FILM: Kingsman: Zlatý kruh

Článek od: Petr Simcik - 24.09.2017

Kingsman: Tajná služba byl povedený akční bondovský film bez Bonda se spoustou hlášek a hraček. Eggsy, mladík z chudinské čtvrti, se v něm stal tajným agentem, přišel o parťáka, a jak už to tak bývá, zachráníl svět. Jo a ojel do zadku  princeznu. Proč ten souhrn předchozího dílu? Na rozdíl od bondovek, totiž Kingsman pokračuje tam, kde předchozí díl  skončil.

Eggsy přes den randí s princeznou a život jde dál. Dokud si někdo neusmyslí, že mu Kingsman překáží a nerozhodne se agenturu zničit, což ihned velmi efektivně provede. Eggsy a Merlin musí sami a bez prostředků čelit dalším výzvám - musí se pomstít, dát do kupy Harryho Harta, který očividně přežil střelu do hlavy, a taky zastavit psychopatku Poppy, jíž vadí, že ji jako narkomafiánku, která krmí mechanické psy svými podřízenými, nemá nikdo rád. Vymyslí tedy plán, jak svůj business legalizovat. Každý má holt svoje.

Předně se nebojte, že byste přišli o špiónské hračky. Protože Kingsman je mrtev, ale očividně je tu takových agentur víc, protože se Eggsymu a Merlinovi dostane pomoci od agentury Statesman, která je pro změnu krytá jako palírna whiskey. Zajímalo by mě, jestli všechny velké a bohaté  korporace  vlastní nějakou špionážní agenturu chránící svět. Co myslíte, existuje agentura Microsoft, Apple, Durex nebo Agrofert? Je pod čapím hnízdem kryt plný stíhaček a agentů? Lepší snad nevědět. Každopádně po pěti minutách beznaděje jsou zase v plné zbroji a mohou se pustit do akce.

Kingsman, to je hlavně akce. Opět se dočkáme střelby z vlastní perspektivy a akrobacie, že by se olympionik vymkl z kloubů. Eggsy a Harry se činí, mrtvoly se vrší jedna za druhou a akce je přesto pořád nápaditá a zábavná. Na rozdíl od Bonda, byl a je další složkou Kigsmanů humor. Kingsman: Zlatý kruh se bere ještě méně vážně, než první díl. Dokonce je někdy až na hraně (ne)chtěné parodie na sebe sama. Dělá si regulérně srandu z prvního dílu, dočkáme se do třetice barové scény “Způsoby dělají muže”, ale opět trochu jinak a opět perfektně. Situační humor se mísí se slovním, dočkáme se očividných odkazů na další scény prvního filmu, při kterých kino vyprsklo smíchy a na řadu přijde i čistý pubertální fekální a sexistický humor. Pořád jsem čekal, kdy už to přestane být vtipné, kdy už se to omrzí ale ne, pořád je to super. A když pak mezi tou komedií najednou probleskne nějaká vážná nebo krutá scéna … brrr. Má to násobící efekt. I na dojemné scény nakonec dojde.

 

Další kladná stránka filmu jsou postavy. Jsou skvělé. Krom starých známých  tu máme grupu agentů Statesmen, kteří se chovají jako správní texasští burani a žvejkají přízvuk, takže jim občas skoro není rozumět. Kingsman je vůbec skvělý v originále, protože nějaký přízvuk v něm má prakticky každý :) Ale to jsem odbočil. Agenti zlatého kruhu jsou tak trochu spotřební materiál, ale záporačka Poppy (Juliane Moore) je hodně zvrhlá osoba a zdatně jí sekunduje i americký prezident. Jakmile se jeden nebo druhý objeví na scéně, jdou žerty stranou. No a pak je tu Elton John, který je kapitola sama pro sebe. Má pár scén, ale rozhodně tam není jen pro jméno na plakátu. Dále tu máme řadu dalších křoví, jako jsou Eggsiho kamarádi, princezna co to ráda zezadu a její rodiče. Jo a ten s tou umělou rukou. Je to sice prakticky hlavní postava, ale charisma má stejně jako v jedničce - žádné. Proto se taky nestal Kingsmanem.  

Co trochu pokulhává za prvním dílem je příběh. Když se zamyslíte nad motivy jednotlivých postav, nad těmi Poppyinými plány, nad Statesmanem… Ve všem je minimálně stejně logických děr, jako v kapotě Eggsyho auta po střelách v úvodní honičce. (Která je super, ale pro změnu si vzaly dovolenou fyzikální zákony.)

Kingsman: Zlatý kruh je důstojným nástupcem jedničky a je skoro stejně dobrý. Rozhodně těží z postav, akce a humoru. Jen tvůrci trochu hřeší na to, že si přes ně nevšimnete, na jak vratkých nohách příběh filmu stojí. Na konci filmu se sice nedočkáte podtitulkové scény, ale ujištění, že jde jen u konec začátku z úst Colina Firtha jasně naznačuje že trojka už se někde stoprocentně píše.

Kingsman: Zlatý kruh (Kingsman: Golden Circle)

Režisér: Matthew Vaughn
Produkční společnost: Marv Films
Hudba: Henry Jackman, Matthew Margeson
Scénář: Matthew Vaughn, Jane Goldmanová
Stopáž:141 min

 

Přidat komentář