KOMIKS: DCKK: Pod Maskou

Článek od: Petr Simcik - 19.03.2019

V roce 2005 se nám zrodil nový Red Hood. Jiný, bez kýblu na hlavě a dalo by se říct, že i sympatičtější a zajímavější, protože s ním není něco v pořádku. Jako by to snad ani nebyl úplný padouch. Stalo se to v Gothamu, kterému vládne Black Mask. Ne, opravdu ne Batman. Batmana tu sice máme, ale Temný rytíř už není to, co býval. Prožil si tolik ztrát, prošel si porážkami a sice není úplně na dně, něco pro Gotham dělá, ale dny, kdy se zločinci báli každého stínu, jsou očividně dávno pryč. Anebo jich je v Gothamu najednou tolik? Každopádně někdo pod jménem Red Hood začne přebírat drogový business, masakrovat zločince, ničit dodávky zbraní a zasedne si i na samotného Batmana. Jako by chtěl mít město jen a jen pro sebe. To se samozřejmě nelíbí jak Black Maskovi, kterému klesají tržby, tak Batmanovi, protože otevřená válka v ulicích je to poslední, co Gotham potřebuje. A krom toho má podezření, že Red Hood je někdo, koho zná a kdo by neměl být mezi živými. Vy, kteří jste četli hned první příběh DCKK, Ticho, možná budete tušit dřív než ostatní. Batman taky tuší a proto pátrá, pokládá otázky a hledá odpovědi, kde to jen jde.

Příběh Pod Maskou je zajímavý hlavně v tom, že si hraje s podobným tématem jako předchozí DCKK, tedy Volání po spravedlnosti, ale tentokrát čistě se zaměřením na Batmana. Opět si klade otázku (jako už mnohokrát) zda Batman, i přes své nekonvenční metody, dokáže bojovat s padouchy jen jako dobrák. Jestli je opravdu menší zlo padouchy zavírat do Arkhamu, aby mohli kout pikle a zase se vrátit. Tohle téma se Batmanovi připomene hned několikrát a on na něj prostě nedokáže najít uspokojivou odpověď. Byl by Batman, pokud by se stal katem ještě stále považovaný za ochránce Gothamu? A na druhou stranu, je Batman opravdu ochránce, když i díky svému lpění na zákonu a spravedlnosti přišel o několik blízkých a nechal nesčetněkrát naživu zločince, s nimiž se lidský systém spravedlnosti nedokáže vypořádat? Přes výše popsané není Pod maskou nějaká přemýšlivá filosofická nuda. Na scéně se totiž objeví nejen Red Hood, ale na straně zla i Mr. Freeze a zabijácký android, který má některé schopnosti členů ligy, a do dobráckého týmu se přidá Nightwing, což je taky jediný parťák, který Batmanovi v Gothamu ještě zbyl. Ano, výše zmíněná akce je v příběhu vlastně do počtu. Kdyby tam nebyla, na jeho smyslu by to nic nezměnilo, ale hezky se na ni kouká, o tom nemůže být diskuse.

Pod maskou je příběh o návratu jedné dlouho ztracené postavy. V jiné a lepší formě. Nedozvíme se, jak to bylo dál, ani jak se vlastně vrátila. Bude vám chybět i trochu toho kontextu z počátku příběhu, kde je sice shrnutí, ale jde o shrnutí věcí, které na Batmana nějak působí a my jsme je neviděli a můžeme si jen domýšlet, jaký emocionální účinek na něj ve skutečnosti měly. Osobně se mi zdálo, že tak polovina příběhu je na místě jen na efekt. Hlavně onen souboj se zabijáckým anroidem by chtěl kontext a my ho nemáme a nedostaneme. Pokud ho někdy měl. Black Mask, jinak docela fajn klišoidní záporák, je tu místy dost bezradný a já se nemůžu rozhodnout, zda už to občas s tou bezradností a jistou naivitou nepřehání. No a Red Hood, ten je úplně jiný než od Snydera, a vlastně i než v jeho starší inkarnaci. Tenhle Red Hood je vlastně zločineckou obdobou Batmana. Sebevědomý samotář s hračkami. Pod maskou mixuje několik docela zajímavých ingrediencí, ale nakonec stejně musíte přimhouřit oko, abyste si ho mohli naplno užít. Částečně je to tím, že neznáme souvislosti a možná i díky tomu jsem si občas připadal jako u lehké verze dortu Pejska a Kočičky. Občas prostě najdete na talíři přísadu, která tam očividně nepatří. To vám ale nezabrání, abyste si Pod maskou spokojeně užili, protože i přes výše zmíněné pocity jde o dobrého mainstreamového Batmana.

PS: Jako retro komiks tady dostaneme origin Red Hooda, jen pro silné povahy, protože je naivní, až to bolí. Batman a Robin tu jsou oficiálně pozváni k učení na detektivní škole a demonstrují ho na pátrání po Batmanově starém sokovi. Z dnešního pohledu je na komiksu samozřejmě všechno špatně, od stavby děje po příběh, ale jako historické okénko je to na rozdíl od mnoha dalších pořád ještě čitelné a jak uvidíte, historie se prostě opakuje. Lépe, vizuálně přitažlivěji, ale je to tak.  

Série: DC komiksový komplet
Obsahuje sešity sérií Batman (Vol. 1) #635-641 a Detective Comics (Vol. 1) #168

Scénář: Judd Winick, Bill Finger
Kresba: Doug Mahnke, Paul Lee, Lew Sayre Schwartz, Wim Mortimer
Překlad: Jiří Zenkl
Redakce: Mirka Jarotková, Jiří Pavlovský
Formát: 178 × 266 mm
Stran: 192
Cena: 249 Kč

Přidat komentář