RECENZE: Natasha Pulley, Maják na severu

Článek od: Jana K. - 20.12.2023

Anglie prohrála bitvu u Trafalgaru a stala se součástí Francouzské republiky. Nyní se píše rok 1898. Na nádraží Gare du Roi v Londres vystupuje muž. A právě tenhle okamžik se stává jeho první vzpomínkou.

RECENZE: Dalibor Vácha, Rudá

Článek od: ena - 25.01.2022

Po nehode, pri ktorej sa otvoril zvláštny priechod (možno aj do inej dimenzie), uniká z Temelínu šedá. Nik nevie, čo je to za hmotu, no všetkým je jasné, že u niektorých jedincov prebúdza mimozmyslové schopnosti. V Čechách sa u obyvateľov takýto talent prejavuje oveľa viac. Lenže k svojim schopnostiam sa radšej nepriznávajú. Prečo by to robili? Skončili by ako pokusné králiky zatvorení v nejakom ústave, prípadne v armáde, ako experimentálne zbrane...

RECENZE: Přemysl Krejčík, Čokoláda pro wehrmacht

Článek od: Tereza Zelinová - 22.03.2021

Přemysl Krejčík také není typickým autorem fantastiky. Dostaveníčko se sci-fi si dal v díle Kybersex, kde si v patnácti povídkách osahal nástroje alternativních realit, dystopie a pseudohistorie. Na svém kontě má i dvě básnické sbírky (které doporučuji, hlavně tedy Asfaltového plameňáka) a mimo jiné knihu Malej NY.

RECENZE: David Šenk, Prázdný svět

Článek od: Filip Roháč - 09.02.2021

Prázdný svět je ráj pro introverty. Lidstvo téměř vyhubila smrtící pandemie, města se rozpadají a jediný, kdo z dezolátní situace jakž takž prosperuje, je Matka Příroda. Avšak nenechte se zmýlit – i na planetě, kde je dost místa pro všechny a člověk je poprvé za tisíce let zase svobodný, se najde důvod rozpoutat válku o území.

RECENZE: Roman Bureš, Říše

Článek od: frankie - 04.12.2020

Román Říše od Romana Bureše je čtivá historická fikce, která má šanci oslovit značné množství čtenářů. Druhá světová válka totiž patří k nejvíce vyhledávaným dějinným tématům a fascinuje mnoho vydavatelů i čtenářů. A právě román Říše je lahůdkou přinášející nový fantaskní vhled do alternativní historie aneb co by se stalo, kdyby Německo vyhrálo válku?

Recenze (a modelaření): Jan Drnek – 1938 (a LT-35 z říjnové války)

Článek od: Michael Pešťák - 22.09.2020

V roce 2007 se na knižním trhu objevila objemná kniha s divoce zbarvenou obálkou a podivným názvem „Žáby v mlíku“. Šlo o paralelní dějiny ČSR od známého plzeňského trampa a monarchisty Jana Drnka. Tato na české poměry velmi kvalitní alternativní historie se po letech dočkala druhého, silně přepracovaného vydání. 

RECENZE: Jan Kotouč, Spojenci českých zemí

Článek od: frankie - 04.09.2020

Román Spojenci českých zemí uzavírá Kotoučovu sérii České země – a je to finále, jak se patří: přes 500 stránek jej činí nejdelším dílem z trilogie. Ta je doplněna ještě o sólo knihu V tajné službě Koruny české a povídku Po Velké bouři, která vyšla v antologii Ve stínu apokalypsy. V ní se čtenář může na rozdíl od trilogie ponořit do počátku, kdy se alternativní historie počíná odklánět od té reálné.

RECENZE: Jan Kotouč, Ofenziva českých zemí

Článek od: frankie - 16.03.2020

Román Ofenziva českých zemí přímo navazuje na události prvního dílu Nad českými zeměmi slunce nezapadá. Mezi oběma díly uběhlo v ději sotva několik týdnů. Mezi vydáním obou dílů celý rok. V současné dobe je k dispozici už třetí díl této alternativní historie, ale my se tady a teď podíváme pod křídla Ofenzivy.

Fenomén Novotný: RECENZE: Osudový konvoj

Článek od: Martin Stručovský - 18.12.2019

Tato recenze se zde poprvé objevila 23. července 2018. Obnovené vydání si můžete přečíst v rámci projektu Fenomén Novotný.

*

František Novotný se do paměti fanoušků domácí fantastiky zapsal velkolepou sérií Valhala, kde létají dvojplošníky z první světové války a draci, sérií, v níž si autor hraje s časem a dějinami, a ukazuje hnus obou totalitních režimů, které postihly naši zemi. A téma hrátek s časem a alternativními světy nepustilo Novotného ani v jeho nové knize nazvané Osudový konvoj. Byť to tak ze začátku knihy vůbec nevypadá.

RECENZE: Tomáš Bandžuch, Noc a mlha

Článek od: Renata Staurovská - 06.08.2019

Píše se rok 1888 a ulicemi večerní Vídně kráčí davy. Křik hesel typu „V náboženství není spása, důležitá je jen rasa!“ se nese do dáli, Židé se choulí ve svých domovech a zdá se, že teď už poslednímu soudu nikdo neteče. A to nikdo netuší, že ta největší hrozba teprve přijde…

Víkend ve stínu Rudé věže

Článek od: Karolina Francová - 19.01.2018

Koncem loňského roku vydalo nakladatelství Brokilon novou knihu Karoliny Francové. Autorka se vám prostřenictvím několika textů pokusí svůj svět přiblížit. Dneska vám přinášíme třetí a zároveň závěrečný z nich. 

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - alternativní historie