Komiks: Batman 10 - Epilog

Článek od: Marek - 14.08.2018

Zakončení Batmanova kánonu vznáší otázku, která si nezadá ani s "Být, či nebýt?". Co je Batman zač? Hrdina na hraně zákona, nebo jen obyčejný šílenec?

Desátá kniha je jako vytržená ze složky u psychiatra. Je rozborem Batmanova odkazu, nahlíží do jeho nitra a snaží se nalézt odpověď na výše položenou otázku.
Pět příběhů postihuje velkými časovými skoky prakticky celou Netopýrovu kariéru a ukazuje jak zranitelného a emočně silně zasaženého Bruce, tak i posedlého ztrhaného muže, jenž je na pokraji zhroucení. Muže, jenž dychtí po zanechání svého odkazu, čemuž obětuje naprosto vše. A v tu chvíli mě kniha nutí se zeptat, co je Batman zač? Epilog tak trochu bourá zažitou a všeobecně přijímanou líbivou teorii o ochránci slabých. Naopak nemilosrdně servíruje vtíravé důkazy, že Batman nemá možná tak daleko k těm, které sám umisťuje do cel. A že je jenom dobře, když v jednu chvíli by osud zmáčknul delete a vymazal tuto postavu z hlavy Bruce Waynea. Nebo je snad i tenhle náhled pomýlený? Bruce sám totiž razantně odmítá jakoukoliv spojitost a kontruje argumenty, kdy ukazuje, že původní Wayne jistě konal jen dle svého nejhlubšího přesvědčení. Možná v tom to ale vězí: tak jednal původní Bruce Wayne, syn Thomase a Marthy Wayneových, ne Batman.

Asi jsem vám, čtenářům této recenze, teď pořádně zamotal hlavu. Jenže přesně to samé se mnou udělala kniha. Vychrlila množství informací v rychlém sledu za sebou, navíc vyprávěných z mnoha úhlů pohledu, což pochopení všech narážek ani trochu neulehčilo. Dokonalého zážitku jsem tedy dosáhl až po druhém úplném přečtení. Ano, pak do sebe vše velice dobře zapadlo. A já pochopil. Možná to vidíte v mých článcích ohledně Batmanova kánonu, ale hutné temné prostředí a množství řečnických obratů mě mátlo už od prvního dílu této série. Na druhou stranu, o to lepší má člověk pocit, soustředí-li se na knihu pořádně a vstřebává ji najednou. Batman 10: Epilog rozhodně není komiks, který byste mohli rozečíst a po dvou příbězích odložit "na někdy". Tím se totiž značně naruší požitek, který by měl být dávkován najednou a v klidu. Narozdíl třeba od sérií Detective Comics, Temný rytíř, nebo i samotných příběhových stand alone knih, které se dají číst prakticky kdykoliv a přitom se v nich dá snadno orientovat.

Je také třeba podotknout, že ačkoliv se jedná o různá časová období života Bruce Waynea/Batmana, připadá mi, že až moc mění svůj styl chování. Jako by se pokaždé jednalo o zcela jiného člověka. To trochu pocit přímé návaznosti kazí, na druhou stranu se možná jen autoři snažili zdůraznit vývoj psychického narušení... Těžko říct, ačkoliv by měl Epilog vše uzavřít, vyvstává po něm ještě více otázek, navíc mnohem palčivějších, než jaké byly po devítce. Ta by spíš snesla cejch konce.

Kresba je vydařená, pro kánon typicky temná, s hrubými rysy a jen omezenou podzimní škálou barev. Jak symbolické, podzim, počátek konce. Mírně melancholický nádech podtrhuje nevyhnutelnost, že tady se s námi série loučí.

Osobně považuji Epilog za vydařené dílo, ačkoliv pro mě není tím, co bych si představoval pod tím pojmem. Rozhodně stojí za přečtení, nečekejte však žádnou detektivní práci, řešení záhad a tajemných úmrtí. Spíše než zamávání na konec ve mně zanechala kniha ten pocit, když se chcete ještě naposledy otočit za odjíždějícím přítelem. Zeptat se na tu poslední otázku, ale nakonec se ovládnete a se zatnutými zuby kráčíte od vlaku, protože radši ani nechcete znát pravdu. Tak tedy sbohem, možná je to takhle lepší.

Batman 10 - Epilog
Scott Snyder, James Tynion IV
Nakladatel: Crew
Překlad: Darek Šmíd, Petr Zenkl
Redakce: Boris Hokr
Rok vydání: 2018
Počet stran: 144
Rozměr: 170 x 258
Provedení: paperback
Cena: 369 Kč

Přidat komentář