Chůze na ostří nože po česku

Článek od: Karolina Francová - 14.01.2018

Koncem loňského roku vydalo nakladatelství Brokilon novou knihu Karoliny Francové. Autorka se vám prostřenictvím několika textů pokusí svůj svět přiblížit. Dneska vám přinášíme druhý z nich. 

(doc. Petra Jarkovská: Renerova požehnání a prokletí aneb chůze na ostří nože po česku, str. 7 – úvod, vydala Magická fakulta Univerzity Karlovy, 2024)

„Nejpůsobivější však jsou stěny Rudé věže, jimiž se kolem dokola složitě proplétá vzor Renerových požehnání a prokletí. Právě těmi změnil Česko v srdce světa. Oblé kudrlinky požehnání dlouhého života a zdraví přecházejí v ladné a štědré křivky požehnání prosperity. Rámec jim tvoří síťoví lomené čáry prokletí nepoctivých a všechno jako brnění překrývají průhledné šupinky ochranného prokletí. Vzor se neustále mění, jak se lidé rodí a umírají, pracují a hřeší.“

Tato práce se v teoretické rovině zabývá Renerovými požehnáními a prokletími (také označovanými zkratkou „RPP“ či lidově jako „erpépéčka“). Jde o dvě požehnání a dvě prokletí, která Radek Rener, první novodobý český mág, dne 1. 8. 2014 vyslovil za účelem udržení cirkulace magie v Česku. Jejich účinnost je vázána buď na území státu, nebo na českou státní příslušnost. Požehnání dlouhého života a zdraví zaručuje každému českému občanu osmdesát let života bez chorob a v plné síle. Požehnání prosperity českým občanům přináší úspěch v každé činnosti, kterou si vyberou jako zdroj obživy. Prokletí nepoctivých dopadá na každého, kdo se na území Česka dopustí přečinu či zločinu. Ochranné prokletí pak zajišťuje bezpečí země a absolutní bezpečí Radka Renera a jeho rodiny.

Není nejmenších pochyb o tom, že Renerova požehnání a prokletí během deseti let zásadním způsobem proměnila českou společnost. Byla vyhlášena plošná amnestie, zrušena vězení, rozpuštěna vězeňská služba a justiční stráž, došlo k radikálnímu snížení počtu policistů. Kriminalita se přiblížila nule. Zdravotnictví se specializovalo na gerontologii a úrazovou medicínu. Byl ukončen systém státní sociální podpory. Radikálně posílila ekonomika i měna. Čeština se stala nejžádanějších světovým jazykem a čeští odborníci patří k nejvyhledávanějším. Země obstála ve válečném konfliktu a postavení Radka Renera se upevnilo.

Je však třeba stále mít na mysli, že to primárním účelem erpépéček není a nikdy nebylo. Radek Rener o Purpurové noci sice prorazil rezervoáry, ale bez dalšího zásahu by magie časem zlenivěla a magická hladina by opět ustálila v klidovém režimu. Bez koloběhu, který si od ní vynucuje velká čtyřka požehnání a prokletí, by zase ztuhla a nebylo by možné ji využívat. Erpépéčka čerpají magii přímo ze zdroje, na němž je vystavěna Rudá věž, a jakmile ji požehnání vyčerpá, jedno z prokletí ji stáhne zpět a tím zajistí její permanentní cirkulaci.

Renerova požehnání a prokletí jsou dechem a tepem české společnosti a právě ony ji dělají tím, čím dnes je. Je proto v nejvyšším zájmu každého, kdo v Česku žije, důkladně se seznámit s jejich podstatou a pravidly, která jimi byla nastolena. Toto pojednání vám to umožní.

Přidat komentář