KOMIKS: DCKK Superman: Odkaz

Článek od: Petr Simcik - 26.10.2018

Clark Kent se znovu narodil, aby to podělal zase zcela novým a neotřelým způsobem. Ano, je to tak, je tu další Supermanův origin a DC komiksový komplet se nás už 44 až 45 svazků (Superman: Odkaz je dvojdíl) snaží přesvědčit, že Superman krom svých originů nemá žádný pořádný příběh. Čest dvěma výjimkám. Vemte si takového Batmana - ten má za sebou praticky polovinu všech dosud vydaných svazků, a přesto obsahuje mnohem pestřejší směsici příběhů. Prakticky jen samé zásadní svazky své kariéry. A Superman? Jeden Brainiac, jeden ufňukaný Zítřek, Supermanova smrt, která mě sice nadchla, ale vím, že jsem v menšině, a byla napsána hlavně proto, že DC nevědělo, co se Supermužem dál. No a pak pět svazků Supermanova originu. 3x jsme navštívili farmu. 3x našli dítě a 3x zjistili, že Luthor je parchant. A to je všechno. Jediný rozdíl je prakticky jen v datu vydání a kresbě.

Ne, tak strašné to zas není. Každý zmíněný origin na to jde trochu jinak, takže se necítíme úplně ošizeni, ale stejně - červík hlodá. Odkaz jde naštěstí na původ Supermana trochu jinak. Nezkoumá ani tak jeho původ, trénink, spíchnutí oblečku (i když na to nakonec dojde), ale hlavně motivaci. Supermana potkáme v Africe, kde se snaží napsat reportáž o sporu dvou kmenů a zároveň se stane nedobrovolným účastníkem konfliktu. Jeho síla a rychlost samozřejmě spouští strach nejen těch, proti kterým bojuje, ale i těch, které se snaží chránit, a navíc mu nutnost nevyužití schopností naplno nedovolí zasahovat tak účinně, jak by chtěl. To je poslední kapka a potřeba tajné identity je na světě.

Celý Osud vlastně velmi často využívá retrospektivu a odvypráví nám nejen origin Supermana, ale i Lexe Luthora z pohledu Kentových vzpomínek. To, že Mark Waid vynechal spoustu té nudné vaty a použil retrospektivu na vztah s Luthorem, považuju za velmi osvěžující, protože nám o povaze těchto dvou bývalých přátel řekne spoustu věcí, které jsme jako čeští čtenáři zatím neměli možnost vidět. Trochu smutné je, že na Luthorově pozdějším padoušství tu Clark nese poměrně solidní část viny, proto ta věta v úvodu recenze. Jde o takový taneček a oťukávání obou soupeřů, a asi bych se nezlobil, kdyby bylo delší na úkor poslední části, která na mě působila jako těžké WTF. Ale co, je to přeci DC. Po poměrně komorním dramatu, kdy Clark přemýšlí, jestli ho Luthor pozná a co se stalo s jeho přítelem, nastane najednou střih a ocitneme se v klasickém předimenzovaném souboji, kdy Luthor má bombastický, naprosto nesmyslný a předražený plán, jak Supermana zabít a znemožnit, a je jasné, že musí prohrát, protože Suprák je prostě dobrák. Ten konec, nebo alespoň začátek konce, se prostě nepovedl.

Co se týče retro komiksů, které jsou nedílným a mnohdy zajímavým doplňkem DCKK, dostaneme příběh o městu v láhvi Kandoru a jednom uprchlém Kryptoňanovi, ale hlavně verzi přátelství a rivality mezi Lexem a Clarkem z roku 1960. Osobně u těchhle prastarých komiksů docela trpím a i tohle byl ten případ, ale není špatné si ho přečíst a vidět, jak moc se komiks po scénáristické stránce posunul (a děkovat bohu, že jsem se nenarodil o šedesát let dřív, alespoň co se komiksů týče.), na výtvarnou nehledě.

O kresbu Odkazu se postaral Gerry Alanguilan, kterého u nás známe z X-men Genocida, kteří u nás vyšli samostatně i jako součást UKK, a také z několika Star Wars magazínů. Kresba je příjemně mainstreamová a pro mě je naprosto nezapamatovatelná, ať už v dobrém, nebo špatném. Možná snad ty jeho mimozemské stroje a vrásčití lidé mají nějaký náznak vlastního stylu. Obecně jsem ale spokojený a pokud vám nevadí, že na chvíli opustíme experimenty a můžeme vnímat příběh, splnila kresba účel.

Odkaz je zajímavě pojatý Supermanův origin, který staví víc na vztazích jednotlivých postav než na akci. Není to úplně konverzační drama, pořád jde o mainstream a Superman zachraňuje, až se mu od červených kozaček kouří, ale je zas o něco modernější a lidštější než předchozí dva představené originy, takže určitě stojí za to si tenhle provařený příběh ještě jednou zopakovat, protože tahle verze patří k tomu lepšímu, co jsme v DCKK dostali.  


1 část: Původně vycházelo od září 2003 do února 2004 jako Superman: Birthright #1-6.
2 část: Původně vycházelo od března do srpna 2004 jako Superman: Birthright #7-12.

Autoři: Leinil Francis Yu, Mark Waid
Vazba: vázaná
Stran: 176 a 160
Rozměry: 178 x 266 mm
Cena: 249Kč


 

Přidat komentář