KOMIKS: Sui Išida, Tokijský ghúl 1

Článek od: Tereza Kadečková - 27.09.2016

Kanibalismus v ulicích. Pokud jste obyvatelem Tokia, slýcháte podobné zprávy vcelku běžně. Kromě lidí tu totiž žijí i ghúlové, bytosti, které se živí lidským masem.

Ken Kaneki je čerstvý vysokoškolák a má typické problémy mladého kluka. Nekonečné množství knih na čtení a ženské. Jednu knihomolku se mu povede dostat na rande a všechno vypadá jako začátek krásného vztahu. To ovšem pouze do té chvíle, kdy se ho dívka pokusí sežrat.

Ken si ze setkání s ghúlem neodnáší jen šok, ale i něco horšího. Stává se z něj poloviční ghúl a musí tak bojovat nejen s faktem, že není schopný jíst lidské jídlo, ale i s tím, že na něj mají teď další ghúlové vztek kdykoliv se nachomýtne k jejich území.

První díl Tokijského ghúla je opravdu jen úvod do světa ghúlů a do toho, jak se Ken srovnává se svou novou identitou. Nenabídne nic, co jste už někde neviděli nebo nečetli. Hrdina není ochotný jíst lidské maso, postupně slábne, ostatní ghúlové ho šikanují a všechno se otočí, když jsou v ohrožení jeho přátelé. Dohlíží na něj chladná dívka, která ve vypjatých situacích nakopává zadky. A to je všechno.

Dějově tedy nemá Tokijský ghúl zase tolik co nabídnout. Co se postav týče, je tu Ken, ve kterém teď zápasí dvě části, takže je půl knihy zoufalý a druhou půlku se snaží obejít pravidla, což vede k úsměvným momentům. Další postavou je Kenův kámoš Hide, který je pro změnu úplný opak Kena, je excentrický a dostává ho do trapných situací. Do třetice tu je již zmíněná Tóka Kirišima a ta je prostě chladná.

Sui Išida nám tedy v Tokijském ghúlu 1 nepřinesl vlastně nic nového. Na druhou stranu ale otevřel dějové dveře dokořán. Úvod je z krku se vším, co k němu patří a odteď se Tokijský ghúl už může rozjet tím správným směrem. Ač jeho začátek není nijak dech beroucí, tak vzhledem k tomu, že se prohlašuje za jednu z nejúspěšnějších sérií současnosti, se nejspíš můžeme těšit na pořádnou jízdu.

 

Hodnocení: 65%

Galerii si můžete prohlédnout zde

Tokíjský ghúl 1

Autor: Sui Išida

Nakladatelství: Crew

Počet stran: 200

Vazba: Brožovaná

Rozměry: 128 x 184 mm

Cena: 199 Kč

Přidat komentář