KOMIKS: Sui Išida, Tokijský ghúl 4

Článek od: Tereza Kadečková - 07.07.2017

Po střetnutí s Holubicemi se z Kena stala nová legenda mezi ghúly. Jenomže budí pozornost i u těch, co mu nepřejí nic dobrého.

Ken je se svým ghúlím životem už smířený. Pracuje na své fyzičce a dostává se hlouběji do ghúlí komunity. Je rozhodnutý stát se aktivní členem společnosti a opatrně pátrá, jestli ghúlka, jejíž orgány mu transplantovali, měla rodinu, se kterou by se mohl seznámit. Jenomže i přes snahu zapadnout má Ken problémy – po incidentu s Holubicemi se z něj stává tak trochu legenda a začínají se o něj zajímat ghúlové, kteří s ním nemají zrovna nejlepší úmysly.

Je těžké recenzovat Tokijského ghúla 4, aniž by člověk prozradil, co se v něm stane. Celý díl totiž buduje děj tak, aby vám na konci vmetl do obličeje pořádné psycho. Velká část komiksu sleduje Kena, který trénuje a učí se bojovému umění, chrání svého kamaráda, seznamuje se s novými ghúly a začíná pro ně plnit úkoly. Poté přichází na scénu Labužník, před kterým Kena všichni varují, ale když si spolu poprvé promluví, vypadá to, že Ken našel spřízněnou duši.

Tokijský ghúl 4 se vymotal z klišé, které předváděl první dva díly. Ken přestává být tak pasivní jako dřív a ztrácí svou naivitu. Už nečeká, že všichni budou jeho nejlepší kámoši a začíná si upevňovat svoje místo v komunitě. Tóko už není archetyp chladné potvory. Má lidskou kamarádku a snaží se s ní vycházet i přesto, že si ghúlové s lidmi moc nerozumí. Mizera Nišio, který se v prvních dílech ukázal v tom nejhorším světle, taky odhalí svou druhou stránku. Tokijský ghúl 4 tak už nestojí na věčně se opakujících archetypech, ale konečně vyvíjí charaktery postav k obrazu svému.

Největší hvězdou Tokijského ghúla 4 se ale stává Labužník. Už na pohled jde o postavu, která patří do vyšší společnosti a to, jak se před ním mají ostatní na pozoru, rozeznívá poplašné zvonky. Instinkt je dobré poslouchat, protože i přes svou fasádu brzy začne předvádět psychopatické chování, které by ve filmovém světě stálo za Oskara a při čtení vás z něj bude mrazit. Manga šílenci umí být dost přes čáru, někdy až směšní – namátkou řekněme Light Yagami v posledních dílech Death Note – ale Labužník umí krásně balancovat na hraně. Je přehnaný, ale je děsivý.
Tokijský ghúl 4 se ještě hlouběji podívá do temné stránky ghúlů. Sui Išida už nám ji párkrát naservíroval, ale nikdy ne v takovém množství, jako tady. Konečně hraje vlastní hru a manga se tak vyvíjí zajímavým směrem. Z Tokijského ghúla 4 vám proběhne mráz po zádech a vy si budete přát, aby co nejdřív přišel další díl a nejlépe se stejnou náloží, jako tenhle.

 

Tokijský ghúl 4

Autor: Sui Išida

Nakladatelství: Crew

Vazba: Brožovaná

Počet stran: 200

Rozměry: 128 x 184 mm

Rok vydání: 2017

Cena: 199 Kč

Přidat komentář