KOMIKS: Moebius, Dlouhý zítřek a další příběhy

Článek od: Petr Simcik - 08.10.2018

Moebius je u nás mezi komiksovými vydavateli poměrně hodně oblíbený autor. Zvlášť v poslední době se s ním roztrhl pytel. Mělo jsme tu vloni Andělské drápky, Dotisk Incalu, letos Svět Edeny, Šílenou ze Sacré-Coeur nebo Dlouhý zítřek a další příběhy. Hlavně od té doby, co se na něj vrhlo i nakladatelství Argo, si nemůžeme na nedostatek Moebia vůbec stěžovat. A přitom se rozhodně nejedná o nejlehčího autora. Nedej Bože když nejen kreslí, ale i vymýšlí příběh. Zkrátka něco na něm naše vydavatele láká, a když se nad tím zamyslím, já je vlastně chápu. Dělají si radost a zprostředkovaně i nám.

Právě do situace, kdy Moebius nejen kreslí, ale dělá si i scénář, nás zasvětili pánové z Crwe s Dlouhým zítřkem a dalšími příběhy. Dlouhý zítřek je soubor několika alb podchycující Moebiovu povídkovou tvorbu od akčních povídek, vypointovaných jednohubek, přes filosofické pocitovky s WTF efektem nebo série kreseb, které sice mají nějaký název, ale vlastně spolu jen tematicky souvisejí. Dočkali jsme se i několika autorových povzdechů a rozkreslených kritik toho či onoho a také několika typů humoru od absurních přes opravdu vtipné povídky. Ne všechny příběhy vám budou dávat smysl a ne u všech se budete bavit. Dokonce bych možná řekl, že opravdu bavit (ať už v jakémkoli smyslu) se budete u menšiny povídek.

Čím je Dlouhý zítřek a další příběhy opravdu zajímavý, je průřez Moebiových kresebných stylů. Ten rozdíl mezi některými příběhy je opravdu markantní, a kdyby nebyly v jedné knize s nápisem Moebius, asi bych nevěřil, že je kreslil jeden autor. Je veliká škoda, že povídky nejsou datované, takže kniha nemůže sloužit jako přehled vývoje Jeana Girauda v čase. Ale chápu proč, jde o několik alb a byla by škoda, a vlastě by to ani nebylo logické, je trhat. Možná by to ani nešlo. Naopak výhodou zachování alb je využití jejich kometáře, Moebiova doprovodného textu, ve kterém popisuje motivaci vzniku povídek, jejich historii nebo námět. Mnohdy jsou doplňkové texty i zajímavější, než samotné povídky a v nejednom případě mají vysvětlující charakter nějakého filosofického nebo asurdního příběhu, který by bez nich nebyl pochopitelný.      

V Dlouhém zítřku najdete povídky čitelné i běžným čtenářem, prakticky mainstreamové, takže se nemusíte vůbec bát do něj jít, i když nejste přímo umělecká duše bažící po filozofických disputacích a éterických zážitcích z pochopení všehomíra. Ať už jde o delší věci, jako noirová sci-fi detektivka Dlouhý zítřek, další sci-fi z lehčího humorného ranku Zastávka na Faragonescii nebo dnes pořád nebo možná znovu hodně aktuální Bílá noční můra, která se zabývá překvapivě rasismem. I mezi kraťasy najdete normální kusy s pointou - ať už depresivní Variace na "Tamto téma", číslo 4070, nebo velice povedené humorné Split, malý vesmírný průkopník a mnohé další. 

Tenhle Moebius rozhodně není nejlepší autorovou knihou, která u nás vyšla, ale ukazuje nám Moebia tak, jak ho neznáme. Jako povídkového autora. Dostáváme v ní reprezentativní průřez Moebiových kresebných stylů a několik stránek fajn doplňkového materiálu. Dlouhý zítřek bych zařadil mezi ty MDEKy, které je třeba mít doma, i když pro ně nebudete ob den sahat do knihovny. Dokonce bych si troufal tvrdit, že zrovna tenhle MDEK je fajn mít v pevné vazbě právě proto, že nejde o jednoduché čtení, ale o výběr, který bude ve vaší knihovně spíš artefaktem, než jednoduchou zábavou. 

A ještě povzdech. Vážení CREWáci, ve světle toho, že nám tu stejného autora začala vydávat dvě nakladatelství, jsem si poprvé naplno uvědomil, jak je MDEK přežitý. Když nemáte srovnání, je to něco trochu jiného, než když najednou vidíte stejný styl a stejného kreslíře za nižší cenu v o pět centimetrů vyšším a o tři širším formátu při podobném počtu stránek a nesrovnatelné kvalitě. Pánové, zabalte to a udělejte něco jako nový MDEK, my vám za zub v knihovně hlavu neutrhneme a jsou knihy, jako například právě tahle, které by si to opravdu zasloužily, což vidím jako hlavní a vlastně jediný mínus Dlouhého zítřka v českém vydání.

 

Dlouhý zítřek a další příběhy
Autor: Moebius
Nakladatel: Crew
Rok vydáná: 2018
Cena: 589 Kč

Přidat komentář