Nové tituly z vydavatelství OneHotBook

Článek od: Redakce - 06.12.2018

Terry Pratchett: Čarodějky na cestách // Stráže! Stráže!
vypráví: Zuzana Slavíková // Jan Zadražil


délka: 14 hodin 23 minuty // 13 hodin 49 minut
vydává: OneHotBook

Kultovní série Úžasná Zeměplocha britského spisovatele Terryho Pratchetta začala letos na jaře vycházet také v audioknižní podobě a nyní k ní přibydou další dva díly. Jako první se k posluchačům dostaly SOUDNÉ SESTRY v podání Zuzany Slavíkové, na které aktuálně navazuje audiokniha ČARODĚJKY NA CESTÁCH se stejnou narátorkou. Kromě této vypravěčské linie o Čarodějkách ale vychází také první titul z řady Městská hlídka, jejímž hlasem se stal Jan Zadražil, a to audiokniha STRÁŽE! STRÁŽE! „Herce pro zpracování legendárních pratchettovek jsme vybírali opravdu pečlivě. Zuzana Slavíková pokračuje s ,čarodějkami‘ a je radost slyšet, jak si postavy stále více užívá a vyprávění úžasně škáluje. Honza Zadražil je zažraný fanda celé série a jeho hlasová příprava na každičkou figurku v příběhu byla impozantní,“ uvedl Martin Pilař, ředitel vydavatelství OneHotBook. A podrobněji vysvětluje: „Na první poslech se může zdát, že zpracování humoristické fantasy není výzva, ale zábava. Je to však složitější. Aby výsledek sršel vtipem i ve čtené podobě, je třeba pečlivá příprava, plánování a zkoušení. Při ,zalidněnosti‘ Pratchettova světa hledáte celé rejstříky dikcí, pak je ovšem interpreti musí udržet nejen ve svém vyprávění, ale i napříč liniemi celé Zeměplochy, a to už taková legrace není. Když navíc počítáte dva oddělené tvůrčí týmy, máme co dělat. Abychom vše udrželi v lati, pořádáme redakční porady s režiséry a narátory, máme sdílené slovníky a hlasové charakteristiky všech postav, konzultovali jsme se zástupci Klubu Terryho Pratchetta a snažili se vzít v potaz všechny připomínky a nápady od posluchačů naší první pratchettovské audioknihy Soudné sestry.“ To je ale všechno teprve začátek. „V tuto chvíli jsme vydali více než 42 hodin zeměplošských vyprávění. Na příští rok už máme naplánovaná pokračování příhod čarodějek i městské hlídky a do party přibude i další narátor Jan Vondráček, který se připravuje na to, jak vyšvihne toho nejlepšího Sekáče v příběhu samotného Smrtě,“ doplňuje Martin Pilař.

ČARODĚJKY NA CESTÁCH: Komu připadne po skonu čarodějky Desideráty Duté její kouzelná hůlka? Překvapivě Magrátě Česnekové. Ovšem jen pod podmínkou, že uvede do pořádku nedokončenou záležitost – musí zabránit sňatku jedné dívčiny v dalekém městě Genova. Velká výprava „soudných sester“ do zahraničí může začít! Co těžkého by mohlo být na zmaření vdavek obyčejné služebné s princem, zvláště když ho nechce? Jenže stínová vládkyně města, mocná lady Lilith de Tempscire, na tom tak trochu trvá. Pro trio z hor Beraní hlavy – zejména pro Bábi Zlopočasnou – se však ukáže být celá záležitost krapet osobní.
„Pro mě je tenhle díl o pohádkách, pověstech… O tom, jestli můžeme změnit osud, který je nám dán. Je také o příbězích, o neustálém opakování jejich vzorců. Příběhy ovšem často odkazují na historii, Pratchett není samoúčelný a vždycky se k něčemu podstatnému váže. Když si člověk uvědomuje kontext, když má nadstavbu – která ale není k pochopení bezpodmínečně nutná –, je to dílo ještě vtipnější a hlubší,“ popisuje Zuzana Slavíková svůj zážitek z četby. Návrat k sérii si interpretka vychutnala, i když to znamenalo nejen vrátit se k ústřední trojici, ale také „dát hlas“ celé řadě nových postav. „Ty tři čarodějky jsou zkrátka výborné. A v tomhle díle se jejich osobnosti ještě daleko víc rozvinou. Jejich antagonistku jsem naopak pojala tak, že mluví pomalu, rozvážně, sladce, stále se usmívá, i když je naštvaná… Mně totiž vždycky připadají nejnebezpečnější lidé, kteří jsou hrozně milí, radostní, ale pak vám bodnou kudlu do zad. Lady Lilith se tedy pořádně projeví až na konci,“ vysvětluje herečka.

STRÁŽE! STRÁŽE!: Jakýsi tajemný noční tvor mění obyvatele Ankh-Morkporku, hlavního města Zeměplochy, v něco, co velmi připomíná tablety živočišného uhlí. Záhadu, za níž možná stojí spiknutí vedoucí do nejvyšších kruhů, musí rozřešit velitel Noční hlídky městské stráže kapitán Samuel Elánius. Ve městě plném zmatků, cechů vrahů i zlodějů, tajných spolků a bláznivých chovatelek draků má k dispozici jen své schopnosti a muže hlídky – výrazně neambiciózního seržanta Freda Tračníka, svérázného desátníka Nobyho Nóblhócha a nadšeného nově příchozího svobodníka-čekatele Karotku.
„Román vyšel už skoro před třiceti lety, ale znova mě přesvědčuje, jak moc je stále aktuální. Sice se odehrává na imaginární planetě, kterou na zádech nese želva, funguje tam magie a kouzla, zdánlivě je to středověk, kdy do města přiletí drak… Ale na tomhle až dětském půdorysu se Terry Pratchett vyjadřuje k lidství jako takovému. Zeměplochu čtu jako jednu velkou grotesku, jako alegorii na naši Zemi. Draka tam přivolá člověk, který přemýšlí ve stylu: ,Všichni chtějí dobít svět s těmi nejchytřejšími a nejschopnějšími lidmi, ale já si vezmu ty nejukřivděnější, nejponíženější, nejobyčejnější, kteří si připadají celoživotně zneužití, kteří nikdy ničeho nedosáhli, kteří si vždycky jenom řeknou, co by dělali, kdyby měli možnost, ale zůstávají sedět na zadku.‘  Vezme tyhle lidi a řekne: ,Tohle je síla. Těmhle lidem dám pocit moci a oni mne vynesou na vrchol.‘ Pak přiletí drak a obyvatelé města si během chvilky zvyknou na to, že je to vlastně dobré, že je obluda přece v podstatě ochrání. Jednou za měsíc sice sežere nějakou tu pannu, ale když zrovna oni nemají dceru, proč by jim to mělo vadit. Klasická situace dnešních dnů,“ líčí nadčasovost autorova poselství Jan Zadražil. A dodává: „K Úžasné Zeměploše mám dlouhodobě silný vztah, protože ač hodně lidí vnímá Pratchettovy romány jako ,lehkou‘ literaturu, dokázal do svých zdánlivě pohádkových vyprávění pro dospělé – aspoň pro mě – nakombinovat neuvěřitelně důležité věci a ještě je zabalil do humorného příběhu. Jeho texty ani on se neberou úplně vážně. U nás se k tomu ještě přidal kongeniální překlad Jana Kantůrka, což je velmi podstatná přidaná hodnota. Takže když jsem se od Martina Pilaře z OneHotBook dozvěděl, že chce vydávat pratchettovky jako audioknížky, po hodně dlouhé době jsem si doslova řekl o práci, protože to je pro mě – co se týče titulu – další splněný sen. Zase tolik audioknih jsem nenačetl, ale vždycky jsem si říkal, že mám obrovské štěstí na tituly, ačkoli jsem si je nikdy nevybíral sám, přišly ke mně samy. Ovšem tohle už asi nic nepřekoná. Je to vskutku splněný sen,“ prozrazuje interpret.

Nahrávku Čarodějek na cestách v režii Jitky Škápíkové s pomrkáváním otevírá až epická skladba budující rozmáchlou velikost pomocí gradujících vrstev smyčců a vířivého bubnu, které však zdárně usměrňuje veselé remcání píšťalky, drobné cvrlikání citery či do velké melodie nezbedně vstupující triangl.

Hudební doprovod k audioknize Stráže! Stráže! v režii Hynka Pekárka je pohádkově hravý i úderný, svižně si dupe pod taktovou rozjetého virblu, kterému rozvážně sekunduje zvonobití; hlavní melodii v mollové tónině místy rozezvučí xylofon v harmonii se čtveráckým akordeonem, jinde již v durové souhře kličkuje splašená trubka, proháněná zběsilou rytmikou dřívek, zvonků a chrastítek.

Audioknihy vycházejí jako mp3 ke stažení prostřednictvím digitálních distribucí za 339 Kč i jako 2CD mp3 za 359 Kč. Pouze na portálu Audiolibrix si však mohou členové předplatitelského klubu koupit audioknihu jen za 199 Kč.

UKÁZKY Z AUDIOKNIH si můžete poslechnout zde >> ČARODĚJKY NA CESTÁCH a STRÁŽE! STRÁŽE!

VIDEO z natáčení s Janem Zadražilem můžete zhlédnout >> ZDE

Přidejte se na OneHotBook Facebook, abyste nepropásli soutěže o pozoruhodné ceny ani novinky ze světa audioknih, literatury a čtení!


„Zuzana Slavíková se do autorova stylu vyprávění i zeměplošských reálií při svém čtení vpravuje poměrně rychle, a jak se zdá, nachází v pratchettovském univerzu nemalé zalíbení.“ – Biblio

„Důstojné a povedené zpracování jedné z nejlepších fantasy knih (v této i jakékoli jiné galaxii) by vám nemělo uniknout.“ – vašeliteratura.cz

„Příběh je opět založen na dekonstrukci mýtů a bájí – tentokrát si bere na mušku fungování státu, potřebu osudem vyvoleného krále a důležitost draků v dějinách. Je zábavně postmoderním souborem narážek v záběru od artušovského mýtu po Casablancu.“ – iLiteratura.cz


Terry Pratchett (1948—2015)
Literární talent britského spisovatele se projevil už ve 13 letech, kdy mu ve školním časopise otiskli povídku Kšeft v Hádesu (The Hades Business, 1963). Studoval umění, historii a angličtinu, později ke svým oborům zájmu přidal i žurnalistiku, jejíž studium ovšem nedokončil, protože začal pracovat jako novinář. Postupně působil v několika redakcích regionálních i celostátních novin, na začátku 80. let se stal tiskovým mluvčím elektrárenské společnosti a od roku 1987 se plně věnoval pouze spisovatelské činnosti. První kniha s názvem Kobercové mu vyšla v roce 1971, ale důležitým zlomem v jeho kariéře bylo vydání románu Barva kouzel ze série Úžasná Zeměplocha – následovaly další a řada se rozrostla na více než čtyřicet titulů (do češtiny jeho dílo překládal Jan Kantůrek). Dvě z knih o čarodějkách z Lancre Soudné sestry a Maškaráda také uvedlo na jeviště pražské Divadlo v Dlouhé a inscenace zde zhlédnul i sám autor. Roku 1990 napsal spolu s Neilem Gaimanem humorně pojatý příběh o zrození Antikrista Dobrá znamení (Good Omens, 1990, česky 1997). V roce 1998 mu anglická královna udělila Řád britského impéria za literární dílo a „službu literatuře“.

Zuzana Slavíková (* 1965)
Vystudovala herectví na brněnské JAMU, do roku 2007 byla členkou Mahenova divadla v Brně a poté získala angažmá v pražském Divadle pod Palmovkou, kde působí dodnes. V letech 2002–2005 uváděla televizní soutěž Nejslabší, máte padáka!, díky které se dostala do širšího povědomí. V současnosti hojně účinkuje v seriálech (Detektiv Martin Tomsa, Četnické humoresky, Ordinace v růžové zahradě, Přístav, Ulice), objevuje se ve filmech (Doktor od jezera hrochů, Teorie tygra), známá je díky práci v rozhlase i z dabingu. Je hlasem audioknižní řady pojednávající o čarodějkách ze série Úžasná Zeměplocha.

Jan Zadražil (* 1975)
Absolvent Státní konzervatoře v Praze působil v řadě pražských i mimopražských divadel (např. Divadlo na Vinohradech, Divadlo Na Fidlovačce, F. X. Šaldy v Liberci, Pod Palmovkou, Jihočeské divadlo, Švandovo divadlo, Ta Fantastika) a dosud hostuje v dalších (Divadlo Company.cz, Veselé skoky, Husa na provázku, Divadlo v Řeznické, Divadlo Viola, Divadlo v Celetné…). Účinkoval v televizních filmech a seriálech (Zdivočelá země, Rodinná pouta / Velmi křehké vztahy, Přešlapy, Cesty domů, Místo zločinu: Plzeň, Ohnivý kuře, Specialisté) a také v celovečerních snímcích (Vy nám taky, šéfe, Proměny, Zemský ráj to napohled, Labyrint, Přijde letos Ježíšek?). Hraje též v kapele Moje řeč. Dále účinkuje v audioknihách vydavatelství OneHotBook: Atlas mraků (2013), Zmizelá (2014), Game (2015), Marťan (2016), Bylo nás pět (2016), Knihy džunglí (2017), TO (2017), Stará dáma vaří jed (2018).
 

Přidat komentář