KOMIKS: Moebius, Šílená ze Sacré-Coeur

Článek od: Petr Simcik - 22.10.2018

Když si vezmete do ruky komiks Šílená ze Sacré-Coeur, máte chuť se s ním pomazlit a je úplně jedno, jestli jste žena nebo muž, protože nejde ani tak o titulní kresbu polonahé katolické školačky, ale hlavně o to, jaké se téhle sérii knih dostává v Argu grafické péče. Pevná vazba, parciální lak, nádherný papír, velký formát. Ještě víc to vynikne, když vedle tohohle Moebia položíte souběžně vydaný MDEK stejného autora od konkurence. Působí bohužel jako do královské rodiny čerstvě adoptovaný synek z vyloučené lokality vedle svého bohatého a upraveného bratra. Princ a chuďas. Každopádně zpět k Argu. Ten formát je opravdu úžasný. Šílená ze Sacré-Coeur jako spolupráce Jodorowského a Moebia si ho zaslouží vrchovatou měrou.

Šílená ze Sacré-Coeur není nic jiného než nábožensko-erotická komedie, a pokud nechcete být zklamáni, měli byste ke knize takhle přistupovat. Nehledejte nový Incal, nějaké vážné filosofování nad náboženstvím, mysticismem, člověkem. Ne. Šílená samozřejmě obsahuje prvky toho všeho, ale vesměs jsou karikaturou sebe sama. Alain Mengel jakožto hlavní hrdina je během celé knihy protáhnut klasickou sprškou absurdit, trapností, nebezpečí nebo přepálených akčních scén. Je donucen cestovat po celém světě, zaplést se s mafií a stát se členem kultu i guerillové jednotky jen proto, že si na začátku jeho mladší já chtělo prostě zašukat. Ale zpět na začátek. Alain Mengel je poměrně obdivovaný univerzitní profesor. Má kroužek svých obdivovatelů a hlavně obdivovatelek, káže svou filosofii a dokonce jí možná i věří. Jenže k úplnému zhroucení života stačí poměrně málo. Neukojená žena mu na oslavě narozenin přede všemi studenty jako dárek předá rozvodové papíry a nechá se osouložit svým mladším černošským přítelem. Stačilo by určitě méně ke ztrátě vážnosti mezi studenty a  Alain Mengel už nedokáže zabránit tomu, aby ta jeho vzala za své. Jedna obdivovatelka Alainovi přeci jen zůstane. Mystička, studentka, rusovláska Elizabeth, a ta se rozhodne ho svést a je vlastně jedno, jestli jen proto, že jí imponuje jeho zkušenost a názory, anebo si opravdu myslí, že její božská zjevení jsou pravdivá. Faktem ale je, že Alain zasažený několika ranami osudu podlehne svému ukrývanému a potlačovanému cynickému já. Tím se začne zaplétat do výše zmíněné sítě intrik, sexu a akce, kterou nemůže ze strachu a slabé vůle opustit, a možná vlastně ani nechce, protože kdy se vám stane jako starému, zlomenému opuštěnému chlapovi, že po vás vyjede čerstvě plnoletá a dobře stavěná zrzka. No a pak už je pozdě.

Šílená ze Sacré-Coeur je ale i do komedie zabalený manifest. Je o tom, že nikdy nejsme dost staří na změnu. Že někteří jsme suchaři. Taky, že věříme moc, nebo málo. Nebyli by to ale Jodorowski s Moebiem, kdyby psali o něčem jiném než víře a mystičnu.  Když mohli nějaké vyšší myšlenky a duchovno vložit do sci-fi, proč by to nemohli udělat s komedií. Rozdíl je v tom, že ač se celá ta kniha točí kolem víry, vy to vlastně ani nemusíte vnímat. Můžete ji jednou pozorně číst a přemýšlet, co tím chtěli autoři říci a podruhé ji brát jen jako jakousi road movie starého profesora, kterého se sám život snaží vrátit na koleje, po kterých si myslel, že už nikdy nepojede. Na koleje šťastného a bezstarostného života.

Moebius tady předvádí alespoň zpočátku svojí klasickou kresbu; tam, kde se setkáme s nějakým mystičnem a vytržením, najdete jeho klasiké rozložení scény, znázornění záře apod. Jinak jde ale o poměrně civilní kresbu. Poznáte ji a užijete si ji. Ke konci knihy sahá místy ke karikatuře, ale jisté náznaky najdete už na začátku, takže bych to nebral jako nějakou nenadálou změnu, naopak třeba v Paříži se vyskytuje několik postav, které jsou vyloženě jen karikované. Spíš je to v poslední části víc vidět, protože se nám změní prostředí z Paříže na džungli a tam cokoli výrazného dvojnásob vynikne.

Šílená ze Sacré-Coeur je hodně povedený komiks, který se dá číst i víckrát a pokaždé si z něj odnést něco nového. Můžete si užívat kresbu nebo příběh, hledat jinotaje a nebo se pustit do všeho najednou. Přiznivci mírné erotiky si taky přijdou na své, i když tady ji najdeme spíš v té humornější rovině. Šílená je skutečně šílená a nezbývá než si ji šíleně užít. 

Originál: La Folle du Sacré-Coeur

Autor: Alejandro Jodorowsky
Kresba: Moebius
Nakladatel: Argo
Překlad: Richard Podaný
Vazba: vázaná
Stran: 200
Rozměry: 22,9 × 31,7 cm
Cena: 598Kč

Přidat komentář