RECENZE: Neal Asher, Blábol a jiné příběhy

Článek od: Lucie Koucká - 30.06.2016

Vítejte v obludáriu mistra Neala Ashera, kde má kdeco kusadla a makadla, leckdy i lidé. V deseti povídkách potkáte bytosti, které zaručeně nechcete nikdy na vlastní oči spatřit, žijící na planetách, které stoprocentně nikdo z vás netouží navštívit. Nebo snad ano?

Lidmi osídlenou tisícovku planet spravuje Řád, řízený umělými inteligencemi. Planety jsou obydlené bizarní mimozemskou flórou a faunou i lidmi adaptovanými na konkrétní prostředí, dokonce i na vakuum. Cestuje se pomocí Runshiblů, bran tvaru zrcadlové koule o průměru padesáti metrů, uvnitř kterých se dějí zázraky. Před čtenářem ožívá fascinující daleká budoucnost brilantně vykreslená do nejmenšího detailu.

Jak to vypadá, když Řád ještě nemá na planetě žádné pravomoci, a jak se dělá investigativní novinařina v budoucnosti? Hrdinou příběhu Garp a Geronamid je umanutý detektiv, kterému ani smrt nezabrání ve vyšetřování. Bojoval s korupcí, teď bojuje s rozkladem a čaj ze stohořů je jeho nejmenší problém. Zmrzlá planeta Orbus a v jejích katakombách doslova Moře smrti. Další tvrdohlavý chlapík, tentokrát z Netpressu, míní natočit dokument. Jenže led začíná kvůli seismické aktivitě tát... Toto je nejslabší povídka ze sbírky a jediná, kterou jsem již četla, a to zde.

Pro změnu mimořádně horká a pustá písečná planeta na které se zabývá Mimozemskou archeologií pískoadapt Rho. Sandman nebo také Kráčející jatka, tak mu kdysi říkali. Rho měl velice pestrou minulost a teď jde srovnat účty. Povídku Sníh na poušti mohou někteří čtenáři znát z Ikarie 2004/07, kde vyšla pod názvem Snížek v poušti. Proč Snížek, a ne Sníh je mi záhadou, stejně tak proč Neal Asher text následně přepracoval – liší se jen v určité pasáži a není v ní nic zásadního – asi autorské ladění. Ocitnete se opět na suché planetě, kterou vás provede zabiják Sníh, muž s růžovýma očima a ksichtem barvy papíru. Albínství není jediná věc, která je na něm ojedinělá, a proto je vypsána odměna na jeho varlata. O DNA jde i v dalším příběhu, kde je genetická informace mazláků doslova ve všem, vše je organické, lodě, biosvětla, čistící sliz se sune po podlaze, město Chaluha je rostlina, která je zároveň městem... Lidé přišli a spojili se s místní formou života a co z toho vzniklo – Mazladapt  umí popsat pouze Asher. Jak sám autor v poznámkách na konci sbírky přiznává, nejspíš je tento literární výtvor projevem jeho zvrácené mysli. A s tím nezbývá než souhlasit.

První a poslední povídku spojuje pozoruhodná bytost, nazývaná žvatlokač. Tato hromada mimozemského masa je, předpokládám, také zobrazena na obálce. Podle popisů v knihách si žvatlokače představuji úplně jinak, ale tak to bývá, každý vidí přečtené po svém. Introspektivními nonsensovými poznámkami, prostě bláboly, soubor povídek začíná i končí, přesto kniha není blábol. Užijte si (zdánlivě?) nesmyslného žvatlání tohoto mimozemského tvora!

Blábol a jiné příběhy obsahuje neobyčejné, oddechové a kvalitativně vyrovnané povídky s pozoruhodnými hrdiny. Málokdy příběh odbíhá od hlavní myšlenky – to ani rozsah povídky nedovoluje – což je dobře, protože rozmělňování předlouhými technickými pasážemi a odbočování z děje je pro Neala Ashera typické. Povídka Asherovi sluší, může se náležitě vyřádit, což u autorů s přebujelou fantazií a přemírou nápadů je pro čtenáře jen přínosné (připomenu oceněnou sbírku povídek Petra Heteši, který to má podobně). Omezený textový rozsah paradoxně dává větší prostor hrdinům, kterým se jinak autor ve svých knihách moc nevěnuje – většinou schází charismatický nositel děje, bývá nahrazován mnoha fascinujícími formami života a umělými inteligencemi v různých podobách. A že Asherovy vyspělé UI oplývají emocemi! Dokáží se naštvat, mají smysl pro humor a rozumí nadsázce, prostě si s nimi dobře pokecáte (na rozdíl od suchopárných UI, které pracují Ve službách spravedlnosti).

Neal Asher je sázka na jistotu, kdo se s jeho tvorbou již setkal, ví přesně, co čekat. Kdo ne, nebude věřit vlastním očím. Zatím vyšlo – série Spatterjay: StahovačCesta Sabla KeecheOrbus, série Řád: Pradorský měsícStín škorpionaTechnik, série Agent Cormac: V pavučiněHranice ŘáduMosazňákAgent ŘáduHraniční válka a samozřejmě tato sbírka Blábol a jiné příběhy, která je samostatnou knihou.

 

 

Neal Asher: Blábol a jiné příběhy
/The Gabble and Other Stories /

Obsah sbírky:
Řekl tiše žvatlokač (Softly Spoke the Gabbleduck)
Hnilobníci (Putrefactors)
Garp a Geronamid (Garp and Geronamid)
Moře smrti (The Sea of Death)
Mimozemská archeologie (Alien Archaeology)
Bezhlavé sny (Acephalous Dreams)
Sníh na poušti (Snow in the Desert)
Mazladapt (Choudapt)
Adaptogenik (Adaptogenic)
Blábol (The Gabble)
autorovy poznámky

 

Nakladatel: POLARIS
Překlad: Marek Hrnčíř
Obálka: Jon Sullivan
Rok vydání: 2016
Počet stran: 264
Rozměr: 130 x 200
Provedení: paperback
Cena: 289 Kč 

Přidat komentář