RECENZE: M. R. Carey, Všemi dary obdarovaná

Článek od: veronikamah - 07.11.2016

Bojíte se dětí? Smějí se vám ostatní kvůli tomu? Román Všemi dary obdarovaná jim dokáže, že váš strach je oprávněný.

"Jmenuji se Melanie. Co si pamatuji, žiji s ostatními dětmi na základně. Každé ráno nás z našich pokojů vyzvednou vojáci. Připásají nás do kolečkových křesel, dají náhubky a odvezou nás do třídy. Máme několik učitelů. Nejlepší je ale slečna Justineauová. Povídá si s námi. Zpívá nám. Vypráví nám příběhy o tom, jak svět vypadal předtím, než svět zachvátila epidemie Hladovců..."

Vítejte v postapokalyptickém světě, verze 1 786 990. Nad lidstvem zvítězila cizopasná houba Ophiocordyceps. Znát ji budete jako toho parazita, který si umí z mravenců udělat pětihvězdičkovou restauraci a soukromého řidiče v jednom.
 
M. R. Carey využil pár všeobecně známých biologických poznatků. K nim přidal lehkou mutaci a vytvořil tak děsivou i zároveň fascinující vizi zombie (Hladovčí) apokalypsy. Že jste podobných příběhů četli / viděli desítky? Upřímně se zeptejte sami sebe, v kolika z nich byl původ epidemie opravdu vysvětlen… Všemi dary obdarovaná se nebojí seznámit nás se všemi lékařskými a vědeckými poznatky o nakažení. A to do vskutku mikroskopických detailů…  
 
"Doktorka Caldwellová je chladná. Vůbec se na nás nedívá jako na děti. Prohlíží si nás jako laboratorní krysy. Nemám ji ráda."
 
První půlka Všemi dary obdarované je pomalejší. Nerozumíte světu, do kterého se vás M. R. Carey snaží vtáhnout. Nechápete chování většiny hlavních postav. Hlavně při prvních pár kapitolách přemýšlíte, jestli už nejste značně mimo věkovou kategorii, pro kterou je román určen. Ten pocit ztratíte někde mezi prvním ku*va a rozřezaným dětským mozkem.
 
Všemi dary obdarovaná má několik vrstev. Chvílí se tváří jako obyčejná young adult dystopie, pokračuje přes thriller a horor, své místo mají i prvky klasického béčkového boje o přežití mezi zombíky. To celé pak zastřešuje vztah Melanie a slečny Justineauové, kde se postupně vztah žačky a učitelky přeměňuje na něco, co se blíží vztahu matky s dcerou.
 
"Velitel vojáků je seržant Parks. Má jizvu táhnoucí se přes celý obličej. Je děsivý. Bojí se nás víc, než my jeho."
 
Jsou to postavy, které román Všemi dary obdarovaná posouvají minimálně o dvě třídy výš než klasické zombie romány. Na prvních stránkách na nich nenajdete nic zajímavého, postavy jsou ploché, nezajímavé, stereotypní. Jak se ale děj žene dopředu, M. R. Carey postupně vdechuje každému jedinci hloubku a kompletně mění pohled čtenáře na ně. Rychle si uvědomíte, jak je hloupé soudit románové hrdiny po prvních pár stránkách.
 
Prim hraje bez jakýchkoliv pochyb Melanie. Nejen jako hlavní postava. Budete uneseni sledováním jejího přerodu z roztomilé a nevinné holčičky k rozvážné mladé slečně, která si plně uvědomuje, že pro svou nejbližší, slečnu Justineauovou, představuje smrtící hrozbou.
 
"Zachráním ji. Postarám se o slečnu Justineaunovou. A tím nad ní vynesu rozsudek."
 
Nakladatelství Host má v posledních třech letech velice šťastnou ruku, co se týče sci-fi a fantasy žánru. V nekonečném přílivu nových i starších autorů jsou ve většině případů schopni vyfiltrovat a přinést čtenáři to nejzajímavější ze světové produkce. 
 
Román Všemi dary obdarovaná je další z těch výborných voleb. Zombie všude, kam se podívám, rozervaný svět a pár zbylých, co se snaží zachránit holý život a nějakým americkým zázrakem nastolí novou éru civilizace. Ne, děkuji, takové příběhy obvykle nevyhledávám. Všemi dary obdarovaná možná sdílí některé výše uvedené prvky, ale přesto je jiná. Emotivní. Inteligentní. Prozkoumává hranice mezi tím, kdy lze ještě jednoho považovat za lidskou bytost a kdy už se stává monstrem.
 
"Jmenuji se Melanie. Je mi 10 let. Vypadám jako malý blonďatý andílek, ale když vás budu chtít zabít a sežrat, nedokážete mě zastavit. Přesto mi budete držet pěsti. A pokud jste stále na vážkách, zda po mém příběhu sáhnout, tak věřte, že byste to měli udělat. Už jen kvůli posledním třem stránkám románu. Posadí vás na zadek…"
 
P.S. Je vám jméno M. R. Carey povědomé? Ještě aby nebylo. Pod pseudonymem se skrývá scénarista komiksového LuciferaMike Carey. A to je doporučení samo o sobě.
 

Mohlo by vás zajímat 

Přečtěte si rozhovor s M. Careym

 

M. R. Carey: Všemi dary obdarovaná

Nakladatel: Host

ISBN: 978-80-7491-783-7

Překlad: Lucie Horáková

Redakce: Jana Nečasová

Počet stran: 412

Provedení: vázaná

Cena: 349 Kč

 

Komentáře

Normálně tyhle věci nečtu. Zkrátka cokoli, v čem se vyskytuje slovo zombie víc jak nulakrát, vezmu do ruky leda z donucení...

Ale tady snad udělám výjimku:-) Všude kolem samý superlativ (hlavně s ohledem na autora), tak si říkám, že by to mohlo být jako s Alenkou Tima Burtona - vždycky jsem tu knihu nesnášela a žádné filmové zpracování jsem nedokoukala do konce, pak přišel mého srdce režisérský šampion a najednou ten příběh skoro miluju:-)

Že bych po přečtení téhle knihy pak hned začala koukat na The Walking Dead asi nehrozí, ale člověk by si měl rozšiřovat obzory, že? :-D

Čímž vším chci říct, že jsi mě tou recenzní jednoznačně navnadila ke čtení!

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář