Nový titul z nakladatelství CREW

Článek od: Redakce - 05.10.2017

PLANETA NIPPON

Návod k porozumění japonské populární kultuře

Nakladatelství Crew je momentálně největším vydavatelem japonského komiksu u nás. Stojí za většinou těch nejslavnějších titulů, mezi které patří Naruto, Death Note (právě zfilmovaný Netflixem), Ghost in the Shell, Tokijský ghúl, Ryby od Džundžiho Ita a spousta dalších komiksových legend. Takže je to pravé, aby se chopilo vydání knihy o japonské kultuře, knize nazvané příznačně Planeta Nippon.

Název knihy, Planeta Nippon, je naprosto výstižný. Protože Japonsko je opravdu jako cizí planeta. Celé roky se drželo stranou a uzavíralo se před ostatním světem, tvořilo si vlastní kulturu neovlivněnou zásahy zvenčí. Japonští autoři dodnes tvoří především pro Japonce, nejsou nuceni se přizpůsobovat okolním kulturám. I díky tomu stále přicházejí se zcela originálními koncepty a příběhy. Jak ve filmech a hrách, tak i v komiksu.

“Kniha Planeta Nippon není určená jen pro fanoušky mangy,” říká Jiří Pavlovský z nakladatelství Crew. “Zaujme i lidi, co se zajímají o Japonsko, počítačové hry, svět… nebo jen viděli Ztraceno v překladu a zajímá je, jestli jsou Japonci opravdu tak divní, jak se to ve filmu jeví. Prozradím pointu – jsou ještě divnější. A právě proto jejich tvorba lidi na celém světě tak fascinuje. V době, kdy se evropská i americká komerce zacyklila a nabízí stále to samé, přicházejí Japonci s novými ideami, nebojí se silných emocí a hlavně – nehrají podle našich pravidel.”

Knihu napsali tři čeští experti na japonskou kulturu: Anna Křivánková, Karel Veselý a Antonín Tesař. Kniha vznikala několik let a každá její bohatě ilustrovaná kapitola se erudovaně věnuje vždy nějakému velkému fenoménu. Najdete tu dějiny fanů (takzvaných otaku) a fandomu, historii zrodu mangy, text o kultuře roztomilosti (ano, Hello Kitty ovládla i české děti), ale třeba i text o vztahu Japonců ke gay komunitě či své vlastní historii. Kniha se nevyhýbá ani negativním stránkám jejich povahy a dozvíte se o posedlosti roboty či japonském popu. Jsou tu obsáhlé texty o filozofii mangy, o japonském bojovém duchu, o rebelech, experimentech, počítačových hrách, samurajích, jakuze, fanatickém nacionalismu… ale i o erotice a výchovném vlivu komiksů. Dozvíte se o vzpouře pomocí ponožek, fascinujících hrách, při kterých můžete přijít k úrazu, vraždících fanoušcích… a také o včelce Máje!

Jak je vidět, přes velké téma se knize podařilo udržet si čtivost a zábavnost.

Překladatelka a autorka Anna Křivánková říká: „Japonská populární kultura je u nás vnímána jako něco vzdáleného, jako z jiné planety, často velice matoucího. A tak jsme se hodně snažili odkrýt právě to společenské pozadí nejrůznějších jevů v japonském komiksu, anime a filmech. Myslím, že se nám to do jisté míry podařilo. Rozhodně myslím, že kniha přinese hodně jak těm, kdo o japonské kultuře nevědí mnoho, tak i těm, kteří už něco vědí a přeci jenom by si tu znalost ještě rádi prohloubili.“

Kniha má přes 300 stran a je rozdělená do jedenácti obsáhlých bloků, z nichž je každý věnovaný jednomu velkému tématu. Každé téma je doplněné ilustracemi a ke knize ještě patří shrnutí historie mangy u nás, rejstřík, bohatá barevná příloha – a vychází s ilustrací od slavné japonské výtvarnice Juko Šimizuové (známé i díky obálkám k sérii Mezi řádky) na obálce. Nakladatelství Crew věnovalo knize péči, kterou si takovýto projekt plně zaslouží. Protože kniha, která se natolik důkladně, a přitom zábavně, zabývá japonskou kulturou a věcmi, jež ji ovlivňují, u nás chyběla.

Pokud vás jen trochu zajímá Japonsko, je tohle kniha přesně pro vás. A pokud ne… tak po téhle knize vás Japonsko zajímat začne.

Přidat komentář