RECENZE: Michael Kardos, Dřív než ji najde

Článek od: Monika Slíva - 23.07.2017

Žít v programu na ochranu svědků není žádná slast, ani když to trvá pár měsíců. Sotva si kdokoli dokáže představit, jaké to je, žít pod jeho jhem celý život. Melanii Denisonové bude za chvíli osmnáct a už má všeho po krk. Chtěla by normálně žít, chodit na plesy, cestovat a surfovat po internetu. Chtěla by lásku a cukrovou vatu z pouti a ne věčně žít ve strachu, že ji vypátrá její šílený otec a znovu se ji pokusí zabít. Před patnácti lety zavraždil její matku a tehdy tříletá dívka unikla smrti jen zázrakem. Jejího otce nikdy nedopadli a pravděpodobnost, že by se pokusil dokončit, co se mu tehdy nepovedlo, je příliš vysoká. Mladá žena žije se svým strýcem a tetou pod cizím jménem v Západní Virginii, daleko od místa kde se vše odehrálo a těsná klec programu se všemi přísnými pravidly se jí zdá čím dál menší. Když zjistí, že je těhotná, uvědomí si, že se nechce dál schovávat a vezme věci do vlastních rukou. Že nakonec vypátrá něco úplně jiného, než co očekávala, je jasné jako to, že při otáčení stránek šustí papír.

Dvě časové roviny vyprávění vám dovolí nahlédnout i do mysli Melaniina otce a být přímými účastníky událostí, které se odehrály před patnácti lety. A je to právě psychologie postav, co dává příběhu potřebný a uvěřitelný rozměr. Ne všichni jsou těmi, za které se vydávají (nebo kterými by chtěli být) a ne všechno se odehrálo tak, jak to na první pohled vypadá.

Dřív než ji najde je spíš psychologický než thriler. To mu ale neubírá na napětí, překvapivých zvratech a dramatických situacích. Za nudnou se nedá označit ani úvodní část celého příběhu. Ačkoliv seznamuje s protagonisty v pozvolnějším tempu a nenabízí akci ani hory mrtvol, vyrovnává to tísnivou atmosférou, která se plíží kolem jak upír hledající novou oběť v zapadlých a opuštěných uličkách. Michael Kardos rozehrává se čtenářem partii, u které zná pravidla jenom on. Asi jako kdybyste začali hrát prší a někdy v průběhu hraní se to změnilo v poker, jen vám to ostatní nějak zapomněli říct. Autor velmi šikovně využívá všechny možnosti, které thrillerový žánr nabízí, naznačuje a navádí čtenáře na falešné stopy a do slepých uliček, aby pak vzápětí na něj vyplázl jazyk a onou rádoby slepou uličkou s ďábelským řehotem utekl pryč. Takřka do poslední chvíle nebudete příliš tušit, na čem jste, stejně jako hlavní hrdinka. Svojí zásluhu na tom určitě má i výborný překlad Moniky Pavlisové, který patří k těm, o nichž nepřemýšlíte. Prostě čtete. Což je kouzlo dobrého překladu. A dobrého příběhu zvláště.

ukázku z knihy najdete zde

Michael Kardos
Dřív než ji najde

Originální název: Before He Finds Her
Nakladatelství: Mystery Press
Překlad: Monika Pavlisová
Vazba: pevná
Počet stran: 368
Cena: 349Kč
 

Přidat komentář