KOMIKS: Anthony Del Col, Conor McCreery, Assassin's Creed 1: Zkouška ohněm

Článek od: David Hálek - 15.02.2017

Slavná videoherní série se dostala už i na stránky komiksu.

Assassin's Creed je mezi hráči pojem. Úspěšná série čítá spoustu her rozličných kvalit na počítač a konzole a před pár týdny do kin vtrhl celovečerní film s Michaelem Fassbenderem a Marion Cotillard v hlavních rolích. Ať už je váš názor na tuto dojnou krávu jakýkoli, jisté je, že jen tak nezmizí. Naopak, neustále se rozpíná. Tato recenze je toho důkazem. Je komiks Assassin's Creed: Zkouška ohněm důstojným přírůstkem do rodiny, nebo se jedná jen o další kachnu, která má za úkol vytěžit z fanoušků peníze?

Stejně jako všechny dosavadní hry má i Zkouška ohněm neuvěřitelně jednoduchou premisu: Sekta Asasínů, tedy těch dobrých, se snaží zabránit řádu Templářů (že by ti špatní?) ovládnout svět a udělat z něj totalitu typu 1984 nebo Equilibrium. Obě strany se snaží tu druhou předběhnout v nalezení magického artefaktu a provádějí to tak, že se nabourávají do genetické struktury různých lidí. Pomocí virtuální reality je vracejí zpátky v čase do života předků, aby zjistili, kde se kousky artefaktu nacházejí. Tentokrát nás čeká výlet do Salemu na konci 17. století.

Tedy, návštěva čeká na první pohled (a na všechny další pohledy) obyčejnou Charlottu De La Cruzovou, jejíž předek Tom Stoddard o artefaktu věděl. Assasíni Charlottu najdou a poprosí ji o pomoc: bývalý Asasín údajně zběhl a nabídl Templářům lokaci ukrytého artefaktu, protože i jeho předek byl v Salemu u toho, když jej schovali. Asasíni se tedy snaží dokázat, zda je jejich člen skutečně zradil a ví, kde se artefakt nachází, nebo je to jen finta, jak se k Templářům dostat blíž a snížit jejich počty.

Problém je ale v tom, že to místy vypadá, jako by byly rozdíly mezi dvěma znešvařenými protějšky zcela smazány. Obě strany si jdou bezhlavě za svým a arogantně kašlou na vše ostatní. A to platí jak v minulosti, tak i v přítomnosti. Charlottin předek Tom je chladný muž, který se řídí heslem „účel světí prostředky“, což zní přesně jako cesta, jíž by se vydal Templář. V přítomnosti sice Asasíni mluví o záchraně světa a svobodě, ale tolik se mezi sebou handrkují a bojují, že nějaká jejich agenda se naprosto ztrácí do pozadí. Jediné, co skutečně poukazuje na nějaké rozdíly, jsou osobnosti Charlotty a Toma. I když dívka sleduje Tomovy eskapády jen z pozice spolujezdce, rozhodně je nezapomíná řádně komentovat. Její komentáře se však omezují na "to je debil" a "nedělej to", což čtenáři rozhodně moc nepomůže při vytváření vztahu k hlavní postavě. Hořkou třešničkou na dortu je pak i rozuzlení, které je náhlé a nelogické, a neuspokojivý konec.

Co ale Zkoušce ohněm jde skvěle, je kresba. Postavy jsou krásně vykreslené a akce je brutální, krvavá a hlavně přehledná. Právě plynulost je u komiksu, který se inspiruje hrami založenými na pohybu a souboji, obrovským plusem navíc. Možná se jedná jen o můj dojem, ale zdálo se mi, že sekce v minulosti jsou mnohem temnější a syrovější než ty v současnosti, kde je všechno barevné a pozitivní.

Tak pro koho je tedy Assassin's Creed: Zkouška ohněm určený? Fanouškům zřejmě ne, protože jsou zvyklí na zajímavé příběhy, výrazné a zapamatovatelné postavy, nádhernou akci a překrásné prostředí toho kterého historického období. Dostane se jim snad jen té akce, a to jen proto, že se bohužel nikdo ani nezastaví, aby vůbec poukázal na to, že Salem třicet let po válce o nezávislost vypadá skvěle. Ale komiks není ani pro případné herní adepty. Seznámení se světem Assassin's Creed nedopadlo dobře. Rozdíly mezi frakcemi byly smazány, příběh měl trapnou pointu a žádný konec. Jako potenciálního hráče by mě Zkouška ohněm nepřesvědčila, abych se ponořil do vzpomínek svého předka, a jako někdo, kdo má se sérií zkušenosti, jsem rád, že se nejednalo o mé první dobrodružství.


Assassin's Creed 1: Zkouška ohněm (Assassin's Creed: Trial by Fire)

Scénář: Anthony Del Col, Conor McCreery

Kresba: Neil Edwards

Překlad: Martin D. Antonín

Datum vydání: 11.10. 2016

Nakladatelství: Crew

Vazba: Brožovaná

Počet stran: 132

Cena: 329Kč

Přidat komentář