KOMIKS: Pavel Kosatík, Štěpánka Jislová, Češi 1938: Jak Beneš ustoupil Hitlerovi

Článek od: Tereza Kadečková - 09.02.2017

Evropa v roce 1938 ještě doufala v to nejlepší. Češi ale čekali to nejhorší.
Píše se rok 1938 a Hitler je na vrcholu moci. Už se mu podařilo připojit ke své Říši Rakousko a teď si brousí zuby na české pohraničí. Ruku v ruce s ním jde Henleinova Sudetoněmecká strana, která Hitlerovy názory tlačí uvnitř republiky. Československo je připravené jednat, jenomže pod vidinou politiky appeasementu ho opouští všichni spojenci.
Je září 1938 a Beneš musí podniknout kroky k tomu, aby zachránil Československo. Armáda je mobilizovaná a připravená bojovat. Generálové každý den na Beneše tlačí, aby začal válku, ale Beneš vidí politiku jinak a rozhodne se ustoupit.
Jak Beneš ustoupil Hitlerovi vyšlo jako předposlední kniha v sérii Češi, i když patří v pořadí na druhé místo série hned po Jak Masaryk vymyslel Československo. Pokud budete sérii číst poctivě od prvního dílu, budete už připraveni na to, že nejde jen čistě o historii a nudnou politiku, ale že dialogy se čtou příjemně a děj je obohacen o metafory. Jak Beneš ustoupil Hitlerovi je na tom stejně, kniha se zaměřuje především na pocity lidí a vojáků v září 1938 a na to, co musel Beneš obětovat, aby zachránil Československo.
Sledujeme nejen příběh Beneše ale taky Emanuela Moravce. Oba vůči sobě působí jako antagonisti, mají rozdílné názory, ale cítí se úplně stejně. Vše se jim hroutí pod rukama, což je pěkně vyobrazeno v kresbě Štěpánky Jislové, kdy se celá Praha drobí na střepy a padá do zatracení.
Jak Beneš ustoupil Hitlerovi patří mezi ty knihy, na které musíte mít náladu. Ačkoliv je politické pletichaření napsáno v zajímavých dialozích a nenudí, pořád je to politické pletichaření a to umí být někdy těžké si přebrat. Naštěstí je odlehčeno o pasáže, kdy se spolu baví vojáci a probírají, co si o mobilizaci myslí, a tak vidíme do hlavy i obyčejným lidem, kterými politika smýká sem a tam. Těch se ale na osmdesát stran nevejde tolik, takže politika přeci jen převládá.
Jedinou výtkou proti Jak Beneš ustoupil Hitlerovi je plynutí děje. Panely na sebe občas navazují velmi neprakticky, takže se přistihnete, že je čtete ve špatném pořadí. To samé platí o textových bublinách – ve chvíli, kdy jich je někde příliš mnoho, je občas těžké se v nich orientovat a správně je následovat.
Jak Beneš ustoupil Hitlerovi je pěkné dílo o tématu, které je kontroverzní dodnes. Pavel Kosatík ukazuje důvody a pocity jak Beneše, tak odpůrců jeho rozhodnutí. Nezapomíná ani na časovou osnovu, kde vysvětluje všechny události, které se do komiksu nevešly, takže pokud vám nějaké historické souvislosti unikají, nemusíte se komiksu bát. Řekne vám vše, co pro jeho čtení potřebujete vědět.


Češi 1938: Jak Beneš ustoupil Hitlerovi

Scénář: Pavel Kosatík

Kresba: Štěpánka Jislová

Nakladatelství: Mladá fronta

Vazba: Paperback

Počet stran: 80

Formát: 185 x 250 mm

Rok vydání: 2016

Cena: 269 Kč

Přidat komentář