KOMIKS: DCKK: Supermanova smrt

Článek od: Petr Simcik - 06.11.2018

Supermanova smrt je úžasný doják. Doják na prachy!

V roce 1992 se DC rozhodlo, že je třeba Supermanovskému mýtu dát trochu té šťávy a vydojit z fanoušků i těch posledních pár centů, které jsou za opláštěnkovaného bijce ochotni dát. Znovuzrození, mnohokrát omílaný přílet, dospívání a první pošťuchování s Luthorem asi už nezabíralo, a tak se v DC rozhodli pro změnu Supermana zabít. A při tom samozřejmě vydělat takový balik dolarů, že by stačil na to, aby ho s ním utloukli sami, bez záporáka. Ale nepředbíhejme.

Kdesi daleko začne někdo mlátit do zdi. Je vytvalý, a tak se probije až ven na vzduch a na zem. Ten někdo je Doomsday. Poprvé se objevil v Supermanově smrti a měl jen jednu vlastnost, jedno poslání: všechno vydržet a zabít Supermana. Tak jednoduché to je. Marně se Lex Luthor snažil leta Supermana přechytračit a zainvestoval do jeho smrti miliardy dolarů. Louise Simonson a Roger Stern na to šli od lesa. Prostě se vykašlali na pravidla hry a Superana zabili novým a neznámým záporákem. Tedy žádný světoborný nápad. Bum, bác, trocha slziček, kladení věnců a tak... A ono jim to vyšlo. Supermanova smrt se stala hitem a vůbec při tom nevadilo, že DC v očividné snaze vydojit co nejvíc rozprostřelo tenhle příběh do několika sérií, takže kdo chtěl být v obraze, musel platit jak mourovatý a držet krok na více frontách. Nevadilo to, že se Superman chová jako retard a při souboji s Doomsdayem nepoužívá prakticky vůbec mozek, ale jen do něj buší dle pravidla: kde nepomůže síla, pomůže větší síla. DC šlo na tuhle marketingovou akci překvapivě primitivně.

Pro nás, kteří nemáme DC nasledováno, je navíc v Supermanově smrti ještě jedno překvapení, a to složení Ligy spravedlnosti, které je pro toho, kdo čte jen česky, naprosto neznámé. Respektive známe jen Blue Beatla. Zbytek jsou Guy Gardner, Fire, Ice, Booster, Maxima a Bloodwynd... kdože? Nevadí, stejně nesehrají žádnou zvláštní roli, vlastně tam slouží Supermanovi jako pověstné "červené uniformy".

Z výše napsaného by se dalo usoudit, že Supermanova smrt je marketingový produkt otřesné úrovně. A svým způsobem je. Příběh nehledejte, na postavy si nezvykejte. Na druhou stranu, já osobně, a vím že jsem v menšině, na Supermanovu smrt nedám dopustit. Jo, je to vlastně jeden souboj přes celou knihu. Superman používá jen pěsti a ne mozek, ale ta kresba a to panelování je prostě úžasné a dodá tomu tu správnou epickou atmosféru. Jinde byste mávli rukou a zavřeli knihu, tady vám to kresba nedovolí. Jak se totiž stupňuje děj, ubývá panelů. Čím blíž jsme finále, tím sugestivnější a detailnější záběry zápasu dostaneme. Nejdřív jich je hodně, pak 4, 3, 2 ... a nakonec celý sešit celostránkových ilustrací drsného pěstního souboje na život a na smrt. A ono to na čtenáře funguje! Opravdu z těch stránek čiší naléhavost, i když víte, jak to dopadne, protože se to koneckonců jmenuje Supermanova smrt.

Supermanovu smrt tedy ultimátně zachraňuje panelování a kresba, která je na valné většině stran zvlášť v těch velkých záběrech vymazlená k dokonalosti. Musí být, koneckonců jde o jeden ze zásadních příběhů DC a byl tak i plánovaný. Vy, kteří máte rádi propracovaný děj, smysluplnou konverzaci a dějové zvraty, berte Supermanovu smrt s velkou dávkou shovívavosti. My ostatní, kteří máme rádi, když si pláštěnky dávají po držce, už se můžeme zlobit mnohem míň. A všichni dohromady si vychutnejme mainstreamovou, trochu zastaralou, ale promyšlenou a skvěle napanelovanou kresbu. A navíc, pokud stejně jako já nemáte Supráka moc v lásce, tak tady fakt pateticky natáhne bačkory. Co chtít víc.

Obsahuje sešity série Superman: Man of Steel #17-19, Superman #73-75, The Adventures of Superman #496-497, Action Comics #683-684, Justice League of America #69 a Superman #21.

Autoři: Roger Stern, Dan Jurgens, Jon Bogdanove
Vazba: vázaná
Stran: 192
Rozměry: 178 x 266 mm
Cena: 229Kč

Přidat komentář