KOMIKS: Punisher MAX 10: Valley Forge, Valley Forge

Článek od: Marek - 29.07.2017

Franka Castla dohnala minulost. Ne, že by to bylo poprvé, ale tentokrát jsou souvislosti mnohem úžeji propojené, než snad kdy jindy. Partě generálů totiž dochází, že měli Punishera nechta na pokoj, dokud se o ně nestaral a nechat starouše Franka, aby na ně spokojeně zapomněl. Jenže to by nebyla skupina namyšlených kravaťáků, aby si nemysleli, že nejlepší způsob bude likvidace, a tak se Frank musel vypořádat s Barracudou. Stačilo echo na Frankova známého a afroamerická mlátička se měla postarat o zbytek. Jak víme, rybák se válí pod drnem a jeho identifikaci museli provést pouze pomocí otisků prstů. A tím na sebe generalita golfového hřiště strhla pozornost. Dochází jim, jak velkou rybu naštvali a taky, že nyní musí už lov dokončit, nemluvě o důkazních materiálech proti jejich maličkostem, které je jasně spojovaly s teroristickými buňkami zodpovědnými za útok civilním letounem na Kreml.

Abych pravdu řekl, bavit se zde o zápletce je jako u většiny knih s Punisherem zcela bezpředmětné. Kniha nemá složitý příběh plný intrik a nejasností. Tihle jsou ti dobří a tihle ti špatní. Od začátku to máte jasně naservírováno přímo před sebou a i "tajný" špeh v řadách těch dobrých je představen hned na startu. Čili, proč by si někdo měl chtít přečíst jenom další díl o nahánění se a vraždění? Protože desátý díl je naprosto odlišný od standartu, na který jsme zvyklí. Příběh z přítomnosti je pouze plátno, na němž se odehrává opravdu povedené a hlubší zamyšlení nad vznikem Franka Castla a nad válkou samotnou. Do příběhu jsolu zcela náhodně nasázené úryvky z díla fiktivního Michaela Goodwina o masakru amerických vojáků na základně Valley Forge během války ve Vietnamu, během něhož zemřel jeho bratr Stevie. Jedná se vlastně o jednoho vojáka, který ale znázorňuje všechny ty, kteří zemřeli v konfliktu, jenž byl snad i uměle vyprovokován, aby bylo do čeho lít peníze a tedy o nesmyslnosti takových úmrtí. Kniha tím naráží na fakt, že se již nejednalo o válku, jako například byla II. světová válka, kdy spojenečtí vojáci umírali při osvobozování. Nejde o nic originálního, žádnou přelomovou myšlenku v kontextu, kdy o tom, že války jsou pouze pračky peněz, slýcháme z mnoha stran, jak z médií, tak literatury. Zcela nové je toto zaměření však v populárním odvětví komiksů, které se z většiny až doteď nijak nezabývaly těmito otázkami. Jde o další zdroj, díky němuž se nad tímto tématem může zamyslet ještě širší okruh lidí. Do "aktuálního" příběhu je vložené téma zkorumpovanosti vysokých státních činitelů a zájmů mnoha států a firem na trvání válek, nikoliv na jejich ukončování. Jedná se však o odkazování na díl Punisher MAX 3: Matička Rus, v němž se odehrála hlavní část, Valley Forge na druhou je už jen o zametání důkazů a dovysvětlení několika infomací z minulosti.

Celkově považuji Punisher 10: Valley Forge, Valley Forge za opravdu povedený díl série, nebál bych se jej označit za nejlepší. Je pravda, že pro někoho může takové odklonění být i na škodu, protože to již pro něj nebude "ten pravý Punisher", ale dle mého názoru má i takovéto zaměření mít své místo mezi knihami, jejichž hlavní protagonista je vlastně mašina na zabíjení stvořená válkou, a to právě tou primárně peněžní a hloupou. Jedná se o neotřelé provedení již trochu stagnujícího stylu Punisher a já jej vítám s otevřenou náručí a chci víc.

Punisher MAX 10: Valley Forge, Valley Forge
Garth Ennis, Goran Parlov
Nakladatel: BB Art
Překlad: Richard Podaný
Redakce: Viktor Janiš
Rok vydání: 2017
Počet stran: 144
Rozměr: 168 x 258
Provedení: paperback
Cena: 399 Kč

Přidat komentář