KOMIKS: J. Michael Straczynski, Superman: Země jedna 1

Článek od: Ivet Křenková - 19.07.2016

Fotbalista, vědec, architekt či novinář? Snad žádný člověk v sobě nenalezne nadání pro všechny tyto profese. Proto má Clark Kent štěstí, že vlastně není člověk.

Do města Metropolis přichází vydělat peníze, aby se mohl postarat o svou matku. Ve skříni se mu jen tak mimochodem povaluje oblek laděný do modré a červené s velkým S vyšitým na hrudi. Clark si ovšem není úplně jistý, co si s ním má počít, svůj původ a schopnosti se totiž snaží utajit. Problémy na sebe však nenechají dlouho čekat. Na nebi se objevují vesmírné lodě, jejichž kapitán a hlavní záporák Tyrell je posedlý zničením všech obyvatel dávno zaniklé planety Krypton. Pokud Clark neodhalí svou identitu světu, Země zanikne. Proto musí učinit nejdůležitější rozhodnutí svého života.

Celý projekt Země jedna byl odstartován v roce 2010. Životy postav se odehrávají na úplně odlišné Zemi, což umožňuje tvůrcům vyprávět příběhy oblíbených hrdinů tak, aby nebylo narušeno dlouhá léta budované universum nakladatelství DC. V Americe se tohoto zpracování jako první dočkal právě Superman.

I když je díky této sérii autorům do rukou vložena značná dávka tvůrčí svobody, scénárista J. Michael Straczynski se drží Supermanova originu a jeho svět závratným způsobem nemění. Na druhou stranu ale do příběhu vkládá zvláštní pochmurnou náladu a vyžívá se v budování charakteru postav, což je přesně jeho parketa. Čtenáři se o tom mohli přesvědčit již několikrát, například v komiksu Krajina půlnočních stínů či ve scénáři k seriálu Babylon 5. Největší práci si samozřejmě dává se samotným Clarkem, který se téměř celou dobu přímo utápí v nejistotě.

Davis jeho snahu jen podtrhuje kvalitní kresbou. V detailních vyobrazeních obličejů postav lze skvěle rozpoznat jejich emoce a komiks je laděn do tlumenějších, ne příliš řvavých barev, což se hodí k celkové náladě příběhu. V neposlední řadě se Davis vyřádil při ztvárnění bojových scén odehrávajících se uprostřed Metropolisu.

Ač by se mohlo zdát, že je první část Země jedna jen dalším vyprávěním o zrodu Supermana, není to tak úplně pravda. Straczynski se snaží klást větší důraz na to, co se odehrává v nitru postav, než na zběsilé poletování kolem a ničení celého města při epických bojích, i když na ono ničení samozřejmě také dojde. Ze Supermana se tak stává vcelku zranitelná postava. Sice jej nelze prostřelit kulkou, ale nějaký ten psycholog by se mu možná hodil. Poselství komiksu je pak více, než jasné – Clark je nucen si uvědomit, že nošení obleku s rudým pláštěm není schovávání se za masku, ale přijetí toho, kým skutečně je.

Komiks nenabízí žádný neočekávaný zvrat a je spíše zaměřen na boj vnitřní, než na ten fyzický. Možná i proto působí jako příjemná oddechovka občas ozvláštněná o nějaký ten vtípek z prostředí redakce Daily Planet. Když se redaktorka Lois Lane a fotograf Olsen vydávají kvůli reportáži přímo do ohniska hlavního konfliktu, srdce nejednoho investigativního žurnalisty nezůstane chladným.

Je však třeba zmínit, že se jedná teprve o první svazek ze tří. Možná proto mohou některé zápletky v první části působit nedotaženě. Z toho důvodu bude třeba Zemi jedna hodnotit především jako celek. První část však sympaticky ukazuje nejznámějšího hrdinu světa z jeho lidské stránky, ač má k člověku proklatě daleko.

 

Hodnocení: 65%

 

Název: Superman: Země jedna 1

Scénář: J. Michael Straczynski 

Kresba: Shane Davis

Překlad: Martin D. Antonín

Nakladatelství: BB Art

Vazba: vázaná

Rozměry:17, 5 x 26,5 cm

Počet stran: 136

Datum vydání: květen 2016

Cena: 499 Kč

Přidat komentář