Modrá Crew 5: Třetí zákon III - IV

Článek od: frankie - 20.02.2018

Páté číslo Modré Crwe obsahuje dokončení francouzského komiksu Třetí zákon, konkrétně se jedná o Knihu 3: Lukáš aneb Dech býka a Knihu 4: Jan aneb Den havrana. Ve srovnání s předcházejícími čísly je o poznání rozměrnější. Sympatické je, že cenu tato skutečnost nijak neovlivnila. Příběh plynule navazuje na události z předchozího čísla. Hlavní hrdinové inkvizitor Marburk, okouzlující schovanka Elisabeth a jejich spojenec Trevor byli zajati ve Stornwallu, nezůstanou tam však dlouho a závod o tajemný svitek vedoucí k absolutnímu poznání světa pokračuje dál. Čtenáři se dostává bohatou měrou soubojů, putování hlavních hrdinů, luštění záhad i velkolepé finále. Patřičně zamotaný příběh propletený mnoha zvraty je ve druhé polovině až příliš fantazijní.

Větší prostor v tomto dílu dostávají templáři, je vysvětlen důvod jejich vzniku v souladu s komiksovým dějem. Čtenář nemusí být fundovaný historik, aby ho lehce zaskočilo, že k přesunu po moři templáři používají vikinské lodě. Sympatickou vsuvkou je lokalizace části děje do českého království, to český čtenář hned zbystří a začne prohlížet jednotlivé panely o to důkladněji. Děj v Čechách, respektive v Praze, je zachycen na půl stránce, značně minimálně, přesto potěší.

Kreslíř Alex Alice pokračuje ve vysoce nastavené laťce z minula, obzvlášť působivé jsou jeho obálky. Mě osobně závěr příliš nezaujal, ale zase ne natolik, abych netoužil po přečtení dalšího čtyřdílného pokračování Třetího zákonu 2. Komiks Třetí zákon, který ve Francii vyšel poprvé v roce 1997, přinesl autorům totiž takový úspěch, že napsali další čtyřdílné volné pokračování v roce 2010. Třeba se někdy dočkáme jeho vydání i u nás.
Koncept vydávání Modré Crwe je zachován i nadále, tj. o dalších číslech rozhodují výhradně předplatitelé. A ti rozhodli o tom, že v šestém a sedmém čísle bude vydán Dlouhý John Silver od stejného autora – Xaviera Dorisona. 


Modrá Crew 5: Třetí zákon III - IV
Scénář: Dorison, Xavier
Kresba: Alice, Alex
Nakladatelství: Crew
Rok vydání: 2017
Počet stran: 136
Rozměr: 260 x 190 mm
Provedení: Brožovaná
Cena: 249,- Kč
 

Přidat komentář