První pravidlo: Nikdy nemluvit o klubu rváčů.

Článek od: Redakce - 15.10.2016

 

Kultovní Klub rváčů už i jako audiokniha.

vydává: OneHotBook
celkový čas: 4 hodiny 31 minut

Klub rváčů, román amerického spisovatele Chucka Palahniuka, který získal celosvětovou proslulost také díky stejnojmenné filmové adaptaci režiséra Davida Finchera (1999), vychází jako audiokniha v podání Ivana Luptáka. Součástí nahrávky je i Ladislavem Frejem čtený doslov autora, který reflektuje vliv svého románu, kultovní status, jež postupně získal i odezvu jeho četných příznivců. Chuck Palahniuk rovněž přijel do Prahy na letošní Festival spisovatelů a audioknihu pokřtí spolu s jejím interpretem v pondělí v 15.30 hodin v pražském Paláci knih Luxor. „Jsou texty, kvůli kterým stojí za to založit audioknižní vydavatelství a pak si je vychutnat ve vlastní produkci. Klub rváčůje znepokojivá, místy odpudivá, zároveň krásná a vzrušující výpověď, která jako by se teprve ve správném, ve staccatu deklamovaném rytmu skvělého narátora naplno ukázala v celé své nádheře. Rozjede se jako naspeedovaný náklaďák, nekompromisně se přes vás převalí a pocuchá pečlivě budovanou auru pohodového života, strhne to tupé tupé ‘tak trochu’ nanicovaté existence. Rozsypané střípky vašeho já, toho já, které je společensky přijatelné, spláchnete a ten na kost vysekaný, obnažený chuligán s rozbitou pusou se na vás zazubí a rozběhne se pro pořádnou láhev toho nejlepšího koncentrátu, tresti života a dá jej na ex. Takhle vás dokáže strhnout jen audiokniha. My jsme se strhnout nechali, takže se nemůžeme dočkat, až na tuhle jízdu v budoucnu naváže náš audioknižní Snuff,“ uvedl Martin Pilař, ředitel vydavatelství OneHotBook.

Vypravěč příběhu, spoutaný vlastní úzkostí, obvyklými konvencemi, únavným úřednickým životem a sociálním stresem, řeší svou chronickou nespavost návštěvami nejrůznějších terapeutických skupin, kde se potkává s lidmi, kteří mají „opravdové problémy“. Tuhle kratochvíli mu zkazí až Marla Singerová, jež podobně jako on zaplňuje prázdnotu svého života tím, že putuje z jednoho skupinového setkání na druhé. Ještěže krátce na to narazí hlavní hrdina na charismatického Tylera Durdena, který mu ve chvíli nouze poskytne přístřeší. Pod jedinou podmínkou: „Chci, abys mě praštil tak silně, jak dokážeš.“ Ukazuje se, že pořádná rána pomáhá lépe snášet obavy z věcí, s nimiž se v životě nechceme poprat. Po pár rvačkách je ten strach o dost menší… Projekt ZMATEK může začít!

A jak se s Palahniukovým textem popral jeho interpret, herec Divadla Na zábradlí Ivan Lupták? „Občas nastaly momenty, kdy jsem se do vyprávění natolik ponořil, až jsem se dostal do tak zvláštně meditativního stavu, že jsem vůbec nevnímal okolní svět. Bylo to úžasné, i když jsem někdy odcházel ze studia s pocitem, že jsem složil metrák uhlí. Je to dobrý pocit,“ prozrazuje. A dodává: „Na začátku mi režisér naznačil, o co jde a o co by mělo jít. Co je vypravěč zač: že jde o člověka zmítaného systémem a společností; je to jedinec, který nechce zklamávat svoje okolí, že ho děsí, kdyby měl někoho – nebo sám sebe – zklamat. A od toho jsem se odpíchl. Ale často mi také řekl: ‘Teď je to na tobě. Ukaž mi, co si o tom myslíš.’ V tu chvíli se v člověku spustí jakási podvědomá reakce, a buď to vyjde a trefí se do té nálady správně, nebo ne a pak jsme se vraceli a zkoušeli to znovu, odjinud a hledali jsme cesty, kterými by se měl vypravěč vydat.“ A jaký je v jeho podání Tyler Durden? „Tyler samozřejmě zní víc jako dominantní samec, zatímco vypravěč je člověkem, který se jím nechává smýkat a podléhá mu. Jen občas mu vzdoruje, ale nakonec ďábel v člověku stejně vyhraje…“ líčí interpret audioknihy.

Nahrávku doprovází původní hudební skica, v níž syrová naboostrovaná kytara řeže riffy stejně ostře jako krvavé žilky v pořádně unavených a dlouho nevyspaných očích. Do toho znějí salvy bicích, které tlučou do uší jako smyslů zbavený bitkař na koksu pěstmi do hlavy svého „posluchače“… Hutné perkuse zkrátka podkreslují, oddělují a práskají všude tam, kde je třeba.

Audiokniha v režii Michala Bureše vychází jako mp3 ke stažení prostřednictvím digitálních distribucí za 269 Kč i jako CD mp3 za 299 Kč. Pouze na portálu Audiolibrix však mohou členové předplatitelského klubukoupit audioknihu jen za 199 Kč.

UKÁZKU Z AUDIOKNIHYsi můžete poslechnout >>ZDE.

 

Přidejte se na OneHotBook Facebook, abyste nepropásli soutěže o pozoruhodné ceny ani novinky ze světa audioknih, literatury a čtení!

 

Mám dojem, že Chuck Palahniuk je velký autor, jehož knihy přetrvají. Nemám ponětí proč a je mi to co nejsrdečněji jedno. Jediná rozumná rada, která mě v souvislosti s autorem kdy napadla: Nemudrujte a užijte si to.“Richard Podaný, překladatel románu

 

„Palahniuk nabídl už řádku slabochů a psychopatů, ti největší z nich byli vždy konkrétně narušeni, ovlivněni a deformováni: žili v sebevražedné sektě, vymyla jim mozek asijská diktatura, jejich matka si o nich myslí, že jsou Ježíš Kristus… Zneklidňující na Klubu rváčůje, že jeho hrdina nic takového do vínku nedostal. Jen vyrostl v podobné společnosti jako my.“ Radomír D. Kokeš, Aktuálně.cz

 

 Klub rváčů je romance, Klub rváčůje o generaci mužů bez otců, je o osvobozující síle násilí, je to analýza nemocného člověka. Klub rváčůje typické otevřené dílo, které lze číst na mnoho způsobů a každý si v něm pravděpodobně najde vlastní interpretaci.“ Radomír D. Kokeš, Aktuálně.cz

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Chuck Palahniuk(*1962)

Americký spisovatel se věnuje kontroverzním tématům na pozadí současné americké společnosti. Jeho romány byly zprvu nakladateli odmítány jako příliš temné a depresivní, brzy se ale staly kultovními. Pro jeho dílo je typický i velmi cynický smysl pro humor. Za jeho nejvýznamnější počin bývá považována jeho prvotina Klub rváčů, zfilmovaná v roce 1999 režisérem Davidem Fincherem. Česky vyšly v nakladatelství Odeon také jeho romány Program pro přeživší (2002), Zalknutí (2003), Ukolébavka (2005), Deník (2006), Strašidla (2007), Snuff (2009), Neviditelné nestvůry (2010), Pygmej (2010), Prokletí (2012), Zatracení (2014), Tvé překrásné já (2015). Klub rváčů se dočkal i druhého dílu, který však zatím vznikl pouze jako komiks (v češtině vyšel 3. října 2016 v Nakladatelství Crew).

 

Ivan Lupták(* 1986)

Vystudoval DAMU, ve studentském divadle Disk hrál v absolventském představení Kazimír a Karolína (Öden von Horváth, 2010). Ve Viole účinkoval v pořadu Staročeské vánoční hry. Na konci čtvrtého ročníku DAMU v roce 2010 přijal nabídku stát se členem hereckého souboru Divadla Na zábradlí. Jeho filmovým debutem byla hlavní role ve filmu Anglické jahody (2008), hrál v TV filmu Villa Faber (2011), v pohádce Micimutr (2011) a v seriálech jako Vraždy v kruhu (2015) nebo V. I. P. vraždy (2016).

Ladislav Frej(* 1941)

Po absolutoriu brněnské JAMU začínal na satirické scéně Divadla Večerní Brno, poté působil ve Východočeském divadle v Pardubicích, odkud přešel do Státního divadla v Ostravě. Od roku 1970 trvale působí v Praze (Divadlo S. K. Neumanna, Městská divadla pražská a Divadlo na Vinohradech). Čtyři roky hrál i v pražském Národním divadle, odkud se roku 1998 vrátil do Divadla na Vinohradech. Televizní diváci si jej pamatují z mnohých seriálů (Nemocnice na kraji města, Malý pitaval z velkého města, Kriminálka Anděl…), hojně se věnuje i dabingu. Dále účinkuje v audioknize vydavatelství OneHotBook: Dva proti Říši (2014).

Přidat komentář