RECENZE: Jiří Mikulík, Dračí hrobka

Článek od: frankie - 13.03.2018

Gamebook Dračí hrobka je již třetí knihou z plánovaných osmi, které dohromady vytvoří fantasy gamebookový epos. Recenzi na první díl si můžete přečíst zde, na druhý díl tady. Třetí díl kvalitou navazuje v tom nejlepším slova smyslu na díly předchozí. Opět obsahuje celkem 400 různých možností a stejná pravidla jako předchozí díly.
Díky tomu se mohou zkušení harcovníci rovnou pustit do originálního prožitku. Ti, kterým předchozí díly unikly, zoufat nemusí. Pravidla jsou poměrně jednoduchá a i čtenáři gamebookem nepolíbení se rychle adaptují do děje a herní výkladovou sekci zvládnou pochopit za pár minut.
Pokud čtenář zdárně dokončil předchozí díly, může počítat s drobnou výhodou v podobě vyššího atributu vitality – životní odolnosti. Dračí hrobka vkládá nový prvek, u zvláštní intuice (jasnozřivosti, regeneraci nebo telekinezi) si čtenář zvolí jedno z nabízených tří koncentračních gest. Toto gesto však během svého putování může použít pouze dvakrát. Dračí hrobka je ještě rozsáhlejší (o dalších 50 stran ve srovnání s druhým dílem), díky tomu opět nabízí nadstandardní vtáhnutí do děje a z toho plynoucí lepší čtenářský i herní zážitek.
Čtenář v roli elitního šermíře a hraničáře Gabriela Knoxe se po setkání s kněžkou Raywou v prvním díle a nálezů důležitých artefaktů Sebba Rilawa v díle druhém, vydává za mudrcem Beordenem Kalonym. Tentokrát v doprovodu kněžky Raywy, která mu je schopna v některých situacích zachránit krk.
Dovednosti by čtenář měl používat ty, které si vybral v minulých dílech. Může se jednat o válečníka - excelentního šermíře nebo hraničáře skvěle přizpůsobeného na přežívání v divočině. Třetí variantou je cesta vraha s uměním se skrývat, být obdařen bleskovými reflexy a ovládat útok ze zálohy. Možné je si vybrat kombinaci různých dovedností, ale výhodnější je být specializován. Samozřejmě nelze opomenout vliv kostek, obzvlášť při soubojích.
Čím více si čtenář zvykne na Gabriela Knoxe, přeje si, aby hra neskončila, a netrpělivě čeká na vydání dalšího dílu.
Velkou pomocí pro úspěšné zakončení dobrodružství je opět vydařená barevná mapa na začátku knihy usnadňující rozhodnutí, kam se vydat.
Gamebook není zábavou pro masy, ale autor Jiří Mikulík má potenciál se svojí sérií přilákat nové přívržence, případně znovu oslovit ty bývalé. 

Dračí hrobka – kniha třetí

Jiří Mikulík
Nakladatelství: Tigris Zlín
Rok vydání: 2017
Počet stran: 460
Rozměr: 210 x 297
Cena: 399,- Kč

Přidat komentář