KOMIKS: Luke Pearson, Hilda se vrací

Článek od: Petr Simcik - 26.05.2017

Hilda Luka Pearsona se vrací a přináší další porci snového vyprávění, o němž se ani po druhém dílu nemohu rozhodnout: Je to skutečnost a je Hildin svět tak pohádkový? Ožívají opravdu severské legendy?  Nebo Hilda jen na plno využívá obrovskou dávku dětské fantazie?

Ať tak či tak, Hilda se přesouvá do města. Nám by se možná mohlo zdát, že jde o velice poetické a mírumilovné místo plné dřevěných domků, ale Hilda a hlavně její maminka to vidí jinak. Dny bezstarostného potulování po okolí skončily, ve městě by se mohla Hilda ztratit, nikoho zde nezná, zkrátka musí trochu nuceně zůstávat doma.  Ale nebyla by to Hilda, aby se nakonec nevypravila ven. Nově s kamarády, kterým ale vlastně vůbec nerozumí. Jsou to městské děti. Dělání nepořádku nebo házení kamenů po ptácích - ne, to Hildu opravdu nebaví a tak se stane, že nakonec zůstane opět sama s jediný kusem přírody, ptákem, který po zásahu kamenem ztratil paměť. Ten se stává průvodcem, který toho sice sám moc neví, ale díky jejich rozhovoru a jejich společné cestě Hilda pochopí, že město má také svoje kouzlo.

Ve druhém příběhu Hilda vstupuje do skauta. Maminka má pocit, že skaut by mohl dodat Hildě chybějící přírodu a trochu upokojit její toulavou povahu. Jenže i tady to má Hilda těžké, protože skaut je opět pro městské děti, takže Hilda naráží na nečekaná omezení nesmyslná nařízení a plácá se někde mezi nadšením ze skauta jako takového a zklamáním z toho, že ostatní se drží zbytečně při zemi a pravidla jsou příliš svazující.  Samotná epizoda se skautem je ale jen rámec, do kterého zapadá mnohem magičtější příběh. Během skautského tábora narazí Hilda na domácího skřítka, kterého nespravedlivě vyhodili z domu a nebyla by to Hilda, kdyby mu neslíbila pomoc. Tím se otevře cesta k odhalení skryté magické dimenze města. Dozvíte se o původu všech škvír v podlaze a prasklin ve zdech, důvodech proč se ztrácejí ponožky, knížky, obrázky, hračky a proč se vám občas doma něco nevysvětlitelně rozbije. Hilda a černý pes je úžasný mix detektivky, pohádky, sběru bobříků a ke konci i  poměrně (psi)psychadelické akční jízdy.

Luke Pearson to znovu dokázal. Zvládl napsat další dva komiksy na skvělé úrovni s jednoduchou, ale úžasnou kresbou, božským coloringem, který dělá s každé stránky kandidáta na zarámování.  Znovu vytvořil příběhy, které ač se odehrávají na úplně jiných místech a v úplně jiných kulisách, zachovávají pravidla Pearsonova severského světa a poetiku předchozích dílů a rozvíjejí ji. Stejně se mu daří prohlubovat sympatičnost svých postav a magických bytostí.

Pokud máte přemýšlivé děti určitě jim Hildu 2 pořiďte, a pokud je nemáte, ale jste zasnění hloubaví, máte rádi veselé a inteligentní příběhy pořiďte ji sobě. samozřejmě i s prvním dílem, jestliže vám náhodou unikl.

Hilda se vrací
Luke Pearson
Nakladatel: Paseka
Překlad: Martina Knápková
Počet stran: 112
Rok vydání: 2016
Cena: 299 Kč
 

Přidat komentář