RECENZE: Vilém Křížek, Smrt má vůni inkoustu

Článek od: Martin Stručovský - 27.01.2018

Nakladatelství Mystery Press, které se do roku 2016 věnovalo především zahraničním autorům, dalo loni konečně prostor také domácí tvorbě. Po Marii Rejfové a její Josefíně Divíškové dorazil Vilém Křížek se svým Eliášem Sattlerem.

První věc, kterou je nutné pochválit, představuje grafická úprava knihy. Jistě, u Mystery Pressu je běžným jevem, že co titul to perla, ale tentokrát se fakt vytáhli. Skvělá obálka, skvělá vnitřní úprava, která dává tušit, že kniha se ponese v duchu starých detektivních příběhů. A grafika v tomhle případě fakt nekecá. Dostanete totiž to, co slibuje dohromady s anotací.
Smrt má vůni inkoustu nabízí klasické ingredience. Detektiva sociopata ponořeného do vlastního světa a jeho věrného parťáka. A zločin ve vysoké společnosti, kde není všechno tak nablýskané, jak by se mohlo na první pohled zdát a pořádně to tam zavání. To všechno na ideálním počtu stran. Ačkoliv se někde za polovinou nezbavíte dojmu, že to mohlo být ještě o něco kratší.
Zmínil jsem, že tahle detektivka má klasické ingredience. Její největší odlišností je Sattlerův nos, který je citlivý na pachy a vůně. A Křížek s touhle schopností dokáže pracovat opravdu skvěle, až to místy připomíná Sherlockův myšlenkový palác. Ostatně Sattler je hodně podobný klasickým hrdinům jako Poirot a právě Holmes. Tichý génius uzavřený do vnitřního světa, který se postupně zlidšťuje. Jenže v tomhle díle vám k srdci prostě moc nepřiroste, ačkoliv ke konci už ten kontakt lehce naváže. Což byl možná úmysl.
Na druhou stranu Křížkovi nelze upřít talent. A ten je obrovský. Na to, že se jedná o jeho prvotinu, je napsaná se skutečnou mistrovskou grácií. Román má dobré tempo, tah na branku. A jeho největší devizou jsou bravurně uchopené reálie a cit pro atmosféru. Díky tomu všemu může být Praha či Vídeň 19. století stejně dobrou kulisou pro příběh jako Londýn či jiná světová metropole oblečena do historického hávu.
Jistě, téhle knize můžeme vyčíst některé drobné věci uvedené výše. Rozhodně však nelze popřít, že se jedná o dobře napsanou detektivku s citem pro detail. A Vilém Křížek by se mohl stát hvězdou žánru. Nakročeno k tomu má opravdu slušně.
 

Smrt má vůni inkoustu
Vilém Křížek
Nakladatel: Mystery Press
Rok vydání: 2017
Počet stran: 288
Cena: 299 Kč

Přidat komentář