FILM: Grindelwaldovy zločiny

Článek od: Martin Stručovský - 20.11.2018

Dva roky. Přesně tolik J. K. Rowlingové a partě filmařů trvalo, než nás vzali na další trip do kouzelnického světa. Má tohle čekání opět sladkou příchuť, nebo se tentokrát dostavila hořkost?

Je jakousi módou posledních několika let, že filmoví tvůrci nabízí fanouškům návrat do oblíbených světů v podobě prequelů. Zažili jsme to u Pána prstenů a X-Menů. A zažíváme to teď i u Harryho Pottera a jeho světa čar, který fascinoval a ještě stále fascinuje milióny čtenářů a diváků na celém světě. Jsou to právě X-Meni (konkrétně První třída), k nimž mají druhá Fantastická zvířata překvapivě nejblíže.

Než se ale pohneme dále, vraťme se na okamžik k prvnímu dílu.
První díl Fantastický zvířat vcházel do kina s jistými rozpaky. Mnozí z nás se těšili, další byli skeptičtí. Samozřejmě právem. Není nejnovější film z oblíbeného světa jen parazitováním na slavné značce? A má vůbec tenhle svět ještě co nabídnout? Na tyto otázky nechť si každý odpoví sám podle svého. Za sebe mohu říct, že mě tehdy film mile překvapil, dostal jsem pohádkovou podívanou, která byla jakýmsi návratem k prvním dvěma filmům/knihám, a hlavně nabídla nové prostředí (myslím si, že přestěhování do USA byl fajn tah) a především na scénu nastoupily zajímavé postavy, které jsem si rychle oblíbil. Co je ale nejdůležitější, film fungoval naprosto samostatně, byť samozřejmě občas udělal jemnou narážku na své předchůdce.

No a teď je tu film druhý, s podtitulem Grindelwaldovy zločiny, a ten do toho šlape naplno. Už není samostatnou jednotkou, ale dílem, které se snaží být součástí velkého celku. Sklíčkem v mozaice. Výše jsem řekl, že druhý díl Zvířat je takovou potterovskou První třídou. A vskutku! První třída vypráví o vzniku přátelství mezi profesorem Xavierem a Magnetem. No a o něco podobného se snaží i tenhle film. Máme tu mladého Grindelwalda a mladého Brumbála, kteří byli kdysi nejlepšími přáteli a teď se ocitli na opačných stranách barikády. Bohužel pokud nejste políbení zejména knižními Relikviemi smrti, pak se budete dost těžko orientovat, protože Grindelwaldovy zločiny nic moc nevysvětlí a dělají jen drobné narážky, které Rowlingová nejspíš pořádně rozvede až v dalších filmech. Jsou to právě tyhle postavy, zejména pak Brumbál, který si celý film krade pro sebe. Každá scéna s ním je perfektní a jeho nástup skvělý.
Ostatní hrdinové poněkud ustupují do pozadí, což je možná trochu škoda. Celé znovuformování původní party z prvního dílu se odehraje, protože se odehrát musí. Zápletka filmu pak působí spíš nuceně než přirozeně a ve výsledku drží pohromadě nejvíc na dobré slovo. Jako kdyby tentokrát Rowlingová chtěla pomrkávat na diváka prostřednictvím nejrůznějších odkazů na svoji slavnou ságu, místo aby mu nabídla dobrý příběh.

V čem je ale film silný, to jsou mikropříběhy jednotlivých postav. Autorka se jim všem pohrabe v nitru, ukáže jejich slabosti a motivace a nechává je vybrat si stranu šachovnice, za kterou budou bojovat. Jen ty strany nejsou jasně nadefinované. Během celé stopáže jsem například moc nepochopil, proč je Grindelwald za padoucha a jaká je jeho motivace. Nemluvě o Brumbálovi, který je víc než moudrým čarodějem mužem středního věku, jenž upíjí až do dna svůj pohár hořkosti.
A pak je tu samozřejmě konec, co vlastně není koncem, ale něčím, co vás asi nakrne. Fantastická zvířata se transformovala v seriál, jehož další díl nemáte po ruce za týden a budete na něj muset čekat další dva roky.
Druhý díl Fantastických zvířat není úplně špatnou podívanou. Jen jde na všechno moc rychle, což mu ve výsledku podráží nohy. Nemluvě o tom, že i zarytí fanoušci tohohle světa budou mít uvařený mozek, jak si budou muset všechno rychle spojovat dohromady. Zkrátka a dobře J. K. Rowligová už předvedla, že umí mnohem líp. Tak snad jí to vyjde u třetího dílu.

Hodnocení: 50%

Grindelwaldovy zločiny
Datum uvedení: 16. listopadu 2018 (USA)
Režisér: David Yates
Scénář: Joanne Rowlingová
Hudba: James Newton Howard
Producenti: Joanne Rowlingová, David Heyman, Steve Kloves, Lionel Wigram

 

Přidat komentář