KOMIKS: Aquaman - Pád do hlubin, Dan Abnett, Brad Walker

Článek od: frankie - 21.12.2018

Aquaman se vynořuje z vody i u nás. Navzdory tomu, že světlo světa spatřil již v roce 1941, stále nepatří mezi nejznámější komiksové hrdiny. Povědomí o něm se však postupně vylepšuje díky filmům a Lize spravedlnosti. Zpočátku se v nich pouze mihl, ale závěr roku 2018 nastolil revoluci a Aquaman má možnost na nás shlížet z filmového plátna v plné parádě.  Tato změna byla učiněna i na komiksovém poli. Po přečtení komiksu Aquaman se čtenář bude ptát a zároveň litovat, proč si takovýto neotřelý komiksový superhrdinský nářez nemohl přečíst už dávno.

Ale pěkně popořadě.
Arthur Curry, známý jako Aquaman, je syn matky z královské rodiny z Atlantidy – podmořského království. Otcem mu byl strážce majáku. Jako vládce velice vyspělého podmořského království se snaží o maximální spolupráci vodního světa s tím suchozemským, ale nemá to vůbec jednoduché.
Mnoho nepřátel pochází přímo z jeho podmořské říše. Ti touží po ovládnutí celého světa. Kontinentální státy mají zase obavy z Atlantiďanů, kterým dávají (a někdy i právem) za vinu likvidaci některých pobřežních oblastí. Se svojí snoubenkou Merou otevírá Aquaman slavnostně první suchozemskou ambasádu státu Atlantida při pobřeží státu Massachusetts. A že se tato akce zvrtne, je jasné téměř okamžitě. V komiksu se totiž objevuje důležitý záporák Black Manta, jemuž Aquaman zabil otce, a další třetí síla.
Aqauman, byť hrdina takřka z jiného světa, mnohé čtenáře uchvátí svou upřímností, bojovností a také lidskými nedostatky, které se však nebojí přiznat. Také se zamýšlí nad svým místem v Lize spravedlnosti – za milovaný triumvirát považuje Supermana, Batmana a Wonder Woman, trio pravověrných tvoří Lantern, Flash a Cyborg,  pak je až on, přehlížený samorost, lidstvem nedoceněný. Málokterý člověk byl přítomen jeho opravdové síle a naprostá většina lidí ho má pouze za trpěný přívěšek Ligy, který by mohl být označován indiánským jménem Ten, co umí mluvit s rybami.

Komiks má velmi rychlý spád, svižnou akci umocněnou změnami rozložení obrazových panelů, kvalitní a přehledný děj. Jelikož se jedná o edici znovuzrození hrdinů DC, není třeba mít o hrdinovi žádné zásadní znalosti. Lehce zaskočí jeho mladý a metrosexuální zjev. Oddechovou funkci plní romantika Aquamana a jeho snoubenky Mery. Jediná, ale omluvitelná nevýhoda je, že děj končí v nejlepším a nelze než čekat do vydání dalšího čísla.

Aquaman: Pád do hlubin
Dan Abnett, Brad Walker

Nakladatel: BB/art
Překlad: Changer the Elder
Počet stran: 176
Vazba: Brožovaná
Cena: 299,- Kč

Přidat komentář