RECENZE: František Kotleta, Poločas rozpadu

Článek od: veronikamah - 19.10.2017

Než se odebere do důchodu, musí hrdina z Istanbulu a jeho partička ještě jednou dokázat, že si svůj svět zaslouží.

Nenechají Plukovníka Michálka si na stará kolena oddechnout, prostě nenechají. Nejenže ho posadí do čela japonského vlivu osvobozeného a do blahobytu rostoucího Brna, ale ještě mu do cesty přihrají skupinu fanatiků, kteří si za cíl nevzali nic menšího, než již tak zdevastovaný svět úplně smazat z oběžné dráhy. Těžko říct, jestli Plukovník a jeho banda tak lpí na životě, nebo je vytáčí mantra vyholených hlav hlásající o tom, že svět musí byt změněn, nebo jsou si prostě jen vědomi toho, že jsou ti jediní, kdo má ještě dost síly a vůle na to, ten podělaný svět ještě jednou zachránit.

Chcete vědět více o ději? Nic nebude. Cokoliv dalšího je spoiler a mým jediným cílem je dostat vás do knihkupectví, e-shopu, kamkoliv a Poločas rozpadu si prostě pořídit. Bez odmlouvání.

Jen pro připomenutí, první díl Spad byl boží. O druhém díle se mluvilo už při jeho vydání, protože dneska se samostatné romány prostě nepíší. A že z toho bude nakonec trilogie asi tušil kromě autora a nakladatele málokdo. A Poločas rozpadu je úplně stejně boží, kulervoucí, hláškami, mrtvolami a hrdinskými činy nabitá bomba, která vás připoutá do křesla a nepustí dříve, než na poslední stránce. Jen toho sexu oproti prvnímu dílu dokonce ještě ubylo. Plukovník Michálek už přece jen není nejmladší a neustále zachraňovat svět je náročné.

Sexy žen ale rozhodně neubylo. Asi aby Alici nebylo smutno, tak dostala exotickou parťačku, kterou by nejraději probodávala nožem ve frekvenci 60 bodů za minutu 7 dní v týdnu. Plukovník je naopak nadšen (i když se snaží tu bouli v kalhotách s větším či menším úspěchem schovávat) a řídí se heslem: nepřítel mého nepřítele je můj přítel.

Ono vlastně ubylo ještě jedné věci. Humoru. Poločas rozpadu pořád nešetří sarkastickými a skvěle mířenými hláškami, ale celý román se nese v podstatně temnějším a drsnějším duchu než první díl trilogie. 

Bruntálský řezník má další skvělý zásek na pažbě. Přece jen už za ty roky ví, že s kulisami postapokalyptického světa, ideálně toho českého, umí pracovat nejlépe a dokáže do nich zasadit takový příběh, že čtenář a fanoušek české akční drsné školy chrochtá blahem.

Jen ten konec. Kotleto, Kotleto - to se prostě nedělá. Takhle to zaseknout?! Jestli závěrečný díl trilogie, Rázová vlna, nevyjde do konce roku, jak je plánováno, tak přísahám při Žolíkovi, že se se sekáčkem v ruce a litanií, že svět musí byt změněn na rtech, vydávám do Bruntálu a líbit se vám to nebude. HOWGH.

František Kotleta, Poločas rozpadu

Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2017
Počet stran: 304
ISBN: 978-80-7557-067-3
Cena: 299 Kč

Přidat komentář