KOMIKS: Bublifuk 3: Na vlastní nebezpečí

Článek od: Tereza Kadečková - 05.08.2016

Jestli nevíte, co dát vašim ratolestem na čtení v průběhu léta, je tu odpověď v podobě třetího Bublifuku.

S podnázvem Na vlastní nebezpečí přichází už třetí Bublifuk. Když ho otevřete, žádné nebezpečí na vás nevyskočí, jen staří dobří známí autoři a kreslíři. Sešit jako vždy otvírají Fernando a Stella, kteří tentokrát vymýšlejí padák. V pořadí třetí vynález má zatím asi nejlepší příběh – Fernando i Stella mají dobrý důvod přijít na to, proč je takový padák potřeba a ve finále ho i náležitě využijí.

Následuje krátká dvoustránková jednohubka, kde pokračují ve svém dobrodružství Piráti na suchu. Ta je tentokrát o něco slabší, co se vtipů i rozuzlení týče, hlavně proto, že se piráti plácají na mrtvém bodě. Po nich přichází další poučení o tom, Jak se dělá komiks, kde se mladí čtenáři dozvědí, jak je komiks starý a že nemají poslouchat stařičké dědečky a jejich řeči o tom, že je komiks jen moderní zábava.

Překvapením Bublifuku 3 je Píp & Půp. Zatím byly jejich příběhy dost chaotické, ale tentokrát je radost je číst. Děj je sice pořád trošku naroubovaný, ale u dětského komiksu to ničemu nevadí. Je dobře pochopitelný, přímočarý a neztratíte se v něm. To už koneckonců příběhy o špionech a lásce jsou.

Zelený vlk tentokrát spoléhá na interaktivitu. Jeho příběh je založený na rýmovačce, kterou si čtenáři mají sami doplnit. Následně pak sledují vlka, jak se s rýmovačkou sám potýká a přitom ho sledují dva vládci připravení mu překazit plán získat zpátky správnou barvu.

Tři mušketýři pokračují ve stejném stylu jako doteď. Petr Kopl opět nezklamal, zařídil pořádné setkání všech mušketýrů a pro příště slibuje epickou bitvu mezi nimi. Partička se nám pomalu dává dohromady a stále hýří humorem. Vtipem nešetří ani Hilfréd Hubert Babočka, tentokrát si bere na paškál poštu a ukazuje, že chaos na ní není žádná novinka, ale byl tu už za jeho mladých let.

Bublifuk 3 končí opět dvěma drobnými vtípky. Trampoty Principála Piškoty se tentokrát docela dobře trefily svým fórkem a spravily si reputaci slabšího komiksu v Bublifuku. Knihomol Bubu pak zakončuje celý sešit tím, že doslova navaří kotel plný vtipů.

Bublifuk stále zůstává velmi dobrým čtením, ale převážně jen pro mladé generace. Některé vtipy a zápletky potěší i dospělého čtenáře, ale většina ho mine. Zato dětského čtenáře zaujmou, rozesmějí – a to říkám jako člověk, který komiks testoval na mladším bratrovi. Bublifuk 3 si tedy drží svou úroveň a na další díl se můžeme těšit po prázdninách.

 

Bublifuk 3: Na vlastní nebezpečí

Sestavila: Klára Smolíková

Scénář: Bára Buchalová, Kimea, Petr Kopl, Tomáš Kučerovský, Jiří Walker Procházka, Tomáš Prokůpek, Klára Smolíková a Martin Šinkovský

Kresba: Bára Buchalová, Katka Čupová, Lukáš Fibrich, Karel Jerie, Petr Kopl, Tomáš Kučerovský, Viktor Svoboda, Vojtěch Šeda a Ticho762

Formát: Časopis

Nakladatelství: Triton

Počet stran: 32

Rok vydání: 2016

Cena: 55 Kč

Přidat komentář