KOMIKS: Strážci galaxie: Kosmičtí Avengers 1

Článek od: Martin Stručovský - 06.09.2017

Marvel jede a s každým rokem víc a víc potvrzuje svoji oblíbenost u široké veřejnosti. A to nejen komiksy, ale právě filmy, které mu otevírají dveře k dalším možným čtenářům rekrutovaným z davu diváků.
Právě tohoto faktu si je vědomo i české nakladatelství Crew, které u příležitosti premiéry pokračování Strážců galaxie vypustilo první díl komiksové verze s podtitulem Kosmičtí Avengers. U tohohle díla vsadili na dvě důležité karty, respektive tři. Tou první jsou samotní strážci, kteří patří dost možná mezi nejoblíbenější postavy celého (filmového) univerza. Společně s Iron Manem, který tu zcela náhodou taky figuruje. Třetím důležitým faktorem je skutečnost, že scénář napsal Brian Michael Bendis, který je našinci známý díky komiksům Daredevil: Muž beze strachu nebo Tajná válka. Crew tedy v jeho případě nevsadila na černého koně s nejistým výsledkem, ale na těžkotonážního borce, který nemůže zklamat.
Kosmičtí Avengers od první stránky nasadí tempo o rychlosti pendolina. A ani na okamžik nesundají nohu z plynu. Zápletka je zhruba taková: spousta mimozemských ras uzavře dohodu, že na Zemi se nesmí útočit. Což samozřejmě někdo nevydrží a Strážci galaxie vyráží na sebevražednou misi, aby planetu ochránili. A ve výsledku se z nich stávají hlavní viníci.
Kosmičtí Avengers jsou především skvělou zábavou pro všechny, kterým v hrudi tluče srdíčko malého dítěte. Na druhé straně trpí několika neduhy. Tím prvním jsou zmínky o událostech, které komiks dostatečně nerozvádí a český čtenář (pokud nemá dostatečně načteno) nemá šanci je pořádně pochopit. Větším problém komiksu je ovšem to, že i přes jeho relativně velký rozsah se v něm zase tolik nestane. Valná většina děje se totiž skládá z neustálé akce, kterou prokládá střet mezi otcem a synem, tedy mezi J'Sonem a Star-Lordem, a scény z vysoké politiky. To první připomíná antickou tragédii, to druhé zase intrikaření ze Hry o trůny. A jak už to u čtení na pokračování bývá, Bendis to usekne v ten správný moment a rozjede čekání na další díl.  

Strážci galaxie 1: Kosmičtí Avengers
Brian M. Bendis - Steve McNiven
Nakladatelství: Crew
Překlad: L´udovít Plata
Počet stran: 144
Vazba: paperback
Rok vydání: 2017
Cena: 329 Kč

Přidat komentář