KOMIKS: Batman 7: Konec hry

Článek od: Marek - 23.09.2017

 

Snyder a Capullo nám předkládají sedmý díl Batmanova kánonu, a stojí opravdu za to.

Vše začíná zcela nepochopitelnou snahou Justice League zavraždit Bruce Waynea. Původní obavy, že jde jenom o zbytkové účinky Scarecrowova toxinu strachu se bohužel ukážou jako mylné. Jedná se o mnohem silnější a nebezpečnější jed, jehož autorem je Joker, který se rozhodl zcela otočit svůj pohled na Batmana. Z někoho, kdo k netopýrovi cítil svázanost osudem a snažil se mu svým zvráceným způsobem pomáhat, se stal krvežíznivý nepřítel s chutí jej vystavit nejhorším nočním můrám. A tak je Batman vystaven výsměchu a nenávisti celého města, jemuž tolik obětoval. 

Scénárista Scott Snyder opět dokázal, že patří mezi špičku ve svém oboru. Na sto sedmdesáti šesti stranách se setkáte s příběhem, který mixoval většinu stylů, v jejichž duchu se Batmanovské příběhy odehrávají, a přitom se nejedná o slátaninu nesmyslného přeskakování od jednoho tématu k druhému. Přesně naopak, akční i detektivní pasáže přecházejí navzájem jedna do druhé zcela plynule a s grandiózní lehkostí. Oceňuji velice povedenou zápletku, která je založena primárně na nejistotě. Jistý jsem si nebyl prakticky ničím a odhalování nejnovějšího Jokerova kousku je o to hlubší, že se několikrát ubírá slepým směrem, čímž mu dodává na závažnosti. Příběh je silně provázaný s předchozími díly a bez jejich znalosti se prakticky nedá zcela pochopit, ale tak by to mělo být, když se jím uzavírá jedna velká kapitola. Ale opravdu se jím uzavírá?

V tuhle chvíli je nutno říci, že hlavním tahounem knihy je Joker, nikoliv parta dobráků, jako obyčejně. Joker jediný určuje, jak se příběh bude odvíjet, a stále je jeho přítomnost cítit z každého temného koutu. Joker byl, je a bude na planetě Zemi, stejně jako odvěký Soví tribunál. Je vším a ničím, smrtí i životem, tragédií i komedií. Směje se všem "smyslům života", o kterých si lidé myslí, že jsou ty jejich pravé a jediné. Za dokonalý vtip ale považuje Batmana samotného, protože dovoluje všem lidem svým sebeklamům věřit. Je to ale jenom další klaunova hra lží, nebo konečně odhalil svou pravou podstatu?

Konec hry je dokonalou tragédií, dochází v ní k mnoha zvratům, odhalením a vyznáním, příčemž zakončení je nervy drtící. Doslova. Zároveň je však hodně otevřené, takže čtenáři zůstane dost prostoru na přemýšlení. 
Osobně musím sedmý díl série Batman doporučit všemi deseti, protože se jedná o mistrovské dílo, které vás nenechá vydechnout do poslední stránky.    

Batman 7: Konec hry
Scott Snyder, Greg Capullo
Nakladatel: Crew
Překlad: Martin D. Antonín
Obálky: Capullo, Miki a Plascencia
Redakce: Boris Hokr
Rok vydání: 2017
Počet stran: 176
Rozměr: 168 x 258
Provedení: paperback
Cena: 449 Kč  

Přidat komentář