Pozvánka na Minicon

Článek od: Redakce - 08.12.2017

Klub Julese Vernea a nakladatelství Argo letos opět pořádají tradiční Minicon, jehož tradice sahá až do 80. let. Letošní téma conu jsou autorské světy a dlužno podotknout, že se podařilo do programu shromáždit elitu české fantastiky, tudíž pokud máte zítra volno, neváhejte.
Akce se koná v Literární kavárně Řetězová 9.12. 2017
10:30 František Novotný a jeho světy
Známý spisovatel fantastiky a mořeplavec patří k autorům ze staré školy, které odkojila a ovlivnila klasická sci-fi. Svůj největší opus – Valhalu – začal psát, jen aby mohl vytvořit bojovou scénu mezi dvojplošníky a draky. Kdo jiný by se proto lépe hodil k tématu letošního Miniconu? Jeho autorské světy jsou originální, promyšlené a přitom pevně propojené s naší realitou.
11:30 Tvůrce světů Pavel Renčín
Pavel Renčín je spisovatel, který se pohyboval zejména ve světech blízkých tomu našemu. Svůj největší opus – Městské války – začal psát, jen aby mohl vytvořit bojovou scénu mezi těžkou jízdou a tanky. Jeho přednáška proto může být brána jako návod, jak najít fantastično v naší současné realitě a přitom zajistit, aby autorský svět fungoval jak pro čtenáře, tak i pro nakladatele.
12:30 Silvie Draky Šustrová: Planeta Island
Jeden z nejpopulárnějších turistických cílů dneška už po staletí inspiruje tvůrce jiných světů, ať už literárních či filmových. Kolik různých planet lze nalézt na jediném ostrově? Stručný průvodce Islandem pro scifisty, fantasty a nepříliš bohaté zájemce o vesmírné cestování.
13:30 Vilma Kadlečková, Mycelium a Dračí doupě
Vilma Kadlečková stále nedopsala Mycelium. Ale to nic nemění na tom, že jde o jeden z nejpropracovanějších autorských světů české fantastiky. Jak vznikal? Kde se vzal argenit? Co k němu vedlo? A jak do toho zapadá skutečnost, že Vilma je spoluautorkou nejslavnější české hry na hrdiny Dračí doupě? (Možná přijde i Martin Klíma, který je nejen Vilminým manželem, ale také tvůrcem Dračího doupěte).
14:30 Píseň ledu a ohně – beseda s překladateli
Nakladatelství Argo vydalo ve zcela novém kabátě Hru o trůny a další svazky budou ve svižném tempu následovat. A všechny v novém překladu. O tom, proč nešel použít předchozí překlad, si můžete povídat s překladateli Michalou Markovou, Dominikou Křesťanovou, Petrem Kotrlem a Richardem Podaným.
14:30 Petr Stančík a boží mlýny nejen na mumie
Petr Stančík získal Magnesii Literu za román Mlýn na mumie, který se tváří jako běžná beletrie, ale obsahuje celou řadu fantastických prvků. Ovšem málo se ví, že mj. v 90. letech soutěžil o Cenu Karla Čapka a v současnosti připravuje knihu z postapokalyptického Česka. Jak tedy tvoří svoje příběhy a světy?
15:30 Jan Kantůrek a světy, které překládal
Jan Kantůrek není jen překladatel Zeměplochy. Českému čtenáři představil Conana, přeložil také pět knih z Amberu Rogera Zelaznyho a dva svazky z Xanthu Pierce Anthonyho. Pojďme je všechny navštívit v podání jejich překladatele a skvělého vypravěče. Uslyšíte, co jste neslyšeli, prostor dostane nejen svět plovoucí vesmírem na hřbetě čtyř slonů a krunýři kosmické želvy.
17:30 Ondřej Neff a svět Julese Verna
Přednáška ušitá přímo na míru Miniconu. Ondřej Neff má svou vlastní bohatou fantazii, celý život navíc patří k velkým obdivovatelům elektrizujícího světa Julese Verna. A právě jeho nejslavnější romány přibližuje ve svých úpravách mladším čtenářům. Nejen o tom, ale i o původu kouzla světů francouzského spisovatele bude tentokrát řeč.
18:30 Tomáš Baldýnský a Kosmo
Tomáš Baldýnský je scenárista, kterému se v českých podmínkách podařilo vytvořit odvážný sci-fi seriál Kosmo. Projekt se velice vydařil a seriál získal početné skalní fanoušky. Je sice zasazen do poměrně reálné České republiky, ale i tak jde o zcela autorský svět. Jak tedy Tomáš Baldýnský vidí naši zemi?

 

Přidat komentář