KOMIKS: Martin Šinkovský, Mlžný ostrov zbarvený do ruda

Článek od: frankie - 06.08.2018

Komiks Mlžný ostrov zbarvený do ruda je znám ze stránek časopisu ABC. Dílo vzniklo spoluprácí scénaristy Martina Šinkovského s ilustrátorem T762 alias Petrem Novákem. Nejedná se o jejich první společnou tvorbu, komiksové propojení bylo realizováno již v časopise Bublifuk. 

Komiks je určen pro čtenáře od 9 let. Násilí sice kniha obsahuje, ale nezobrazuje ho explicitně. Na druhou stranu některá vyobrazení tváří jednotlivých postav působí hrůzostrašně sama o sobě. Kresba nemusí vyhovovat každému, ale lze si na ni zvyknout. Část knihy odehrávající se v Římě včetně římských vojáků je vyobrazována lépe a působí propracovanějším dojmem. Komiks přibližuje smyšlené události, které předcházely oficiální výpravě Římanů do Británie za císaře Claudia. Šest římských zabijáků je vysláno do Británie, aby budilo hrůzu mezi místními obyvateli. Kniha by se však nemohla odehrávat v období římského císařství, aby nedošlo na intriky a zneužívání druhých pro vlastní mocenské ambice. Nechybí boje, tajemno a šokující závěr. Fantasy prvek nesou na svých bedrech keltští druidové jakožto mocní mágové s vyplňujícími se předtuchami a disponující nadpřirozenými schopnostmi.
V daném rozsahu a při určeném věku čtenářů nelze čekat komiks s bohatými vedlejšími liniemi – odehrává se ve třech liniích a i to je příjemné zpestření.  
Sympaticky působí doslov o vztahu římské říše a Británie. Tato upřesňující historická část komiksu je velice důležitá, dětský čtenář by bez ní byl ztracen
Vnitřní strana obálky vpředu i vzadu obsahuje tutéž mapu – provincii Britannia kolem roku 150. Dojem však kazí opakující se překlep u popisku římského legionáře, téměř ho nelze přehlédnout. Naštěstí je tato chyba zcela ojedinělá. Komiks může sloužit jako akční alternativa bez humoru k francouzskému Asterixovi. Malému i dospělému čtenáři umožní fantazijní vhled na reálnou historii.

Mlžný ostrov zbarvený do ruda
Šinkovský, Martin

Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2018
Počet stran: 72
Rozměr: 195 x 255 mm
Provedení: Vázaná
Cena: 249,- Kč
 

Komentáře

Přidat komentář