Komiks: Scott Snyder, Batman 8: Supertíha

Článek od: Marek - 04.12.2017

Před čtením recenze upozorňuji, že obsahuje spoilery z předchozího dílu "Konec hry".
Fraška, to je, oč tu běží. Batman nepřežil souboj s Jokerem a byl spolu se superpadouchem zavalen v jeskyni jezírka Dionesia, látky léčící jakákoliv zranění a prodlužující život.
Vyvstává však otázka, co teď, když ochránce města a jediný opravdový poskytovatel naděje na lepší zítřek leží rozmašírovaný na kaši hluboko pod Gothamem. Policie i rada jsou si plně vědomi, že bez tajemného ochránce nemůže město dlouho vydržet a rozhodnou se přivést legendu zpět k životu, bohužel hodně nešťastným způsobem.
Je rozhodnuto o stvoření superpolicisty, který by měl nadále vykonávat Batmanovu činnost, ale pod hlavičkou sboru, přičemž na pozici superhrdiny je vybrán Jim Gordon. Ano, ten sympatický, mírně fotříkovský Jimbo, kterého máme tak rádi zejména proto, že není nijak super, ale normální komisař. Vyholený padesátník, který si chce připomenout svou mariňáckou éru vážně není to, co by čtenáři potřebovali. Úplně to kazí celou postavu Komisaře G. Právě nezávislost, s jakou mohl sám provádět vyšetřování, dělalo Batmana tím čím byl. Nebyl svazován pracovní dobou a přesným dodržováním policejní etiky, která se na něj jednoduše nevztahovala. Nehledě na to, že notnou sebranku drželo preventivně na uzdě i to, že neměli ponětí, kdy a kde se může znenadání objevit. Tohle vše však s nástupem nové éry Batmana přestává platit, protože byl defacto přetransformován jen a pouze do dalšího policisty s notnou dávkou technologických vymožeností. Odporný mech připomínající králíka dodává teatrálnosti celého snažení pomyslnou korunu. Někdo tady prostě převzal batmana jako značku, ale absolutně si neuvědomil jeho podstatu - nezávislost.
Ke všemu se ve městě začínají projevovat praktiky nového zločince, který spřádá nitky, nebo lépe řečeno šlahouny tak, aby měl kořeny zaryté pěkně hluboko. Zvláštní tvor bez tváře, který ovládá moc rostlin a vypadá tak trochu jako slender, který propůjčuje ostatním zločineckým bossům moc ovládat živly (?), a pak je při neúspěchu vraždí drobnými dávkami radiace... Tohle mi nějak vůbec nezapadá do Batmanova univerza. Batman už není Batman, ostatní postavy se až na Alfréda chovají občas až podivně gerojsky a z celé knihy čpí pomotanost, jako by autor napůl nevěděl, jestli chce vzpomínat na podstatu Batmana, nebo ukázat čtenáři, jak špatné může být jeho nové pojetí. Právě o to tady do velké míry jde - o to, jestli vůbec má cenu mít netopýra na vodítku.
Ačkoliv se člověk stále může kochat povedenou kresbou, příběh je jeden velký zamotanec pokusu o vytvoření eposu a zcela nesympatických ultramegahustokrutopřísnýcn postav + nudných nepřátel. Naprosto nezapadá do Batmanova stylu a pro mě je asi největším zklamáním ze všech Batmanů vůbec.
Batman 8: Supertíha sice obsahuje pár podstatných faktů, ale přečtení bych doporučil asi jen skalním přívržencům. Pokud nemáte chuť strávit cca dvě hodiny čtením ne moc povedeného dílu, kousek níže naleznete stručné převyprávění toho nejpodstatnějšího.

!!!SPOILER-SPOILER-SPOILER-SPOILER-SPOILER-SPOILER-SPOILER-SPOILER-SPOILER-SPOILER!!!
Snad jediným důležitým odhalením je kromě představení nového padoucha, který bude dále rozveden v dalších dílech, zjištění, že ačkoliv Bruce Wayne/Batman zemřel v předchozím díle po souboji s Jokerem, Wayne byl po několika týdnech nalezen svou pomocnicí a při ukládání do vaku na těla se probral, protože dostal v jeskyni zároveň lázeň v Dionésiu. Jeho mohutná zranění se vyléčila, zejména byla vyspravena velká část mozkové tkáně, což ale mělo za následek skoro kompletní ztrátu paměti. Alfréd pana Bruce sice opět zcela uvede do jeho života před zraněním, neřekne mu však o jeho minulosti jakožto Batmana. Bruce tedy nemá nejmenší tušení, že jím kdy byl a rozhodne se rozvíjet dobročinnou činnost v ústavu pro sirotky. Jedná se o zcela nového člověka. Vzhledem k Wayneovi, který přežil, se dá hádat, že stejně možná vyvázl i Joker, ale to jsou již pouhé spekulace.
Taktéž je odhaleno, že před soubojem pracoval Batman/Wayne na uchovávání svého minulého já, právě proto, aby na světě byl pro Gotham vždy aspoň jeden Batman obeznámený s činy jeho předchůdců. Něco jako HDD se všemi potřebnými informacemi/vzpomínkami, projekt ale nedokončil.
Tak, roztrženo slepeno, to jest asi vše, co by tak mohlo čtenáře jakkoliv interesovat na zatím posledním dílu kánonu.

!!!SPOILER-SPOILER-SPOILER-SPOILER-SPOILER-SPOILER-SPOILER-SPOILER-SPOILER-SPOILER!!!

Batman 8: Supertíha
Scott Snyder, Greg Capullo, Danny Miki
Nakladatel: Crew
Překlad: Darek Šmíd
Obálky: Greg Capullo, Danny Miki
Redakce: Boris Hokr
Rok vydání: 2017
Počet stran: 160
Rozměr: 168 x 258
Provedení: paperback
Cena: 399 Kč

Přidat komentář