RECENZE: Leigh Bardugo, Griša: Světlo a stíny

Článek od: Klára Holubovská - 09.03.2017

Alina je obyčejná dívka, která v ničem nevyniká až do okamžiku, kdy zachrání svého nejlepšího přítele před krutou smrtí za pomoci neznámé síly, jež jí koluje v žilách. V tu chvíli se její život dramaticky změní a Alina je vržena do světa, kde dobro a zlo odděluje pouze tenká linie.

Příběh dá čtenáři přesně to, co slibuje, ale nic navíc. Děj je až na pár maličkostí předvídatelný a jedno klišé střídá druhé. "Opomíjená dívka se náhle stane středem pozornosti a jen ona může spasit svět" je jedno z těch největších. Vyprávění v ich formě sice odkrývá děj společně s hlavní postavou, což může čtenáře udržovat v napětí, ale zároveň je tím pro změnu ochuzen o myšlenky vedlejších postav, které by spíš měly co říct.

Pokud má čtenář rád vypočítavé záporáky, bude mít aspoň komu fandit. Sice je pan Zlý průhledný jako sklo, ale pořád vzbuzuje větší sympatie než hlavní hrdinka. Ač se Alina na začátku prezentuje jako postava s dobrými hláškami, jak příběh pokračuje, jejich množství rapidně ubývá a ke konci z ní je ufňukaná holka, co se snaží zachránit svého milého za každou cenu.

Griša nenudí, ale ani moc nevzbuzuje emoce, a je vhodná spíš pro ty, kteří si libují ve stále se opakujícím vzorci, nebo pro ty, jež toho ještě moc nepřečetli a teprve do young adult literatury pronikají. Ti jistě nebudou zklamaní.
 

Griša: Světlo a stíny
Autor: Leigh Bardugo

Překlad: Julie Žemlová
Vydal: Fragment, 2017
Formát: Hardback, 311 stran
ISBN: 978-80-253-3081-4

Přidat komentář