KOMIKS: Sui Išida, Tokijský ghúl 2

Článek od: Tereza Kadečková - 24.02.2017

Ken Kaneki se snaží přizpůsobit životu jako ghúl. Jenže to není ani jednoduché, ani bezpečné.
Ken si pomalu zvyká na to být ghúlem. Ještě pořád má problémy s jezením lidského masa, neví, jak zapadnout zpátky do společnosti lidí, ale zase se dozvídá, jak to mezi ghúly funguje. Jenomže naučit se v takovém světě chodit, to dá spoustu práce.
Do kavárny přichází hledat azyl matka s dcerou. Obě jsou ghúlky, a jak se zdá, mají za patami lovce, kterým se říká Holubice. Jde o speciální jednotku zaměřenou na lov ghúlů a nedělají výjimky. Žere to lidské maso, musí to zemřít.
Tokijský ghúl 1 nebyl moc zajímavý začátek série. Měl všechno, co se od začátku dá očekávat – mentora, co nic nevysvětlí, naštvanou supersilnou školačku, která dělá hrdinovi ze života peklo, no a pak již zmíněného hlavního hrdinu, jenž vůbec neví, která bije, a jen zmateně čučí nebo ječí. Tokijský ghúl 2 se v tomhle směru moc nezlepší, na druhou stranu konečně trochu zaujme, protože se dozvídáme něco o životě ghúlů - jak se skrývají mezi lidmi a čemu musí čelit.
Ken konečně taky projde vývojem, i když to z něj žádného sebevědomého hrdinu neudělá. Většinu knihy je ještě pořád zmatený nováček, ale dostává se do situací, kde si nemůže dovolit zpanikařit. Drsňačka Tóko taky ukazuje svoje karty, jenže nijak nepřekvapí. I když se pokouší Kenovi pomoct, dělá to svým velmi agresivním stylem, veškeré její jednání je očekávatelné a jako charakter ji to nikam neposune.
Největší plus Tokijského ghúla 2 je právě obyčejný život ghúlů. Sui Išida ukazuje především jak se ghúlové dostávají k potravě a kdo je ohrožuje. Dovolí nám to nahlédnout na to, že i mezi kanibaly je nějaká ta hrdost a čest, ale že ač to chtějí, nebo ne, pořád jsou to lovci ovládaní instinktem. Zjišťujeme, že svět ghúlů a lidí není černobílý, ale že každá strana má svoje hrdiny i padouchy.
Tokijský ghúl je velmi průměrná manga série. Kromě prostředí a života ghúlů ničím nevyniká. Není ani tak akční jako Gantz, nemá zajímavou zápletku jako Simon Sues, a i když se snaží pomalu budovat charakter Kena, je to hodně utahané. Tokijský ghúl 2 si vede lépe než první díl, ale pořád to ještě není něco, u čeho byste se nemohli dočkat dalšího dílu.

Hodnocení: 65%

Tokijský ghúl 2

Autor: Sui Išida

Nakladatelství: Crew

Počet stran: 200

Vazba: Brožovaná

Rozměry: 128 x 182 mm

Rok vydání: 2016

Cena: 199 Kč

Přidat komentář