EDITORIAL: Květen, až z toho kvetem..

Článek od: Monika Slíva - 03.05.2016

Jsem tady a žiju. Nikomu se nepodařilo ze mě udělat přísadu na podpal čarodějnické vatry a můžu vás tedy uvést do dalšího sardenského měsíce. Kvést snad už nebudeme z počasí, které se jistojistě umoudří, ale už jen nad množstvím zajímavého čtiva a filmových pásů, které se chystají na květnový čas.

V dubnu jsme vám naservírovali celkem šestnáct recenzí, z nichž jednoznačně největší čtenost (a dokonce i diskuzi) měla ta na knihu Ve službách spravedlnosti od Lucky Koucké. Celkově nejvíc zabodoval rozhovor s autory českého komiksu Zázrak a budeme se i dál snažit vám zprostředkovat názory a postoje zajímavých lidí z branže.

Koneckonců i na květen chystáme minimálně jeden rozhovor a uvidíme, koho se nám podaří ulovit na veletrhu Svět knihy. Některé naše redaktory tam určitě potkáte, pokud se na veletrh letos taky vypravíte. Jako každý rok se můžete na pražském Výstavišti kochat takřka nekonečným množstvím literárních zážitků.  Za posledních pět let tam vyrašila docela slušná fantastická linie (jak by se tomu správně říkalo v rámci jakéhokoli conu). A možná při sobotním vyhlašování cen Akademie SFFH proměníme nominaci na nejlepší žánrový web.

A když už se nedostanete na veletrh, skočte do kina na nějaký trhák, možností máte během kvetoucího měsíce opravdu dosti. Captain Amerika a jeho občanská válka buší na dveře, tak jen doufejme, že se z toho nevyklube stejný propadák jako z těch dvou manů minulý měsíc. To už snad raději na Angry Birds ve filmu nebo na třetí Návštěvníky.  V kinoprogramu je to samá dvojtečka v názvu taky u X-menů i Alenky a snad nenastane žádná zrcadlová apokalypsa. Rozhodně je z čeho vybírat, kdyby se ti nahoře nechtěli umoudřit a nadále sněžili bez ohledu na datum v kalendáři.

A Sarden je tu taky pořád. (Skoro) každý den se tady dozvíte něco nového. Kromě recenzí a upoutávek na knihy a filmy přibude jistě i pár zajímavých článků.  Někteří z vás si už možná všimli, že nám v dolní části hlavní strany přibyla sekce Táta Geek. Mohli bychom jej nazvat spin offem, neboť všemožně souvisí s fantastikou, ale zároveň je naprosto samostatný a zabývá se věcmi, které by se na Sarden nikdy vejít nemohly, protože bezprostředně nesouvisí s literaturou. Na druhou stranu Petr Šimčík, coby jeho spolutvůrce, ochránce a propagátor, stejným způsobem spolutvoří, ochraňuje a propaguje Sarden, takže se sluší zde v editorialu Tátu Geeka zmínit, přivítat ho mezi námi a říct, že se stal jakousi trvalou součástí našeho webu a články, které se budou na Sardenu čas od času objevovat tak obohatí a rozšíří naše obzory.

Někde za polovinou měsíce si přečtete novou anketu od třech přispěvatelů na téma Sarden. Budeme mít totiž zase další narozeniny. Pomalu se nám to webové dítko dostává z puberty a snad je to na něm trochu k přečtení. Když se to povede, něco speciálně-narozeninového vám určitě předložíme.  

Anebo vyražte někam na výlet a čtení si užijte po večerech, to se dá taky stíhat...

Monika Slíva Dvořáková
zástupce šéfredaktora

Přidat komentář