RECENZE: Miloslav Švandrlík - Šumavský upír, Čertova bažina a Koktavé strašidlo.

Článek od: Petr Simcik - 24.01.2019

Když se řekne knižní horor, děsivá úchylnost, temnota - vybaví se vám hned několik jmen: Stephen King, Dan Simmons, Carlton Mellick III, Joe Hill... A ne, rozhodně by se nemělo zapomínat na klasika z českých luhů a hájů, Miloslava Švandrlíka.

Ano, je to tak, Miloslav Švandrlík se věnoval ledasčemu, hlavně humoru, a na jeho hororové tvorbě je to vidět, ale přestože spousta jeho duchařských příběhů nese nádech ironie, nadsázky, švejkování nebo strefování se do minulého režimu, směle ho můžeme za většinu z nich vedle těchto pánů postavit a neudělá nám ostudu. Nakladatelství Epocha poskládalo dohromady ve třech nabušených svazcích většinu Švandrlíkovy hororové a mysteriózní povídkové tvorby a vydalo ji nově, pod názvy Šumavský upír, Čertova bažina a Koktavé strašidlo.

Říkáte si: To je úžasné! Konečně si můžu koupit Švadrlíka nejen nově, ale ještě jen ve třech svazcích, místo abych lovil/a po antikvariátech původní knihy, jako jsou 100 nejlepších hororů, Draculův švagr, Draculův zlověstný doušek, Příšerná smrt krásné dívky, Rakev do domu a další a další sbírky různých nakladatelství, formátů, kvalit papíru a vazeb od plátěných až po paperback zvící toaletního papíru. (Vím o čem mluvím, sehnat spoustu z nich v rozumném stavu už je skoro nemožné.) Konečně to budu mít všechno krásně kompletní a důstojné. Jenže ouha. Na tom toaletním papíru i jinde bylo i to, co je se Švandrlíkem neodmyslitelně spjato – Neprakta. Jenže tady ilustrace Jiřího Wintera-Neprakty prostě chybí. A je to strašná škoda, protože to je jedna z věcí, které knihám chybí k dokonalému průřezu Švandlíkových hororových povídek. Mnohé ilustrace jsou s povídkami ve sbírce nerozlučně spojené, zvlášť pro čtenáře původních svazků a je fuk, že mnohdy prozradily pointu dříve než text. Je to sakra Neprakta, národní poklad. Kreslíř, který dokáže nakreslit třemi tahy ženu a vy si ji dokážete představit živou a možná se i zamilovat. Stejně jako dokáže pár tahy živě nakreslit hejkaly, vrahy, useknuté nohy a podobné věci.  

Je otázkou, proč to tak je. Nedohodla se Epocha na právech? Nebo by vadilo to, že některé pozdější kusy už Neprakta neilustroval (například sbírku Přesýpací strejda, Zubatou za krkem - tady si nejsem tak úplně jist, ale bylo jich vícero), tak se prostě neobjeví nikde? Těžko říct. Ale pokud to bylo redaktorské rozhodnutí a ne vynucená okolnost, tak to bylo opravdu špatné rozhodnutí. Alespoň, že obálky byly z piety nechány mistrovi a najdeme na nich jak upíra, tak holý zadeček.

Ale zpět k tomu, co je na sbírce nejlepší, tedy k povídkám. Každý svazek sbírky obsahuje jak vyložené klenoty, tak nepochopitelné propadáky. Ty druhé v mnohem menší míře. Je to samozřejmé, protože Švandrlík byl nadaný grafoman, a tak chrlil texty tak rychle a hustě, jako jiný člověk dýchá, a to prosím před dobou počítačů. Každopádně každý si vybere to své, protože se celým výborem táhne několik stylů a prostředí, které se obměňují a nabízejí nové a nové pointy. Vraždy v opilosti, výstřední mystiky, setkání s duchy, vypočítavé mrchy, sexuální deviace nebo zdánlivě (a někdy mi přišlo, že i opravdu) nehororové náměty, jako je rozeštvaná rodina nebo nenadálé dědictví. To vše se pak objevuje ještě ve variantách čistě hororové komedie, jíž byl koneckonců Švandrlík proslulý, přes jemné humorné narážky až k zcela vážným příběhům, které byste mohli z fleku přisoudit pánům z první věty této recenze, za předpokladu, že by hlavními hrdiny nebyli český Pepa, Julča a podobně. Sem tam se vám může stát, že se nad některou povídkou pozastavíte jako překonanou, zobrazující něco, co už neexistuje, svět za socialismu, protože chtě nechtě autor v takovém světě žil a tvořil. Ale rozhodně to není pravidlem a většina z povídek je ryze současných, jen protagonisté stále jezdí Škodou 105 či Žigulem.

Pokud jste čistí čtenáři a ilustrace je u vás až v poslední řadě, doporučil bych tento výbor všemi deseti. Jde o nejucelenější soubor hororových Švandrlíkových povídek, jaký byl a bude vydán. Ač zdaleka nejde o kompletní povídkové dílo, protože to se nepočítá na malé, ale na velké stovky až tisíce textů ve všech možných periodikách přes sbírky až po Dikobrazy a jiné časopisy. Pokud je ale pro vás nedělitelné a důležité spojení Neprakta a Švandrlík... Tak do toho jděte taky, jen to postavte vedle vaší starší sbírky.

Trilogie:

  1. Šumavský upír
  2. Čertova bažina
  3. Koktavé strašidlo

Autor: Miloslav Švandrlík
Nakladatel: Epocha
Ilustrace:Jiří Winter - Neprakta
Elektronická kniha / Pevná vazba
Stran: 544
Rozměry:15,2 × 21,4 cm
Cena: 399Kč

 

Přidat komentář