KOMIKS: Brian Azzarello, Eduardo Risso; 100 nábojů:11 - Začátek konce

Článek od: Marek - 17.02.2017

Začátek konce, culí se vyzývavě z obálky. No tak dobře, hurá nasednout na tuhle podivnou dráhu a jedem. Ale ještě předtím si musíme ujasnit pár pravidel. Tahle série není o hodných a zlých. Je jenom o zlých. O hodně, hodně zlých. Takových, kteří vás pověsí na hák od stropu hlavou dolů a uříznou vám všechny prsty. O takových, co vás na neznámém molu polijí benzínem a zapálí. A o takových, kteří to všechno udělají bez mrknutí oka. Stále chcete jet? Tak jedem.

Jedenáctý díl série je vpravdě povedeným "skorokoncem". Po událostech z předchozích dílů je už zcela jasné, že stařík naprosto nekontrolovatelně přebírá vládu nad Trustem. Z muže ve stínu se stává  postava, na kterou je konečně možné ukázat prstem. Děje se přesně to, z čeho měla většina členů Trustu již delší dobu těžkou hlavu. Teď už ji nemají. Doslova. Z "úmrtí stářím", "zástav srdcí" a podobně se staly letenky z okna a pouliční tracheostomie. Většina Minutemanů stále věří, že dělají svou práci a nechtějí si přiznat, že pouze plní rozmary starého pána. Celý Začátek konce ukazuje naprostý obrat série a liší se od většiny předchozích děl. Samsonite má asi zrovna odstávku, protože na hru s kufříky nějak došla zavazadla.

Opět se objevuje bouchač Lono. Delší dobu již pracuje částečně na volné noze, zatímco tou druhou je pevně přivázaný k vile Medici. Má za úkol zbavit svět toho zmetka Gravese. Jenže když starouš nechce být nalezen, tak prostě není (!) nalezen. A tak si hora svalů a jeho kamarádi musí udělat výlet do Mexika. Právě v Mexiku se totiž nachází Dizzy, Branch, Willy a Benito, podivná milostná čtveřice, o které Lono ví, že má s dědulou taky nevyřízené účty.  Jako vždycky ze sebe tenhle gentleman sype sexistické narážky a netají v sobě své podivné choutky, a to nikdy a nikde. V jeho partě drsných hochů je například i  Louis "Loop" Hughes, Victor Ray nebo Jack Daw, tedy samé známé tváře, v takto pozním díle, jako je Začátek konce se už žádné velké dodatky postav nekonají. V jejich přítomnosti není nouze ani o narážky na Kanaďany a Mexičany, takže žádný politicky korektní humor nečekejte.

Celý komiks se svým stylem vyprávění hodně odklání od toho původního. Vše je zamotané a pokud jste předchozí komiksy četli již před delší dobou, tak rozhodně doporučuji dát si před Začátkem konce opáčko alespoň tří předchozích knih, jinak je velká pravděpodobnost, že se v knize ztratíte a absolutně nebudete mít tušení, o co v ní jde. Z celé série je totiž nejpropletenější a autoři nepřináší čtenáři nic na stříbrném podnosu, většina komunikace se odehrává v narážkách a bez jasných okrajů. Navíc se naustále prolíná několik dějových a časových linií, což situaci ještě více znepřehledňuje.

A aby toho nebylo málo, najdeme v Začátku konce i origin Josepha Shepherda. Do ghetta, kde vyrůstá, zavede policii vyšetřování vraždy. Na případ je nasazen mladý agent Graves a jeho parťák Curtis. Gravese však nezajímá hlavní úkol a je fascinován inteligentním mladíkem, který se očividně dovede vyvléct z naprosté většiny problémů s ledovým klidem.

Kresba je jako vždy parádní noirovka. Paleta odstínů je stlačená na nejpotřebnější minimum, což dodává potřebnou atmosféru. Nikdo není úmyslně kreslený jako krasavec, aby čtenář mohl soudit čistě dle činů a ne dle osobních sympatií k vzhledu postavy.

Ještě chybí do konce dva svazky, ale série by klidně mohla končit již Začátkem konce. Velice povedený díl, který chytne a nepustí až do konce, kdy čtenáře vyplivne plného emocí a se zcela novým náhledem na komiksová zpracování příběhů.
100 nábojů – 11 : Začátek konce hodnotím 8 body z 10.

100 nábojů: 11 - Začátek konce

Brian Azzarello, Eduardo Risso

Nakladatel: BB Art

Překlad: Petr Zenkl

Korektura: Mirka Jarotková

Obálky: Dave Johnson

Redakce: Jiří Pavlovský

Rok vydání: 2016

Počet stran: 192

Rozměr: 171 x 258

Provedení: paperback

Cena: 499 Kč

 

Přidat komentář