RECENZE: Martin Bečan, Kaziměsti

Článek od: Monika Hrňová - 04.01.2018

Párty odehrávající se v kostele, kde se místo svěcené vody můžete pokropit vodkou... Anebo ji vypít, záleží na vás. Kanál, který sežere vše, co mu padne do chřtánu. Dům, kde vám po kuchyni běhají trilobiti a dveře zdrhají, protože mají nožičky. Že to zní bizarně a bláznivě? Vítejte Nikde.

Lazar, Parma, Cesmín a Zima jsou vysokoškoláci, kteří si plnými doušky užívají studentského života v jednom nejmenovaném moravském univerzitním městě. Jednoho dne nasednou na tramvaj s označením nula, což by nebylo nic zas tak neobvyklého, kdyby vozidla takového označení městem jezdila. Parta kamarádů překročí záhadnou hranici a najednou skončí v místě, které připomíná známé město a zároveň je naprosto jiné. Podivné, šílené a vysoce nepravděpodobné.  A světe div se, zalíbí se jim to natolik, že se tam rovnou přestěhují. A po chvíli zjistí, že se podstatným způsobem mění oni i samotné místo. Rostliny místo vousů a kůže pokrytá šupinami je pouhý začátek, který ovšem může skončit zcela fatální dohrou.

Jedná se o prvotinu českého autora Martina Bečana a nutno říct, že prvotinu velmi zdařilou. Místy je dílo poměrně dobře řemeslně zvládnuté, místy to trochu drhne, ale rozhodně se jedná o velmi čtivou záležitost. Autor rozhodně netrpí omezenou představivostí, naopak s gaimanovskou grácií otevírá dveře do světa, který se na první pohled zas tak neliší od toho našeho. Ovšem ve skutečnosti je to snová hra s realitou, kde se může přihodit naprosto cokoli. Skutečnost a perspektiva se lámou, jak se to zrovna hodí a nikdy nevíte, co se skrývá za příštím rohem. A když už si říkáte, že větší šílenost vás snad nečeká, hned na další stránce zjistíte, že jste se zase mýlili. Fyzikální zákony zde platí velmi neurčitě a ztratit se s hrdiny v ulicích Podivné, Podivnější a Nejpodivnější je snadné. Na druhou stranu ovšem může Bečanova mimorealita někdy působí trochu přeplácaně. Ale originalita a bujná fantazie se mu rozhodně upřít nedají.

Hned ze začátku se tempo slušně rozjíždí. Nasednete do tramvaje s podivným označením a už se nechcete vrátit zpět. Ovšem po rozehrání zápletky a odhalení zásadního konfliktu dochází ke zpomalení a děj se začíná trochu táhnout. Závěr je ovšem vcelku působivý. Postavy jsou naprosto uvěřitelné, starší ročníky s láskou zavzpomínají na svá studentská léta, lehkomyslnost mládí a na naprostou kamarádskou sounáležitost. S nějakou hlubší psychologií se autor nezabývá, ale ještě že tak, ve víru událostí by to stejně působilo rušivě.

Kaziměsti jsou výborný urban fantasy román pro všechny, kteří touží na chvíli vypadnout z šedi a strnulosti běžné reality a ponořit se do hravé mozaiky bláznovství. Věřte, že po přečtení knihy se na své okolí začnete dívat zcela jinýma očima a vaše město už vám nikdy nebude připadat stejné.

Kaziměsti
Martin Bečan

Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Fragment
Ilustrace obálky: Lenka Šimečková
Počet stran: 253
Cena: 269 Kč

Přidat komentář