé sezóny ale Punisher získává nový rozměr a přichází o své černobílé zabarvení, což celým příběhem a všemi zúčastněnými pořádně zamává. Ještě je nutné dodat, že Punisherův představitel Jon Bernthal vdechl roli neuvěřitelnou dávku života a surovosti. Jeho Frank Castle je realistický a každá jeho scéna je napínavá a silná. Zdatně sekunduje svým kolegům a někdy je i snadno předhání (například celá epizoda 3 a 4). Jona Bernthala nemám nejraději, ale jeho výkon mě snadno uzemnil a ještě snadněji překonal Wilsona Fiska z předchozí sezóny.

Punisher ale není jediný záporák druhé série. Na scéně se ukáže Elektra Natchios, svůdná femme fatale Matta Murdocka. Její přítomnost nejenom dává směr nové dějové lince, ale pořádně zamotává i dalšími, například soudem s Punisherem a vztahem Foggyho a Matta. I přesto, že ze začátku působila jako typická arogantní kráva, z Elektry se rychle vyklubal komplexní a zajímavý charakter. Elodie Yung se role zhostila s pořádnou dávkou elegance a smrtelnosti a nejenom, že zvládla svůj charakter, problémy jí nedělala ani chemie s Charliem Coxem. Tím ale výčet záporných postav nekončí. Některé budete čekat, některé jsou naprosto jasné a jiné vás možná překvapí.

Záporné postavy jsou ale jenom jednou půlkou spektra. Ústřední ‚kladné‘ charaktery nehrají žádné druhé housle. Nejvíce prostoru dostala zřejmě asistentka Karen Page, která v jednu chvíli funguje jako příkladná sekretářka, kamarádka a podpora, a v té druhé je ihned připravená nakopat všem zadky. Co se ale už tak nevydařilo, jsou neustálé dialogy mezi Mattem a Foggym, jež jsou prakticky o jednom a tom samém. Pravda, je nutné ukázat, na jaké straně barikády oba stojí, ale není třeba to připomínat tolikrát.

Co vás ale rozhodně nezklame, jsou bojové scény. V prvním Daredevilovi jich byla pěkná řada a druhá série rozhodně nijak nezaostává, ba naopak si konstantně zachovává úroveň. Bitky jsou intenzivní a napínavé od začátku do konce, choreografie bezchybná a poté, co se trochu seznámíte s postavami, občas nebudete vědět, komu vlastně fandit.

Říct, že se druhá série Daredevila povedla, by bylo neslušné podceňování. Není dokonalá, o tom žádná, opakované dialogy začnou nudit, některá odhalení nepůsobí tak překvapivě, jak by měla a některým divákům nemusí sednout zakončení, které po různých kličkách a uzlech a twistech jako by trochu ztratilo dech. Ovšem poté se necháte ohromit Punisherem a Elektrou, vychutnáte si perfektní bojové scény, spletitý, avšak stále logický a až do konce napínavý děj se všemi zvraty a zmatky. A najednou budete více než ochotní různé přešlapy přehlédnout a vychutnat si zbytek preciznosti, kterou druhá série Daredevila rozhodně je!

Napište nám v komentářích svoje dojmy z druhé řady. Jak dlouho vám trvalo, než jste ji dokoukali? Byla podle vás překonaná bitva na chodbě v druhém dílu první série? A jak se těšíte na třetí sérii?

 

Daredevil (2015)

Hrají: Charlie Cox, Elden Henson, Deborah Ann Woll, Jon Berthal, Elodie Yung, Rosario Dawson, Scott Glenn a další

Režie: Phil Abraham, Peter Hoar, Andy Goddard, Marc Jobst, Floria Sigismondi

Scénář: Drew Goddard, Bill Everett

Počet řad a dílů: 2 řady, 13+13

Délka: 26x60 minut

 

Komentáře

Konečně jsem dokoukala a veskrze souhlasím. Akce dobrá (i když bych neřekla, že je souboj s motorkáři lepší, než souboj s rusákama... jen mu přidali dvě patra), budování děje úspěšné, Punisher borec, ale ten konec to tak trošku uzemnil a příliš mnoho otázek zůstalo nezodpovězených. Myslím, že druhá série měla stejný problém jako Jessica Jones. Otevřeli si dveře pro pokračování na úkor neukončených dějových linek. Jenomže neukončených a nevysvětlených takovým způsobem, že to nenechá "napínavý otazník" pro příště, ale spíš "meh" pocit.

Ale i tak stojí druhá série za to. A jo, Elektra je celou dobu na zabití, ale na konci už se s ní vydržet dá.

Zdar a Sílu přeje Kadet

Přidat komentář